KAYNAK : Haber Vitrini
Din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmenliğine dahi başvuruları kabul edilmeyen ilahiyat mezunu adaylar, öğretmenlik sertifikaları olduğu halde mağdur edildiklerini söylüyorlar. Öğretmenlik başvurularında puan barajı yüzünden binlerce eğitim fakültesi mezunu da açıkta kaldı.
Öğretmen alımlarında ilahiyat fakültesi mezunlarına hiçbir şans verilmemesi, bu fakülte mezunları tarafından tepkiyle karşılanıyor. İlahiyat fakültelerine giren kişilerin çoğunluğu din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olabileceğini düşünüyordu. Ancak, başvuruları pazartesi günü başlayan 2002 Öğretmen Atama Kılavuzu’nda 200 kişilik kontenjanı bulunan din kültürü ve ahlak bilgisi branşına sadece bazı ilahiyat fakülteleri bünyesindeki din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümü mezunlarının başvuru yapabileceği ilan edildi.
İlahiyat fakültesi mezunları geçtiğimiz yıllarda din dersi öğretmenliğine başvuru yapabildikleri gibi ilköğretim sınıf öğretmenliği sertifikası alarak sınıf öğretmenliğine de girebiliyorlardı. İlahiyat fakültelerinde 12 bin civarında öğrenci öğrenim görüyor ve geçtiğimiz yıl 3 bin civarında kişi mezun oldu. Daha önce mezun olanlarla birlikte 7 bin civarında sertifikalı ilahiyat mezunu öğretmen olmayı bekliyor.
Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin’in fen edebiyat fakültesi mezunlarına yönelik, “Devlet daha önce ‘git sertifika al’ demiş, almışlar. Ondan sonra da ‘sizi almıyorum’ demiş. Bu, sosyal bir problem. Devletin sözü yerde kalmış.” şeklindeki sözleri, ilahiyat fakültesi mezunlarını üzüyor. İlahiyat mezunları, “Devlet bize de söz verdi. Bu fakültelere girerken öğretmen olabiliyorduk. Biz de sertifika aldık. Devlet bize de hak tanıdı. Diğer fakülte mezunları söz konusu olduğunda devletin sözü yerde kalıyor, sosyal bir problem oluyor da bizim fakülteler söz konusu olunca sosyal problem olmuyor mu? Biz üvey evlat mıyız?” diye soruyorlar.
Eğitim fakültesi mezunları açıkta kaldı
Milli Eğitim Bakanlığı, fen edebiyat fakültesi mezunlarına çare bulmak için arayışlarını yoğunlaştırırken binlerce eğitim fakültesi mezunu aday da öğretmenliğe dahi başvuru yapamadı. Özellikle, fizik, kimya, coğrafya, tarih ve biyoloji gibi branşlarta KPSS taban puanlarının yüksek olması sebebiyle başvuru şansı bulamayan eğitim fakültesi mezunları, sınıf öğretmenliği sertifikası olduğu halde bu branşa da başvuru yapamıyor. Çünkü, sınıf öğretmenliğine sadece bölüm mezunları kabul ediliyor.
Gazetemizi arayan çok sayıda eğitim fakültesi ve mesleki teknik eğitim fakültesi mezunu aday, KPSS puanları tutmadığı veya sınıf öğretmenliğine başvuruları kabul edilmediği için öğretmenliğe başvuru yapamadığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın atamayı planladığı 5 bin kişilik ikinci atama döneminde kendilerine öncelik verilmesini istiyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:54