Gündem
  • 11.12.2004 16:01

İMZACILAR İKİYE BÖLÜNDÜ...

ARALARINDA Leyla Zana ve eski DEP milletvekili arkadaşlarının da bulunduğu 200’ü aşkın kişinin imzasını taşıyan Herald Tribune Gazetesi’ndeki ilanı, Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan’ın organize ettiği ortaya çıktı. Ancak ilanın son halinin imzalayanlar tarafından görülüp görülmediği konusunda Kendal Nezan ve eski DEP’liler çelişkili açıklamalar yaptılar. Kendal Nezan’ın aralarında Leyla Zana ve eski DEP milletvekili arkadaşlarının da bulunduğu kişilerle görüşüp ‘sözlü onay’ aldıktan sonra metnin son halini göstermediği öne sürüldü. Ancak Nezan, Zana ve arkadaşlarının ilan metnini 15 gün önce okuyup onay verdiklerini söyledi. İlanı gazetede görünce şaşırdıklarını belirten Zana ve arkadaşları, yine de dün yaptıkları ortak açıklamada, ‘federatif çözüme karşı olduklarını’ vurgulamakla yetindiler ve Kendal Nezan’ı suçlamamaya özen gösterdiler. Edinilen bilgiye göre, Leyla Zana, ilan hazırlığında olduğunu bildirmek üzere arayan Nezan ile bir süre önce görüştü. Zana, telefon görüşmesinde bugüne değin kamuoyu önünde savunduğu görüşlerin dışında bir ifadenin metinde yer almamasını isteyerek, ‘Koşul içeren bir metne imza koymayız’ dedi. Özellikle federasyon konusunun metne konulmamasını istedi ve ‘federatif çözüm bu çağın yapısına uygun değil’ dedi.

Federatif çözüme taraftar değiliz

Leyla Zana ve arkadaşları tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, özetle şöyle denildi: ‘Altını çizerek önemli vurgulamak isteriz ki, bazı Kürtler, Türkiye’de Kürt sorununun çözümü için İspanya’yı, İrlanda’yı, İtalya’yı hatta Kıbrıs’ı referans ya da örnek model olarak gösterebilir. Fakat Türkiye Kürtlerinin ezici bir çoğunluğu ve temsil ettiğimiz siyasi misyon Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde otonomi-özerklik içeren federatif çözümlerin çağımız ve günümüz koşullarına uygun olmadığını düşünmektedir. 1999 Helsinki sürecinden bu yana cezaevinde ve sonrasında, halkımızın demokratik hak ve beklentilerini de savunarak Türkiye’nin AB’ye tam üye olması yoılunda yoğun bir diplomasi faaliyeti yürütüyoruz. Diplomatik faaliyetlerimiz içinde kapalı kapılar ardında farklı, demokratik kamuoyunda farklı düşünceler öne sürmüyoruz. Her zeminde aynı düşünceleri açıklıkla savunuyor ve arkasında duruyoruz.’

Hepsine faksladım


Muammer ELVEREN / PARİS

Amerikan Herald Tribune Gazetesi’nin Avrupa baskıları ile Fransız Le Monde Gazetesi’ne yarım sayfa ilan veren Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, Zana ve arkadaşlarının ilan metnini 15 gün önce okuyup, onay verdiklerini söyledi.

TÜRKİYE’nin Kıbrıslı Türkler için istediği hakları Kürtlere de vermesi gerektiğini savunan ilan metnini hazırlayan Paris’teki Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, söz konusu metni Leyla Zana ve arkadaşlarına 15 gün önce faksladığını ve onların da ilanı inceledikten sonra onay verdiğini söyledi. Nezan, International Herald Tribune’ün Avrupa baskısında ve Fransız Le Monde Gazetesi’nde yayınlanan ilan için para ödediklerini de söyledi, ancak meblağı açıklamadı. Le Monde Gazetesi ise ilan için enstitüden 37.300 Euro aldıklarını bildirdi.

