Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dört yıl önce faaliyet izni kaldırılan ve 100 bin mudisine kendi iradesiyle 1.2 milyar doları ödemeye gayret ettiği halde ''keyfi davrandığı'' belirtilen İhlas Finans''ın tasfiyesinin TMSF''ye bırakılmasına razı olmadı.
AKP, TBMM Genel Kurulu''ndaki değişiklikle ''''hukukun temel ilkelerine uymadığı ve mali piyasaları olumsuz etkileyeceği'''' gerekçesiyle İhlas Finans''ı devlet eliyle tasfiye kapsamından çıkardı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, geçen hafta perşembe Bankacılık Kanunu Tasarısı''nı görüşürken İhlas Finans''ın TMSF tarafından tasfiye edilmesini öngören yasa hükmünü kabul etti.
Seçmen baskısı
Gelinen noktada Erdoğan''ın İhlas Finans hükmünün Genel Kurul''da aynen kabul edilip kabul edilmemesi seçenekleri arasında ''''zorda'''' kaldığı bildirildi. Geçen hafta Azerbaycan seyahatinden dönen Erdoğan ekonomi bakanları ile Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi bazı AKP''li milletvekilleriyle bir araya gelerek, ''ne yapmalıyız''ın yanıtı için nabız yokladı.
Siyasi kulislere göre Erdoğan, ağırlıkla partisine oy verdiğini düşündüğü İhlas Finans mudileri ile partisine yakın olduğu belirtilen ve yoğun lobi faaliyetinde bulunduğu bildirilen İhlas Holding yönetimi arasında sıkıştı.
CHP milletvekilleri, Plan ve Bütçe Komisyonu''nda İhlas önergesini savunurken, AKP''lilere, ''''Bu kurum hortumcu mudur, değil midir? Onu söyleyin'''' diyerek sıkıştırdı.
Hortumcu mu?
Komisyonda hükümeti temsil eden Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, CHP önergesine ''''en azından'''' olumsuz bakmadığını belirtirken, AKP''li milletvekilleri görüşme esnasında ne tavır alacaklarına karar veremedi. AKP''lilerin ikilemi, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk''ün İhlas''ı ''''hortumcu'''' olarak nitelendirmesiyle biraz daha derinleşti.
Bankacılık Kanunu Tasarısı''nda yer alan İhlas Finans''la ilgili geçici maddede ''''Özel finans kurumlarının iradi tasfiyesine kaldığı yerden TMSF''nin devam etmesi'''' öngörüldü. İhlas Finans dışında faaliyeti durdurulan özel finans kurumu bulunmadığı için bu hüküm doğrudan İhlas''ı ilgilendiriyor.
Ancak Erdoğan''ın devreye girmesinin ardından AKP''liler, tasarı Genel Kurul''da görüşülürken bir önerge vererek, CHP''nin gece yarası attığı İhlas golünü düzeltti.
İhlas''ın canı yanacaktı
İhlas önergesiyle tasarıya giren, ''''TMSF söz konusu özel finans kurumlarının tasfiyesine ilişkin olarak bu kanun ve diğer kanunların kendisine vermiş olduğu görev ve yetkilere sahiptir'''' ifadesiyle, TMSF''ye 1994''te batan üç bankanın tasfiye yöntemini aynen İhlas Finans''ta da uygulamasına imkan sağlanacaktı. Tasfiyenin usul ve esasları TMSF''nin planları çerçevesinde yapılandırılırken, alacaklara yapılan ödemeler de keyfilik ortadan kaldırılacaktı. Ödeme vadesi İhlas''ın uyguladığı planın aksine 2010 öncesine de çekebilecek ve TMSF, geri ödemelerinin kaynağını yaratan İhlas Holding mali yönetimine de müdahale edebilecekti.
(MİLLİYET)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:29