
İNGİLTERE'DE KABİNE DEĞİŞTİ, STRAW GİTTİ
Başbakan Blair, yerel seçimde aldığı ağır yenilginin ardından sabahın erken saatlerinden itibaren kabine değişikliği üzerinde çalışmaya başladı. Seçim yenilgisi sonrası dışişleri, içişleri ve savunma bakanları da değişti.
Yerel saatle 08.00 gibi yaşadığı evlilik dışı ilişki nedeniyle prestij kaybeden Başbakan Yardımcısı John Prescott'u Downing sokağındaki Başbakanlık Konutu'nda kabul eden Blair, daha sonra İçişleri Bakan Yardımcısı Hasel Blears, parti grup başkanı Ian McCartney, Savunma Bakanı John Reid, Lordlar Kamarası Başkanı Barones Amos, Avam Kamarası Başkanı Geoff Hoon, Dışişleri Bakanı Jack Straw ve Milli Eğitim Bakanı Ruht Kelly ile görüştü.
Bakanlıklardaki değişiklikler
Dışişleri Bakanı Straw koltuğunu Çevre Bakanı Margaret Beckett'e bırakırken, Savunma Bakanı Peter Reid de yeni İçişleri Bakanı oldu. Straw ise, Avam Kamarası Başkanlığı'na getirildi.
Avam Kamarası Başkanı Hoon'un da Avrupa Bakanı olarak atandığı belirtiliyor. Kabinede yapılan en önemli değişikliklerden biri de İçişleri Bakanı Charles Clarke'ın görevinden alınarak kabine dışı bırakılması oldu.
Clarke, İçişleri Bakanlığı görevine geldiğinden bu yana terörle mücadele, göç ve iltica gibi hassas konularda önemli değişimler için çabaladığını belirtti ve ''Başbakan Blair, benim yaşananlardan sonra bu alanlardaki reformların önünde bir engel teşkil edeceğimi düşündü ve kabineden ayrılmamı istedi. Kendisine katılmamakla birlikte böyle bir isteği haklı buluyorum'' dedi.
Yeni savunma bakanının ismi ise henüz belli değil. Tony Blair'in başbakanlık ve parti liderliğini Maliye Bakanı Gordon Brown'a devredeceği tarihi de açıklaması bekleniyor.
Tahliye edildikten sonra sınır dışı edilmeyen yabancılarla ilgili olarak yoğun eleştiri alan İçişleri Bakanı Charles Clarke'ın ise başbakanlık konutuna çağırılmadan kabine dışı bırakıldığı öne sürüldü.
Siyasi gözlemciler, Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra bir Avrupa Bakanı'nın atanmasının 'ilginç' olduğunu ifade etti.
Sekiz Türk asıllı İngiliz belediye meclisinde
İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'nın dışında İngiltere genelinde yapılan yerel seçimlerin ardından ülkede oy sayımı ise sürüyor.
Şu ana kadar Muhafazakar Parti yüzde 40 civarında oyla 64, İşçi Partisi ise yüzde 30 civarında oyla 23 belediyede çoğunluk sağlayabildi.
İşçi Partisi, 2004'teki yerel seçimlerde yüzde 50'nin üzerinde oy almıştı. Belediye kazanan partiler arasında yabancı düşmanı radikal sağ parti de var.
Yerel seçime giren 28 Türk asıllı adaydan 8'i ise belediye meclislerine girmeyi garantiledi.
Yapılan hesaplamalara göre, eğer yerel seçimler ülke genelinde yapılmış olsaydı, muhafazakarlar oyların yüzde 40'ını, Liberal Demokratlar yüzde 27'sini, İşçi Partisi ise yüzde 26'sını alacaktı.