Dünya
  • 22.4.2024 12:01

Irak Başbakanı : PKK'lılara mülteci kimliği verip kampa alacağız örgüt ve siyasetle uğraşmalarını yasaklayacağız

Recep Tayyip Erdoğan'ın Pazartesi günü komşu Irak'a yıllar sonra ilk resmi ziyaretini yapması beklenirken, su, petrol ve bölgesel güvenlik konularının gündemin üst sıralarında yer alması bekleniyor.

Erdoğan'ın , Kuzey Irak'ın özerk Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'deki yetkilileri ziyaret etmeden önce Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şii el Sudani ve Cumhurbaşkanı Abdül Latif Raşid ile görüşmesi planlanıyor .

Sudani, yakın zamanda Washington'a yaptığı ziyaret sırasında Atlantik Konseyi'nde düzenlenen bir etkinlikte, "Irak ve Türkiye ortak bir tarihi paylaşıyor ve benzerlikler, çıkarlar ve fırsatların yanı sıra sorunlara da sahipler." dedi.

Irak'ı en son 2011'de ziyaret eden Erdoğan ile yapılacak görüşme hakkında "Su ve güvenlik gündemin ilk sıralarında yer alacak" dedi.

Erdoğan'ın ziyareti öncesi Irak hükümetinden dikkat çeken açıklama..

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretiyle Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli ve niteliksel bir sıçrama yaşanacak'' ifadelerini kullandı. Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin PKK'yi  Irak'ta "yasaklı örgüt" olarak tanımladığını belirten Avvadi, "Onlara Irak'ta Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde 'mülteci' statüsü verilecek" ifadelerini kullandı.

Avvadi, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 22 Nisan'da Irak'a gerçekleştireceği ziyaretin iki ülke ilişkilerine yansımaları ve ziyaretten beklentileri AA muhabirine değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti için hazırlıklara yaklaşık bir yıl önce başlandığını belirten Avvadi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretiyle Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli ve niteliksel bir sıçrama yaşanacak." dedi.

Avvadi, Erdoğan'ın Bağdat temaslarında masada olacak "su meselesi, Kalkınma Yolu Projesi, PKK’nin  Irak'taki varlığı ve Türk şirketlerinin Irak'taki yatırımları" konularına ilişkin ortak komisyonların çalışmalarının sona erdiğini ifade etti.

"Kalkınma Yolu Projesi'nin en önemli merkezleri Irak ve Türkiye'dir"

"Su meselesinde Başkan Erdoğan ile Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani arasında çok önemli ve stratejik anlaşma imzalanacak" diyen Avvadi, "Türkiye, su yönetimi ve suyu değerlendirme konusunda dünyadaki başarılı ülkelerden biri ve bu alanda büyük tecrübeye sahiptir. Bu çerçevede büyük ve sürpriz bir anlaşmaya imza atılacak" ifadelerini kullandı.

"PKK'ye Irak'ta mülteci statüsü verilecek"

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin PKK'yi  Irak'ta "yasaklı örgüt" olarak tanımladığını anımsatan Avvadi, şunları kaydetti:

"Onlara (PKK) Irak'ta Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde 'mülteci' statüsü verilecek ve hiçbir parti veya siyasi faaliyetleri olmayacak. Silahlı faliyet gösteremeyecek.Bu, hemen hemen Irak ve İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına benzer bir şekilde olacak."

Kalkınma Yolu Projesi'ndeki Irak ve Türkiye ortaklığına vurgu yapan Avvadi, bu projenin Erdoğan'ın Irak ziyaretinin en önemli ayağını oluşturduğunu söyledi.

Avvadi, "Kalkınma Yolu Projesi'nin en önemli merkezleri Irak ve Türkiye'dir. Bu konuda da önemli anlaşmalar yapılacak. Türk şirketlerinin bu proje kapsamında Irak'taki rolü de değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 22.4.2024 12:14

İLGİLİ HABERLER