Bilim
  • 9.1.2005 02:19

İNTERNET MAĞAZISININ KİRASI 1000 DOLARA YÜKSELDİ

Birkaç yıl öncesine kadar chat (sohbet) amaçlı kullanılan internet bugün önemli alışveriş merkezlerinden biri haline geldi. İnternet üzerinden satışın önemini kavrayan üretici şirketler, sanal sitelerde yer kiralamaya başladı. İnternete distribütörlük veren büyük firmalar sitelere aylık 500 ile bin dolar arasında kira ödüyor.

Sitenin kurucusu, Galatasaray ve Milli Takım’ın eski yıldız futbolcularından İsmail Demiriz. Yeşil sahalardaki başarısını sanal ticarete taşımak isteyen Demiriz, internette beyaz eşya, bilgisayar, kitap, tekstil ürünleri ve kırtasiye malzemeleri satışı yapıyor. Demiriz, ekonomikticaret.com’u 1 milyon dolarlık yatırımla kurduklarını ve bu yıl da 3 milyon dolarlık ilave yatırım yapacaklarını belirtiyor. 2005’te gazete ve radyo reklamlarıyla sitenin tanıtımını yapacaklarını vurgulayan Demiriz, asıl işlerinin sanal ortamda üretici firmalara yer kiralamak olduğunu vurguluyor. Kat usulü yaptıkları sanal dairelerde firmalara yer kiralayan Demiriz’in müşterileri arasında Ariston, Arzum, Bosch, Vestel, IBM, Nokia, Motorola, Panasonic, Samsung, Sony ve Toshiba gibi şirketler de bulunuyor. Birçok firmanın Akmerkez’de dükkan kiralamak yerine daha çok ziyaretçisi olduğu için kendilerini tercih ettiğini söyleyen Demiriz, “Çünkü kolay kolay hiçbir alışveriş merkezine günde 40 bin ziyaretçi gelmez.” diyor.

İsmail Demiriz, firmalar ile aracısız olarak anlaştığı için ürünleri mağazadan yüzde 20-30 daha ucuza satıyor. Sitenin asıl geliri kira ve reklamdan olduğu için firmalardan alınan ürünlere kâr konulmuyor. Sitenin amacı daha çok kiracı bulabilmek. Bunu da ucuz ürün satarak ve daha çok müşteriye ulaşarak gerçekleştiriyor. Demiriz, siteyi bir yıl önce kurmalarına rağmen 150 şirketle ürünlerini satma konusunda anlaştıklarını, bunun 60’ının e-distribütörlükten oluştuğunu kaydediyor. ekonomikticaret.com, bir yılda 5,5 milyon müşteriye ulaşmış. Demiriz, toptancıların bile gelip kendilerinden alışveriş yaptığını vurguluyor. Son olarak bir cep telefonu satıcısını “Siz daha ucuza satıyorsunuz.” diyerek 100 cep telefonu siparişi vermiş. Günlük 5 milyar TL’lik satış yapar hale gelen Demiriz’in bu yılki hedefi yıllık 2 milyon dolarlık ciro ve 150 olan sitedeki kiracı firma sayısını 200’e çıkarmak.

3 günde adrese teslim

Sanal mağazadan alışveriş şu şekilde yapılıyor: İnternetten seçilen ürünün ücreti kredi kartı ile ödeniyor. Ürün, Kıbrıs dahil Türkiye’nin her yerine üç günde kargo ile teslim ediliyor. Türkiye’de internet üzerinden alışveriş pazarı 2004’te 150 milyon dolara ulaştı. Bu rakamın 2005’te 300 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. İnternet alışverişlerinde en çok tercih edilen ürünler arasında elektronik aletler, beyaz eşya, bilet, DVD, kitap ve CD yer alıyor.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:36

İLGİLİ HABERLER