Temmuz başında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından el konulan Uzan Grubu’na ait İmar Bankası’yla ilgili ön inceleme raporu Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na teslim edildi. 22 Eylül’de İmar Bankası soruşturmasını yürüten Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na teslim edilen rapora göre, bankanın hesap sahiplerinden gerçekte 8 katrilyon 150 trilyon lira mevduat topladığı, ancak çeşitli muhasebe ve hesap oyunları ile Hazine’ye bu rakamı daha düşük gösterdiği ortaya çıktı. Raporda yer alan ifadelere göre, bankanın eski sahipleri olan Uzanlar bankadaki mevduatın yüzde 90’ını devletten gizleyerek ciddi miktarda vergi kaçırmış.
BDDK raporunda yer alan bir diğer çarpıcı ifade ise, bankanın kayıp 7 katrilyonluk mevduatının nerede olduğuna ilişkin herhangi bir bilgiye kurum uzmanlarının henüz ulaşamamış olması. Uzan Grubu’nun Merkez Yatırım ve Ticaret AŞ vasıtasıyla hesapları gizleyerek bankanın kaynaklarının nerede kullanıldığına ilişkin bilgilere ulaşılmasına engel olduğu ifade edilen raporda, banka sahipleri hakkında “zimmet suçu”nun oluştuğu kaydediliyor.
Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na BDDK tarafından teslim edilen “İmar Bankası İnceleme Raporu”na göre, Pamukbank’a 4 Eylül gününe kadar 444 bin 126 hesap sahibi başvuruda bulundu. Bankanın Uzan Ailesi’nin yönetimindeyken BDDK’ya bildirdiği 25 Haziran 2003 tarihli son raporda bankanın toplam mevduatının sadece 1,1 katrilyon olarak görüldüğüne dikkat çekilen raporda, bu rakamın bankanın fona alındığı toplam mevduatın yüzde 10’undan daha az olduğu vurgulanıyor. İmar Bankası’nın eski yöneticilerinin, bankanın topladığı mevduatları olduğundan daha az göstererek vergi ve diğer yasal kesintileri gizlediğine dikkat çeken bankalar yeminli murakıpları, İmar Bankası’na para yatıran mudilerin ‘yüksek faiz’leri ise bir hesap oyunuyla aldıklarını tespit etti. Buna göre bankaya yatırılan vadeli tasarruf hesaplarının faizleri, vadesiz tasarruf hesabı olarak gösterildi.
İmar Bankası’nın piyasada faaliyet gösteren tüm ticari, yatırım ve kamu bankalarından farklı bir bankacılık anlayışıyla yönetildiğine dikkat çekilen raporda, bankanın hem bilgi işlem sistemi hem de muhasebe düzeninin sektördeki diğer bankalardan farklı olduğunun gözlendiği açıklandı. Bankanın diğer bankalardan farklı olarak şubelere hiçbir inisiyatif kullandırmadığı ve bankanın tüm işlemlerinin genel müdürlüğün bilgisi ve izniyle yapıldığı kaydedilen raporda şubelerde hiçbir yetkinin olmadığı vurgulanıyor.
BDDK yetkilileri bankanın 1984-2002 tarihleri arasındaki verilere ulaşmakta güçlük çektiklerini belirtirken, raporun sadece eldeki verilerle hazırlandığı belirtiliyor. Uzan Grubu tarafından kurulan Merkez Yatırım ve Ticaret AŞ’nin gruba bağlı İmar Bankası, Adabank, İmar Off-Shore LTD, Adabank Off-Shore Ltd, Rumeli Bank’ın bilgi işlem ve otomasyon işlemlerini gerçekleştirdiğine dikkat çeken BDDK uzmanları, kurumun yöneticilerinin bankayla ilgili bilgileri sistemi karartarak sakladıklarını ve kamu otoritesinden gizlediklerini açıklıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:47