KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, Türk Ceza Kanunu'nun tartışmalı 312. maddesi ile ilgili son derece ilginç bir içtihat kararı verdi.
Kurul, ‘‘Ben Kürdüm, aşiretim, PKK'lıyım, teröristim hepinizi gebertirim’’ ve ‘‘Bir Kürt, yüz Türk'e bedeldir’’ sözlerini suç saymadı. Kurul, Askeri Yargıtay Başsavcılığı'nın bu sözleri sarfeden sanık için, ‘‘Mahkûm edilsin, konuşmaları bir bütün olarak TCK'nın 312/2. maddesine aykırı’’ itirazına rağmen, askeri mahkemenin beraat kararını oy çokluğu ile onadı.
NASIL ALINDI
2 Kasım 1998'de yapılan eğitimden sonra dinlenme molası verildi. Sanık, yanında bulunan Er E.Ç.'ye, sohbet sırasında, ‘‘Bu yaptığınız eğitim mi? Doğu'da hepiniz geberir gidersiniz. Ben PKK'lıyım, ben teröristim, sizden daha eğitimliyim. Soğuk havaya sizden daha dayanıklıyım’’ dedi. Bunun üzerine Er E.Ç., ‘‘Siz Kürtler neyinize güveniyor sunuz?’’ diye sorunca sanık, ‘‘Kürt olduğumdan utanmıyorum, gurur duyuyorum. Bir Kürt, yüz Türk'e bedeldir’’ dedi. Bu olaydan bir gün sonra 3 Kasım 1998'de sanıkla, Er E.Ç. arasında kavga çıktı. Sanık bu kez kavgayı ayıranlara, ‘‘Ben Kürdüm sizin gibi çapulculara pabuç bırakmam. Benim üzerime gelmeyin. Hepinizi öldürüm. Teröristim, PKK'lıyım, benimle uğraşmayın, hepinizi gebertirim’’ dedi. Bunun üzerine olay askeri mahkemeye yansıdı.
Yerel askeri mahkeme, sanığı, ‘‘Suç işlemek kastı bulunmadığı’’ gerekçesiyle beraat ettirdi. Savcılığın temyiz başvurusu üzerine dosya Askeri Yargıtay 4. Dairesi'ne geldi. Daire de ilk olayda, ‘‘Övünmek’’ amacı bulunduğu, ikinci olayda kavga sırasında ise ‘‘Hasmı ile ona arka çıkanlara gözdağı vermeye yönelik kızgınlıkla söylenen sözler’’ olduğu gerekçesiyle yerel askeri mahkeme tarafından verilen beraat kararını onadı. Kurul'un, 27 Mayıs 1999 tarihli 1999/124 esas sayılı kararında, şöyle denildi: ‘‘Sanığın sarfettiği bu sözlerin övünmek ve kavganın kızgınlığı ile hasmını korkutmak, gözdağı vermek amacı ile söylendiği, halkı sınıf, ırk ve bölge farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa tahrik gibi bir kasıt ve niyeti bulunmadığı anlaşılmaktadır.’’
İTİRAZ
Askeri Yargıtay Başsavcılığı da bu aşamada devreye girerek, sanığın sözlerinin suç olduğunu, ‘‘Kürt kökenli insanların Türklerden farklı olup üstün vasıflı insanlar olduğunu söyleyerek, halkı sınıf, ırk ve bölge farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlğa açıkça tahrik suçunun işlendiği’’ gerekçesiyle Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'na itiraz etti. Kurul, Başsavcılığın itirazını oy çokluğu ile reddetti ve dairenin beraat kararını onadı. Böylece, sanığın 312'den beraat kararı kesinleşti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:28