Asayiş
  • 9.6.2015 21:24

İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın katilleri yakalandı

Yeni İhya Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi Aytaç Baran Diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırı sonrası iki grup arasında çıkan çatışmada da 2 kişi öldü. Saldırıyla ilgili 3 şüpheli yakalandı.

Saldırının gerçekleştiği semtte polis güvenlik önlemi aldı.

Yeni İhya Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi Aytaç Baran, Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Şehitlik semtinde saldırıya uğrayan Baran, ağır yaralı halde kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.  Baran'ın yakınları hastane önünde toplanırken, polis ekipleri de saldırının yaşandığı bölgede güvenlik önlemi aldı.

İkinci ölüm haberi

Saldırının ardından iki grup arasında çıkan kavgada da bir kişi hayatını kaybetti. Olay yerinde toplanan kalabalık ise gazetecilere tepki gösterdi. DHA muhabiri Canan Altıntaş ve İHA muhabiri Burak Emek, kalabalığın saldırısında yaralandı. Arbedede bir de polis yaralandı. 

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy da Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Aytaç Baran'ın silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından çıkan olaylarda bir kişinin daha hayatını kaybettiğini doğruladı. Olaylarda bir kişinin de ağır yaralandığını söyledi. Aksoy,  "Olayda 2 kişi öldü, bir kişi ağır yaralandı" dedi. Valilik bünyesinde Kriz Masası oluşturulduğunu kaydeden Vali Aksoy, olası olaylara karşı jandarma ekiplerinin kentin hassas bölgelerinde önlem aldığını vurguladı.

Valilikten 'sağduyu' çağrısı

Valilikten daha sonra yapılan yazılı açıklamada olay şöyle anlatıldı:

"İhya-Der önünde saat 15.00 sıralarında gerçekleşen silahlı saldırı sonucu dernek yöneticisiAytaç Baran hayatını kaybetmiştir. Olay yerine yakın bir yerde meydana gelen bir başka silahlı saldırı olayında 2 vatandaşımız daha hayatını kaybetmiştir. Sözkonusu olaylarda 1 vatandaşımız da ateşli silahla yaralanmış olup yaralı vatandaşımıza gerekli tıbbi müdahaleler yapılmaktadır. Ayrıca olayı görüntülemek üzere olay yerine giden 2 basın mensubu darp edilmek suretiyle yaralanmıştır. Olaylar üzerine saat 16.00 da Valilik bünyesinde kriz merkezi oluşturulmuş olup jandarmadan takviye edilmek suretiyle her türlü emniyet tedbiri alınmıştır. Vatandaşlarımızın sağduyulu hareket ederek provakosyonlara gelinmemesi konusunda duyarlı davranmaları büyük önem arz etmektedir.

İçişleri Bakanlığı: 3 kişi yakalandı

İçişleri Bakanlığı, Aytaç Baran'a silahlı saldırı ile ilgili olduğu değerlendirilen 3 kişinin bir tabanca ile yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'da bugün saat 14.20 sıralarında meydana gelen ve toplam 3 vatandaşın hayatını kaybettiği olayla ilgili güvenlik güçlerince sürdürülen çalışmalarda, silahlı saldırı ile ilgili olduğu değerlendirilen 3 kişinin 1 adet tabanca ile yakalandığı kaydedildi.

Hüda-Par Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz da Twitter'dan sukunet çağrısı yaptı ancak saldırıyla ilgili olarak da isim vermeden HDP'yi suçladı. Yılmaz, "Seçim sonrası hüda par'lılara suikastler yapacağız,  demişlerdi.Barajı aşınca kudurdular. Destekçiler bu cinayete ortaksınız. Sevinin" ifadelerini kullandı. 

AVUKAT ORHAN: TEHDİT EDİLİYORDU

Avukat Abdulgani Orhan, seçimden önce polis tarafından müvekkili Baran'ın emniyete çağrıldığını ve kendisine “ PKK YDG-H üyeleri tarafından silahlı eylem yapılacağı, eylem yapılması halinde verilen telefon numarasının aranması” yönünde tebligatta bulunulduğunu söyledi.

YÜZ KİŞİ ÖLDÜRSELER HALK BU KADAR GALEYANA GELMEZDİ. ALLAH DİYARBAKIR'A YARDIM ETSİN

Avukat Orhan'ın anlatımına göre, üç çocuk babası Baran bugün evine doğru giderken, 59. Sokak'ta silahlı saldırıya uğradı. 38 yaşındaki Baran, ağır yaralı halde kaldırıldığı hastanede hayatını katbetti.

Avukat Abdulgani Orhan, Aytaç Baran'ın seçimden dört beş gün önce PKK'lılar tarafından tehdit edildiğini, Emniyet'in de silahlı eylem olacağı yönünde tebligatta bulunduğunu belirtti. Baran'ın PKK'lılarca katledildiği iddia eden Orhan, “Son nefesinin verirken Aytaç Baran'ın yanındaydım. Evinin yakınında sokağa girerken pusu kurmuşlar. İki silahla vurulmuş. O sokağın yedi girişi var, yedisi de tutulmuş. Tehdit alıyordu. Buna rağmen ‘Ölsem de gitmeyeceğim' dedi. Öyle bir insanı öldürdüler ki, yüz tane insanı öldürseydiler halkı bu kadar galeyana getiremezlerdi. Kimseye zarar vermeyen, ömrü yardımla geçen, evinde ikinci gün yiyeceği olmayan bir insanı öldürdüler. Bunu ne paralel, ne istihbarat yapmıştır. Görgü tanıkları vardır, sıkanlar bellidir. Kim oldukları bellidir. Allah Diyarbakır'a bugünden sonra yardım etsin” dedi.

HDP'den başsağılığı

HDP ise "Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır'da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduğumuzu ifade ediyoruz." açıklamasını yaptı.  Partiden yapılan eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş imzalı açıklamada, "Saldırıyı açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtiyoruz. Saldırıda katledilen Aytaç Baran'a Allah'tan rahmet, Yeni İHYA-DER camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Saldırının sorumlularının hiç bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz. Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiç bir anlayışa pirim verilmemesini diliyoruz." ifadeleri kullanıldı. 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:58

İLGİLİ HABERLER