
Gazze'de çocuklar açlıktan ölmeye başladı
"Çocuklar açlıktan ölüyor." Gazze'deki açlık krizi hakkında neler biliyoruz?
Birleşmiş Milletler, örgütler ve araştırmacılar, Hamas ile İsrail arasındaki savaş devam ederken Gazze halkını etkileyen açlık krizinin sonuçları konusunda uyardı. Uluslararası örgüt, kıtlığın "neredeyse kaçınılmaz" olduğunu söyledi. Bu trajik koşullar ışığında, Kaliforniya Üniversitesi'nden uzmanlar, kuşatma altındaki Filistin yerleşiminde böylesine ciddi bir gıda krizinin sonuçlarının, uzun vadeli sağlık etkilerinin yanı sıra, bu dönemde doğanları, çocuklarını ve torunlarını da etkileyeceğini söyledi.
İsrail Gazze'de 5 aylık bir bebeği açlıktan öldürdü
zayıflamış çocuklar
Hamas yönetimindeki bölgedeki sağlık bakanlığına göre, tek bir hastanede en az 15 çocuk açlık ve susuzluktan öldü. Agence France-Presse de dahil olmak üzere medya kuruluşları, çökük gözlü ve zayıf yüzlü zayıf çocukların korkunç görüntülerini yakaladı.
İsrail'in ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde bir bebeğin daha açlık sebebiyle hayatını kaybettiği bildirildi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ablukası ve saldırıları devam ediyor. Bölgede yaşanan açlık krizi de her geçen gün derinleşiyor.
2 Mart'tan bu yana insani yardım girişinin büyük ölçüde sekteye uğradığı Gazze'de çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Hayatını kaybedenlerin büyük bir kısmı bebekler, çocuklar ve yaşlılardan oluşuyor.
Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre son olarak Gazze'de 5 aylık bir bebek açlık nedeniyle yaşamını yitirdi.
Nidal Munzir Şurab isimli bebek, süt ve gerekli mamaların bulunamaması sebebiyle açlıktan can verdi.
Yetersiz beslenme ve açlık, özellikle bebeklerin ve çocukların vücutlarına geri dönülmesi mümkün olmayan zararlar veriyor.
Açlık sebebiyle vücudu zarar gören ve tedavi altına alınan siviller özel bakıma gereksinim duyuyor. İsrail ablukası sebebiyle bu bakım mümkün olmadığı için birçok sivil yaşamını yitiriyor.
Son rakamlara göre Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana açlık ve susuzluğa bağlı komplikasyonlar sebebiyle yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş durumda.
Söz konusu rakamlar hastanelere ulaşan kişileri yansıtıyor. Evlerinde mahsur kalan ve açlık sebebiyle can veren kişilere dair rakamlar ise bilinmiyor.
Sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen minik Curi, İsrail'in Gazze'de uyguladığı sıkı ablukanın son kurbanı oldu ve dün hayatlarını kaybeden 5 aylık Nidal ile 10 günlük Kinda gibi açlıktan ölenlerin kervanına katıldı.
Mama gelmeden öldü
Curi'nin bir deri bir kemik kalmış naaşını elinde tutan baba Muhsin el-Mısri, İsrail ablukası nedeniyle Gazze'de haftalardır mama bulamadıklarını dile getirdi.
Hastaneler ile sağlık merkezlerine gidip laktozsuz bebek maması sorduğunu ancak bulamadığını anlatan baba Muhsin, kızının daha önce çekilmiş fotoğrafını göstererek, "Kızımın sağlığı çok iyiydi. Tek aradığımız şey mama idi. Nasır Hastanesine gittim, Sınır Tanımayan Doktorlar'a gittim. Kızımın laktozsuz mamaya ihtiyacı olduğunu söyledim. Şuan elimizde yok, birkaç güne getirmeye çalışacağız dediler. Ama kızım birkaç gün daha dayanamadı. Sonuç bu. Bir haftadan kısa sürede bu hale geldi." diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 28.6.2025 00:26