Gündem
  • 14.1.2014 02:26

Hukukçulardan Kılıçdaroğlu'na cemaat uyarısı

Hukukçular, Kılıçdaroğlu’ndan yeni HSYK düzenlemeleri sırasındaki politikalarının cemaate destek noktasına gelmemesini istedi. Aksi halde cemaat iktidarının güçleneceği belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün hukukçular, bilim adamları, bazı sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve basının Ankara Temsilcileri ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantıda, CHP’nin izlediği politikaya önemli eleştirilerde bulunuldu. Toplantıda konuşan bilim adamları, eski yüksek yargı mensupları ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri şunları söyledi:

Sabih Kanadoğlu (Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı): Çifte standarta gerek yok
HSYK Kanun Teklifi, zaten anayasaya aykırı olduğu bilinerek sevk edildi. Ancak, burada kavga ediliyorsa, CHP’nin bu kavganın taraflarından birini destekliyor gibi görünmemesi lazım. Ayrıca, kahraman olmayanların belli olaylarda ‘kahraman’ gibi gösterilmesinde büyük zarar vardır. Çifte standarta gerek yok. 17 Aralık soruşturmasında iki temel yanlış vardır.
1) Soruşturmanın gizliliği ilkesi ihlal edilmiştir.
2) Masumiyet ilkesi ihlal edilmiştir. Birtakım gazetelerle birlikte operasyon yapılmıştır.

Atilla Özer (Anayasa Hukukçusu):  Vatandaşa göre hareket edin
Türkiye’de seçimlerin sağlıklı olmadığı söyleniyor. Oysa, dünyada
yargıya seçim yaptıran tek ülke Türkiye’dir. Bizde elit bir grup giderek vatandaştan uzaklaşıyor. Oysa siyasetçilerin ‘vatandaş ne diyor, ne istiyor?’ diye bakması lazım. Eğer siz siyasi partiyseniz, vatandaşa göre hareket etmelisiniz. Peki, yargı tam anlamıyla suçsuz mu? Hayır, yargının da aksayan tarafları var.

Gazi Ertekin (Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı):  Yargı politik işgal altında
Yargı, son yıllarda politik işgal altındadır. Eğer CHP AYM’ye giderse, cemaatin olağanüstü haline destek verir. Cemaat, devletin mutfağına dayanan bir siyaset izliyor. Cemaatin yargıdaki pozisyonu HSYK, Yargıtay, Danıştay ve Adalet Akademisi olarak tanımlı. HSYK Tasarısı’nın hukuken engellenmesi adımı, cemaat iktidarının daha da güçlenmesini sağlar.

Murat Arslan (YARSAV Başkanı): HSYK yapısı değişmeli
YARGIÇLAR ve Savcılar Sendikası adına konuşan Arslan şunları söyledi: Maksat yargı içinde örgütlenmiş paralel yapıyla mücadele etmekse, bu şekilde olmaz. Olay cemaat olayını aşmıştır. Bu Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının mutlaka değiştirilmesi lazımdır. Ancak, hükümetin yaptığı şekilde değil.

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:30

İLGİLİ HABERLER