OKUDULAR

Kendal Nezan, metinde özerklik ya da federasyondan bahsetmediklerini ileri sürerek şöyle konuştu: ‘Biz otonomi ya da federasyondan bahsetmiyoruz, Türkiye’nin demokratik bir ülke olması için genel ilkeleri hatırlatıyoruz. Kürtlerin taleplerini üç maddede sıralıyoruz. Bu kadar ılımlı bir metnin kamuoyuna yanlış aktarılmasını anlayamıyoruz. Birincisi, bu kadar farklı siyasi ve kültürel çevreden gelen 200’ü aşkın Kürt şahsiyeti birlikte bir metin yayınlıyor, ikincisi bunların hepsi Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınması taraftarı ama alındığı zaman da demokratik bir Türkiye’nin de Kürt sorununa demokratik bir çözüm getirmesi için ilkeleri hatırlatıyoruz. Ben biraz önce arkadaşlarla konuştum onlar sadece ‘Biz özerklik ya da federasyondan bahsetmedik’ diyorlar. Zaten metinde öyle bir şey yok. Son metinde herkesin imzası var ve herkes metni 15 gün önce okudu, kabul ettiğini söyledi, üzerinde düzeltmeler yapıldı, herkesin görüşleri alındıktan sonra bu metin oluşturuldu ve son derece ılımlı ve belirli bir dille yazılmış, yani muğlak hiçbir kavram yok, Fransızca, İngilizce, Türkçe metinler Almanca da çıkacak.’

ZANA SOKAĞI

Kendal Nezan, önümüzdeki hafta çarşamba günü Paris Belediyesi’nin Leyla Zana’ya önemli bir ödül vereceğini ve Zana’nın bu ödülü almak ve bazı temsalarda bulunmak için Paris’e geleceğini belirterek, ‘Bunun dışında Paris yakınlarındaki Bobigny Belediyesi de Leyla Zana adını bir sokağa verecek onun törenine de katılacak’ dedi.

28 yıldır başkan

Türkiye’de doğan Kendal Nezan, Fransa’da fizik eğitimi gördü. 1974 yılında Fransa-Kürdistan Derneği’nin kurulmasında yer aldı. 12 Eylül’den sonra 1981 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Kürt kültürü üzerine birçok yazı ve araştırması yayınlandı. Leyla Zana’nın hapiste yazdığı yazılarını tercüme etti. 28 yıldır, kurduğu Paris Kürt Enstitüsü’nün başkanlığını yapıyor.

NE DEDİLER

Okumadan imzaladım

Kürt ilanında imzası bulunan bazı isimler, konuyla ilgili Hürriyet’e konuştu. SHP’li Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, ‘Ben ilanı okumadım. İçeriğini de Hürriyet’te gördüm. Bizim talebimiz, demokratik bir cumhuriyet isterken Kürt kimliğinin tanınmasıdır. Otonomi değil, demokratik bir cumhuriyet istiyoruz’ dedi. İşte bazı görüşler:

Onlarla işim olmaz

Naci Aslan (CHP Ağrı Milletvekili) Oradaki ifadelere katılmam mümkün değil. Benim İmralı’dan emir alanlarla, illegalite içinde olanlarla mücadele yapmam mümkün değil. Devletimi parçalama sapıklığım yoksa, ben her zaman bu hakları savunurum. İçeriğini bilmiyorduk.

Katılarak imzaladım

Sedat Yurttaş (Kapatılan DEP eski milletvekili) Yeni bir toplumsal sözleşmeye, anayasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu kaanatindeyim. Bu nedenle bildirinin içeriğine katılarak imzaladım. Kürt sorunu çözümü içinde başka ülkelerdeki örnekler de gözden geçirilerek Türkiye’nin kendine özgü özellikleri dikkate alınıp anayasal düzenleme yapılmalı.

AB için koz sayılmaz

Feridun Çelik (Diyarbakır eski Belediye Başkanı) Gazeteye verilen ilan AB’ye koz vermek şeklinde değerlendirilmemeli. Biz AB’nin Türkiye’ye tarih vermesinden yanayız. Devletin üniter yapısı ve parçalanması söz konusu olamaz. Kürtlerin böyle bir talebi yoktur. Bağımsız yapı düşünülmüyor.

Terör estirilmemeli

Nimet Tanrıkulu (İstanbul Tunceliler Derneği Başkanı) Düşünce terörü estirilmemeli. Farklılıklarımızla birlikte bu topraklarda yaşama kültürü geliştirilmeli. İlanda, tüm farklılıklarımızla birlikte yaşamak istediğimiz belirtiliyor.

Üniter yapıyı bozmaz

Ahmet Tulgar (Akşam Gazetesi Yazarı) İki arkadaşım, şiddet karşıtı bir bildiri hazırladıklarını, katılıp katılmayacağımı sordular. Ben de ‘katılırım’ dedim. Bugün (dün) gazetede bildiriden alınmış bölümleri gördüm. Okuduğumda da, Türkiye’nin üniter yapısını bozucu birşey olmadığını gördüm.
HÜRRİYET Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:26

İLGİLİ HABERLER