İLK YAPIŞIK İKİZ AYIRMA AMELİYATI 10. YÜZYILDA BİZANS'TA YAPILMIŞ...
SİNGAPUR- İranlı Siyam İkizleri Ladan ve Leyla'nin umutları gerçekleşemedi ve ameliyatları trajediyle sonuçlandı. Sağlık hukukunda tıp etiği açısından da yıllardır tartışmalara neden olan yapışık ikizleri ayırma ameliyatı ilk kez 10. yüzyılda Bizans'ta yapıldı.
İranlı yapışık ikizlerin 3 gün süren riskli ayırma ameliyatı trajediyle sonuçlandı. İranlı ikizler Ladan ve Leyla Bicani ameliyat masasında hayata gözlerini yumdu. Siyam İkizleri olarak da bilinen yapışık ikizlerin ayrılması için yetişkin yaşta girişilen dünyadaki ilk ameliyat 28 uzman doktor ile 100 asistandan oluşan ekibin yoğun çabalarına rağmen başarısızlıkla sonuçlandı. Tüm dünyayı etkileyen ve üzen bu sonuç doktorların defalarca dile getirdiği risklerden biriydi. Doktorların endişelerini doğrularcasına ayrılmak üzere girdikleri ameliyathanede aşırı kan kaybından ölen ikizlerden Ladan ve Leyla hayatta kalmayı başaramadı.
50 yıl önce bu türden yapılan ilk ameliyattan bu yana 5 benzer ameliyat yapıldı ve ancak bu ameliyatlar ölümün yanı sıra beyin hasarlarına yol açan komplikasyonlarla sonuçlandı. Bicani kardeşler ise daha büyük bir risk aldılar, çünkü diğerleri bebekti ve ileri yaşlarda yapılan ameliyatlar hem daha karmaşık, hem de daha riskliydi. Ve sonuç göze alınan risk oldu.
Tıp etiği açısından tartışmalara neden olan ilk yapışık ikizleri ayırma ameliyatı ise çok eskilere dayanıyor. Bilinen ilk yapışık ikiz ayırma ameliyatı 10. yüzyılda Bizans'ta yapılmış, kardeşlerden biri ameliyat sırasında, diğeri de birkaç saat sonra hayatını kaybetmişti. Sonraki yüzyıllarda da hemen hepsi başarısızlıkla sonuçlanan az sayıda girişim gerçekleşmiş, yüz güldüren ilk sonuçlar ise 19. yüzyılın sonlarında elde edilebildi.
EN YAYGIN GÖRÜLEN ŞEKLİ KARACİĞER PAYLAŞIMI
1960'ların sonundan itibaren daha zor operasyonlar daha yüksek başarılarla yapılabilir hale geldi. Bu başarılarda ise kuşkusuz cerrahi alanındaki atılımlar dışında yaşam koşullarının gelişmesi ve ileri inceleme olanaklarının ortaya çıkması da önemli rol oynadı. Çağdaş bilimsel tıbbın canlı olarak doğabilen yapışık ikizlere yönelik yaklaşımı ise öncelikle hayatta kalmalarını sağlamak ve ikinci aşamada da onları birbirlerinden ayırma olanağı aramak oldu. Ancak bu aşamaların her ikisinde de yüksek risk pahasına kritik kararlar söz konusu. Ladan ve Leyla'nın aldığına da böyle bir karardı.
''Siyam ikizleri'' tanımı ise adını 1811 yılında birbirlerine gövdelerinden yapışık olarak Siyam'da (Tayland) doğan Eng ve Chang kardeşlerden alıyor. Köylerinde böylesi doğumların kıyamet alameti olarak görülmesine rağmen Eng ve Chang kardeşlerin yaşamalarına ilginç bir şekilde yöre halkı tarafından izin veriliyor ve ikizler, 2 tüccar tarafından ABD'ye gösteriler için götürülüyor.
1843'te ise Eng ve Chang gösteri dünyasından çekilerek Kuzey Caroliana'daki Surry County'e yerleşiyorlar. Evlenen ikiz kardeşlerin 22 çocuğu oluyor. Eng ve Chang birbirlerine doğal bir zincirle bağlandıkları hayata yine birlikte 1874 yılında göz yumdular. İlk ölen Chang'ın ardından 2.5 saat sonra Eng de kan zehirlenmesinden öldü.
Siyam İkizleri döllenmiş tek bir yumurtadan gelişmeye başlayan ikizlerin gelişimlerinin bir süre sonra durması ile oluşur. En yaygın görülen şekli karaciğer, akciğer paylaşımıdır. En az görülen türü ise Ladan ve Leyla'da olduğu gibi bir vücutta tek beyinle oluşan iki kafalı türdür.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:18