İstanbul''da taksi plakasının fiyatı 300 - 350 milyar lira arasında değişirken, semt pazarlarında pazarcıların tezgâh açtıkları tahtaların değeri de 15 - 20 milyar liraya çıktı.
İstanbul semt pazarlarında, satış yapan pazarcılar, mallarını 1 metre eninde, 1.5 metre boyunda tahta tezgâhlar üzerinde teşhir ediyorlar. İstanbul''da ''''iyi iş yapan pazarlar'''' arasında sayılan Bostancı Çarşamba, Etiler - Ulus Perşembe, Yeşilköy Çarşamba, Bakırköy Cumartesi pazarlarında bir tahta tezgâhın değeri, pazardaki konumuna göre 15 - 20 milyar lira arasında değişiyor. Her pazarcı dört - beş tahtada tezgâh açıyor. Yanında iki üç çalışan bulunuyor. Pazarcıların malını taşımak için bir taşıta da ihtiyacı olduğu düşünülürse bu işin sermayesi 100 - 150 milyar lira arasında bulunuyor. İstanbul pazarlarında artık limon satmak için bile gerekli ödemeleri yapıp bir yer edinmek ya da büyük bir pazarcı kanadının altına girmek gerekiyor.
İstanbul''da 357 pazar var
Bugün İstanbul''da haftada yedi gün pazara çıkıp çeşitli semtlerde tezgâh açan, iki üç kamyonu olan, 10 - 15 kişi ile şirket gibi çalışan fakat yasal şirket olmayan büyük pazarcı grupları oluşmuş durumda.
İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün''ün verdiği bilgiye göre Pendik''ten Büyükçekmece''ye kadar İstanbul''da haftanın yedi gününde 357 semt pazarı kuruluyor. Şengün, bu pazarlarda 30 bin dolayında pazarcının iş yaptığını tahmin ediyor. Gerçek rakamı ise kimse bilmiyor. Çünkü pazarcıların bir kısmı İstanbul Pazarcılar Odası''na kayıtlı değil. İstanbul Pazarcılar Odası, pazarcıları kayıt altına almak için çabalıyor.
Mesut Şengün''ün sözünü ettiği 30 bin kişi pazarlarda pazarcılık yapan insanlar. Bir de cadde ve sokaklarda seyyar satıcılık ve işportacılık yapanlar var. Ankara Ticaret Odası ise Türkiye''de çalışan her yedi kişiden birinin pazarcılık ya da işportacılık yaptığını savunuyor.
Dükkânını kapatan pazara koşuyor
Bugün İstanbul''da pazarcılık, dükkanda esnaflık yapmaktan daha cazip. Çünkü tüketici vergi, kira, elektrik, su gibi giderleri bulunmadığı için fiyatların daha düşük olduğu semt pazarlarını tercih diyor. Dükkânını terk edip pazarcılığa başlayan esnaf sayısı hızla artıyor. Pazar tezgahı fiyatı da durmadan yükseliyor.
Pazar kurulan sokaklarda oturanların ve bu sokaklarda dükkânı olan sabit esnafın pazarcılardan yakınması bitmek bilmiyor. Maliye Bakanlığı pazarcıları kayıt altına alıp vergilendirerek dükkanlarda çalışan esnafın uğradığı haksız rekabeti önlemenin yollarını arıyor.
''Çeşit sınırlansın, kayıt altına alınsın''
İstanbul Ticaret Odası için Marmara Üniversitesi''nden Prof. Dr. Ülkü Uzunçarşılı ile Oğuz Ersun''un gerçekleştirdiği ''İstanbul''daki Semt Pazarları Envanter Çalışması'' araştırma sonuçlarına göre semt pazarlarının acilen daha düzenli satış mekanları haline getirilmesi gerekiyor. Araştırmada, ''''Yeni bir düzenleme yapılarak semt pazarlarında satılan ürünlerin nitelik, miktar ve çeşit bakımından sınırlandırılması gerekmektedir'''' deniliyor. Araştırmada, özellikle tekstil ve ev eşyalarının pazarlarda satılmasının ve pazarcıların önemli bir bölümünün kayıtdışı çalışmasının, kira verip, vergi ödeyen esnafa karşı haksız rekabet yarattığı vurgulanıyor.
milliyet
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 10:58