Dünya
  • 20.2.2024 22:00

Husiler Amerika'nın süper SİHA'sı MQ-9 Reaper'ı düşürdü

Yemen’in belirli bir bölümünü kontrol eden Husi militanlarının, ABD’li ünlü insansız hava aracı olan MQ-9 Reaper’i düşürmesi, kamuoyuna bomba gibi düştü. Düşük maliyetli hava savunma sistemlerinin oldukça pahalı insansız hava araçlarını hedef alıp düşürebilmesi, bu kadar pahalı uçakların sürdürülebilir olup olmadığını sorgulatıyor.

ENKAZ FOTOĞRAFLARI YAYINLANDI, ABD ORDUSU DOĞRULADI



Kasım ayı ortasından itibaren Kızıldeniz'de seyreden ticari gemileri hedef almaya başlayan Husiler, ABD ve müttefiklerinin Babülmendep Boğazı'na yığınak yapmasına ve Yemen topraklarına hava saldırılarına rağmen geri adım atmadı.

İran destekli grup Amerikan ve İngiliz jetlerinin bombardımanına bölgedeki ABD savaş gemilerine füze ateşleyerek yanıt verdi.

Adı konmamış savaşta Pazartesi günü Kızıldeniz'de yeni gemi saldırıları kayda geçti. Babülmendep Boğazı girişindeki bir ticari gemiye Husilerin kamikaze silahlı insansız hava aracı isabet etti, birçok şiddetli patlama duyuldu. İngiliz donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO), saldırının Cibuti sahillerine 60 kilometre mesafede gerçekleştiği bilgisini verdi.

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler ayrıca ilk kez ABD'ye ait bir insansız hava aracını ülkenin en büyük limanına ev sahipliği yapan Hudeyde semalarında düşürdü.

New York Times gazetesi, olayı ABD ordusu ile İran destekli grup arasında yeni bir gerilim olarak tanımladı. Gazeteye göre, ABD Savunma Bakanılığı Pentagon'dan ismini vermeyen yetkililer MQ-9 Repaer drone'un düştüğünü doğruladı. İki ABD'li yetkili, Yemen kıyısında düşen MQ-9 Reaper'ın düşme nedeninin soruşturulduğunu da ekledi.

Husiler ise, resmi yayın organlarından düşürülen MQ-9 Repaer enkazının görüntülerini ve fotoğraflarını paylaştı.

7 Ekim'de başlayan savaşta Husilerin ikinci kez ABD'ye ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü kaydeden New York Times, Amerikan ordusunun hafta sonu gerçekleştirdiği hava saldırısında ise Husilerin sualtı insansız deniz aracının vurulduğunu yazdı.

Güncellenme Tarihi : 20.2.2024 20:14

İLGİLİ HABERLER