Dünya
  • 30.6.2009 00:02

İNGİLİZ BASINI: 'ŞERİAT MAHKEMELERİ GİZLİCE ÇOĞALIYOR!..'

Britanya'da yayımlanan Daily Mail gazetesi, "Ülkede en az 85 şeriat mahkemesinin kapalı kapılar ardında faaliyet gösterdiğini ve bu tür mahkemelerin her geçen gün daha da yaygınlaştığını" öne sürdü.


Civitas adlı bağımsız bir düşünce kuruluşunun yaptığı bir araştırmanın sonuçları, Britanya'da faaliyet gösteren şeriat mahkemelerinin sayısının tahmin edilenin çok ötesinde olduğunu ortaya koydu. Araştırmacı ve akademisyen Denis McEoin, kısa süre önceye kadar ülkede sadece 5 şeriat mahkemesinin bulunduğuna inanıldığını, ancak gerçek rakamın bunun tam 17 katı kadar olduğunu ifade etti.


Bu mahkemelerin büyük bölümünün ülkedeki camilerde faaliyet gösterdiği ve Müslüman İngilizler arasındaki finansal anlaşmazlık ve aile sorunlarını İslami kurallara göre çözdüğü belirtildi.


Buralarda alınan kararların ulusal mahkemelerce onanması halinde geçerli olabileceğini hatırlatan araştırmacılar, bu nedenle büyük bölümü nün kapalı kapılar ardında faaliyet göstermeyi tercih ettiğini, sadece 5'inin mahkemelerin bilgisi, gözlemi ve onayıyla yargılama yaptığını kaydetti.


Civitas araştırma raporunda kapalı kapılar ardında kalmayı tercih eden şeriat mahkemelerinin gözlemcilerin denetiminden uzak olmaları sebebiyle kadına karşı adil olmayabileceği yolunda bir görüşe de yer verildi.


Geçen yıl bir açıklama yapan Anglikan Kilisesi lideri Canterbury Başpiskoposu Dr. Rowan Williams ve Lordlar Kamarası Hukuk Kurulu başkanlığından geçen yıl ayrılan Lord Phillips de bu mahkemelerin Müslümanların arasındaki finansal ve ailevi anlaşmazlıkları çözmesi fikrine açıkça destek vermişlerdi.


Bu arada Daily Mail, İngiltere'deki şeriat mahkemelerinin aldığı bazı kararlardan örnekler de verdi ve bu kararlar arasında Müslüman bir kadının, Müslümanlığa geçmedikçe gayrimüslim bir erkekle evlenmesinin yasaklanması, gayrimüslimle evlenen bir Müslüman kadının, varsa çocuklarının bu evlilik bitene dek anneden alınması, erkek çocuğun 7 yaşından sonra her şartta babaya verilmesi, erkeğin birden fazla kadınla evlenmesinin onaylanması, kadının her istediğinde eşiyle ilişkiye girmesi gerektiği gibi kararlar bulunduğunu yazdı.


Britanya'da halen uygulanan sistem gereği devletin denetiminde faaliyet gösteren Londra, Manchester, Bradford, Birmingham ve Nuneaton'daki 5 şeriat mahkemesinin aldığı ve iki sayfayı geçmeyecek kararlar aile mahkemesi yargıcının onayına sunuluyor. Karar ulusal hukuk sisteminde onaylandıktan sonra geçerli sayılıyor.


Britanya İslam Konseyi şeriat mahkemelerinin kapalı kapılar ardında çoğaldığına dair araştırmayı kınadı ve bu tür araştırmaların dinler arasında nefreti körüklemeye yönelik olduğu görüşünü bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER