Gündem
  • 21.2.2024 14:00

İliç'te Arama faaliyetlerine güvenlik nedeniyle ara veriyoruz

Erzincan'da maden kazasının medyana geldiği İliç'te gelişmeleri takip eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Son nihai raporu aldığımız zaman şununla karşı karşıya kaldık, bunu sizlerle paylaşmamız lazım. Her iki tarafta yani Sabırlı ve mangan açık ocağındaki arama faaliyetlerine ara veriyoruz. Tekrar ediyorum, ara veriyoruz. Ne zamana kadar? Yukarıdaki yığın liç alanındaki aktivasyon durup, stabil aşağıda güvenli çalışmaya vesile oluncaya kadar biz arama çalışmalarına ara veriyoruz" dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise "Toprakta zehirli atığa rastlanmadı. Her gün numune almaya devam edeceğiz Herhangi bir tehlikenin oluşmaması için gerekli çalışmayı yapacağız. Çok şükür bir tehlike yok" açıklamasında bulundu.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan 9 maden işçisini arama kurtarma faaliyetlerine güvenlik gerekçeleri nedeniyle ara verildi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, maden sahasında basın mensuplarına arama kurtarma faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

"ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, burada yaptığı açıklamada, güvenlik gerekçesi nedeniyle ara verilen arama faaliyetleri ile ilgili, "3 bine yakın personel ve 800'ün üzerinde araç sahada. Tüm arama faaliyetlerinde önce süreçte çalışan arkadaşlarımızın güvenliğini düşünüyoruz. Sahanın üst kısmında kaymanın aktif hale geldiğini gösteren rapor nedeniyle ara vermiştik. Bölgede sismik çalışmalar devam ediyor. Son nihai rapora göre, arama faaliyetlerine ara veriyoruz. Yukarıda liç alanındaki aktivasyon durana kadar ara veriyoruz. Büyük metanet gösteren ailelerimize ve aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum" dedi.

Bakan Yerlikaya, yığın liç alanlarının devamlı suretle kontrol edilerek sismik ölçümlerinin yapıldığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Her anını takip ediyoruz, kayıt altına alıyoruz. Bilim insanlarından oluşan bir kurulumuz var. Bunlar teknik personel, sahadaki daha önce burayı tanıyanlar, velhasıl istişaresi ve bilimi bize katkı sunacak herkesle bunu değerlendiriyoruz. Gelinen nokta şu, üç gün öncesinde biliyorsunuz bunu paylaşmıştık sahadaki sizle buluşmamızda, mangan sahasındaki alan, ara verilmişti oradaki arama çalışmalarına güvenlik gerekçesiyle ve iki günden beri de Sabırlı Vadisi'nde, Sabırlı Deresi'nin oradaki arama faaliyetlerine yine ara vermiştik."

Yerlikaya, AFAD olarak arama kurtarma çalışmaları sırasında, arama işini yapanların güvenliğini öncelediklerini belirterek, "Bunu yapıyoruz. Yukarıdaki kaymaya vesile olan yerdeki stabilite hiçbir şekilde durmadığı, devamlı surette aktif ve bir önceki, bir önceki zamandan daha aktif hale gelmesiyle ilgili olan bir rapor ve nihayetinde buradaki çalışmaları, arama çalışmalarını inkıta uğratıyor." diye konuştu.

Bakanlar, bilim insanları ve teknik mühendislerle bir araya gelerek toplantı yaptıklarını anlatan Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Nihai raporu aldığımız zaman şununla karşı karşıya kaldık, bunu sizlerle paylaşmamız lazım. Her iki tarafta yani Sabırlı ve mangan açık ocağındaki arama faaliyetlerine ara veriyoruz. Tekrar ediyorum, ara veriyoruz. Ne zamana kadar? Yukarıdaki yığın liç alanındaki aktivasyon durup, stabil aşağıda güvenli çalışmaya vesile oluncaya kadar biz arama çalışmalarına ara veriyoruz."

Bakan Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ara veriyoruz ne demek? Yani birazdan bakanlarımız buradaki, yukarıdaki yoğun yığın linç alanının tahliye planları var. Çevre, Şehircilik Bakanlığımız ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığımız onların planları doğrultusunda bu aktarma hangi takvim boyunca devam ederse edecek ama bize evet aramayla ilgili aşağıda güvenle tekrar ediyorum güvenle çalışabilirsiniz denildiği an AFAD koordinasyonunda tekraren arama faaliyetlerine devam edilecek. Ben tekrar kıymetli bakanım da az önce ifade etti. En az iki kere gittiğimiz ve büyük bir metanet gösteren ailelerimize tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Hep dua ediyoruz. Allah bu tür kazalardan ve bildiğimiz, bilmediğimiz afetlerden bizleri insanlarımızı, milletimizi korusun diyoruz."

"TOPRAKTA ZEHİRLİ ATIĞA RASTLANMADI"

Maden sahasında açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise "Toprakta zehirli atığa rastlanmadı. Her gün numune almaya devam edeceğiz Herhangi bir tehlikenin oluşmaması için gerekli çalışmayı yapacağız. Çok şükür bir tehlike yok. Bu bizim için önemliydi. Biz çalışmalarımızı titizlikle sürdüreceğiz. Yer altındaki suların nehre dökülmesine engel olacak çalışmaları, üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

"SÜREÇ TİTİZLİKLE DEVAM EDİYOR"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili "Halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde ölçümler sürüyor. Heyelan riski nedeniyle çalışmalar durmuştu. O alanlar tespit edildi ve 9 çalışanın aranmasıyla ilgili faaliyetler devam ederken aileleri sürekli bilgilendirdik. Onların yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Olayın oluş şekliyle alakalı çalışmalarımız adli ve idari yönden sürüyor. Adli süreç konusunda 9 kişi hakkında cezai ve adli işlemler devam ediyor, bu sayı artabilir. Bu süreç titizlikle devam ediyor. 14 Şubat itibarıyla maden faaliyetleri durdu" dedi.

 

"TEMİZ SULARIN DA MADEN SAHASINA GİRMEMESİ İÇİN BAYPAS SİSTEMİ PLANLANIYOR"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: İlk andan itibaren DSİ ekiplerimiz burada. Acil eylem planları oluşturdu. Öncelikli yüzey sularının baraja akamaması için set oluşturuldu. Bunu 10 metreye ulaştıracağız. Bunun daha da önünde gelecek olan yağışları da depolama amacıyla 30 metre yüksekliğinde adeta küçük bir baraj inşa edilecek. Gelecek olan temiz suların da maden sahasına girmemesi için baypas sistemi planlanıyor.

"İHMAL VE KUSURU OLAN KİM VARSA HUKUK ÖNÜNDE HESABINI VERECEKTİR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise "Bütün iş yerlerinde ve üretim sahalarında bizim için en önemlisi çalışanların sağlığı ve güvenliği. Olayla ilgili idari hukuk ve süreç devam ediyor. En son noktada ihmal ve kusuru olan kim varsa hukuk önünde hesabını verecektir" açıklamasında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 21.2.2024 14:02

İLGİLİ HABERLER