KAYNAK : Haber Vitrini
Ekonomi programı kapsamında IMF'den sağlanan kredinin 1.6 milyar dolarlık bölümü önümüzdeki yıla kalıyor. Kredinin yeni yılda verilecek krediyle birleştirilmesi beklenirken; IMF'nin krediyi olası bir anlaşmazlık durumunda yeni hükümete karşı koz olarak kullanmayı planlandığı kaydedildi. Bu konuda ilk açıklama, IMF Avrupa Bölümü Direktörü Deppler tarafından yapılmış, ancak daha sonra Devlet Bakanı Masum Türker söz konusu açıklama için, 'sanmıyorum' demişti.
Alınan bilgilere göre, Amerika'da yapılan görüşmelerde üst düzey IMF yöneticileri 4. gözden geçirmenin sonuçlandırılması için yeni hükümetin kurulmasını beklemeyi istediklerini Türk heyetine ifade etti. Bu nedenle, şu anda Ankara'da bulunan heyetin 4. gözden geçirmeye ilişkin hazırlayacağı raporu görüşecek İcra Direktörleri Kurulu'nun seçimden sonra toplanacağını da resmen iletti.
Buna karşın üst düzey yöneticiler, IMF'nin karar organı olan İcra Direktörleri Kurulu'nun seçimden sonra hangi tarihte toplanacağını kesin olarak belirtmedi. Bu nedenle, Kurul'un ya yeni hükümet kuruluncaya kadar toplanmaması ya da toplanarak gözden geçirmenin sonuçlandırılması, yani 1.6 milyar dolarlık kredinin onaylanması için yeni hükümetin kurulmasını bekleme kararı alması bekleniyor.
Fon'un yeni kozu
IMF'nin krediyi yeni hükümetin önceden kararlaştırılan önlemleri almaya yanaşmaması, gereken yeni önlemleri almaması ya da programın gevşemesi sonucunu doğuracak değişiklik talebinde bulunması halinde koz olarak kullanabilmek için yeni yıla bırakma yolunu seçtiği belirtiliyor.
IMF'nin seçimden nasıl bir hükümet çıkacağını görmek, yeni hükümetin programı uygulayıp uygulamayacağından emin olmak istediğini belirten kaynaklar, 'IMF parayı getirip tam seçim sırasında hükümete niye versin ki!.. Verirse elinde koz kalmaz. Hükümete baskı unsuru olarak kullanmak istiyor' dedi.
1.850 milyon dolar
Bu arada, kredinin 2003 yılında verilecek
1 milyar dolayındaki kredinin ilk dilimi olan 250 milyar liralık bölüm ile birleştirilmesi olasılığının bulunduğu da kaydedilirken; Ankara'da bulunan IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki heyetin, gözden geçirmeyi planlanan tarihten önce tamamlayabileceği öğrenildi. Gözden geçirmenin seçim nedeniyle formaliteye dönüştüğüne dikkat çeken kaynaklar, 'Hükümet taahhütleri yerine getiremeyecek. Bu nedenle taahhütlerle fazla uğraşmıyorlar. Zaten programda sıkıntı yok. Ufak tefek aksaklıklar programda sapma yaratmaz. Yasal düzenlemelerle 2003 yılı bütçesinin Meclis'e sunulması yeterli' diye konuştu.
(Akşam
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:18