KAYNAK : Haber Vitrini
ŞEYDA BURCU İKİZ
İZMİR - İzmir Barosu, Cumhurbaşkanı tarafından daha önce veto edilen yeni RTÜK yasasının interneti de kapsamasına tepki gösterdi. Baro Başkanı Avukat Noyan Özkan, "Gerçekçi bir 'çok seslilik' ve bilgi temelinde konuşan bir Türkiye isteniyorsa, doğuştan sakat olan bu yasal düzenlemelerden hemen vazgeçilmelidir" diye konuştu.
İzmir Barosu'nda düzenlenen basın açıklamasında Özkan, internetin ifade özgürlüğü olduğunu dile getirerek, "İnternet, bugüne kadar yapılanması nedeniyle en büyük ve kapsamlı örgütlenmeyi sağlama aracı olmuştur. Bu kapsamlı örgütlenme, beraberinde bilgilenmeyi de getirmiştir. Bundan mahrum kaldığınızda ya da otorite eliyle mahrum bırakıldığınızda sadece size sunulan bilgi ve belgeyle yetinmenin ne olacağını görmek bir aymazlıktan öte bir şey değildir. 2001 yılında RTÜK Yasası'nda yapılmak istenen değişikliklere rağmen oluşan haklı tepkiye ve Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer'in doğru veto gerekçelerine rağmen, yasa hiçbir değişiklik yapılmadan yeniden Cumhurbaşkanı'na sunuldu" dedi.
İNTERNET İÇİN AYRI YASA
İnternet yayıncılığına ilişkin ilkelerin ve RTÜK'te yer alan basınla ilgili diğer düzenlemelerin özel bir yasa ile yapılmasının en doğru yol olacağının altını çizen Özkan, "Bu yola gidilmeyerek yayınların düzenlenmesinin tümüyle kamu otoritelerinin takdirine bırakılması ve basın yasasına bağlı kalınması internet yayıncılığının özelliği ile bağdaşmamaktadır. Bu şekilde internet iletişimi ve yayıncılığı Haberleşme Yüksek Kurulu ve RTÜK'ün denetimine girmiş olacaktır. Bu denetlemenin nesnelliğine, ülkemiz siyasi koşulları göz önüne alındığında ne derece güvenileceği açıkça tartışılmalıdır. Cumhurbaşkanına yeniden ve 2001 şekliyle sunulan RTÜK yasasında ciddi bir hukuki kavram kargaşası bulunmaktadır. Öncelikle ayrı ayrı düzenlenmesi gereken yasalar, bir harman içinde eritilmiş ve yasa yapma tekniğine uyulmamıştır. Yasalar birbirine karıştırıldığı için yasa metinlerinin içerdiği kavramlar da birbirinin içine girmiştir" diye konuştu.
Özkan, sonuç olarak , konuyla ilgili tüm kuruluşları birlikte hareket etmeye, haklı tepkilerini birlikte sunmaya ve milletvekillerini yasanın tekrar düzenlenmesi için harekete geçmeye çağırdı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:39