IRAK OPERASYONU'NUN BÜYÜK ALAMETLERİ DE GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Müttefiklerinden aradığı desteği bulamayan ABD, Irak'ta askeri operasyona hazırlık işaretleri vermeye başladı.
CIA Kuzey Irak’ta
Amerikalı ajanlar, aynı Afganistan operasyonu öncesinde olduğu gibi Kuzey Irak'taki hava üslerini inceledi.
Iraklı asker firarda
Saddam'ın ordusunda firarlar artmaya başladı. 36 Iraklı subayın üç hafta önce Türkiye'ye kaçtığı öne sürüldü.
İngiliz The Independent Gazetesi'nin haberine göre Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ajanları, geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak'ta üç hava alanında inceleme yaptı. Newsweek Dergisi ise Irak Ordusu'nda çözülmelerin başladığını öne sürdü.
Newsweek'e göre, aralarında Saddam'ın Cumhuriyet Muhafızları'na mensup bir albayın da bulunduğu 36 Iraklı subay firar ederek Türkiye'ye kaçtılar. Firari subaylar, iki mesaj getirdiler. Bir, sadakatsizlikten korkan Saddam, elit Cumhuriyet Muhafızları arasında yer alan subayları öldürtüyordu. Iraklı sığınmacı generallerden Fevzi el Şamari, ikinci mesajın ise ‘‘Ayaklanmaya hazırız’’ olduğunu söylüyor. Firarilerin arasında Saddam casuslarının olabileceğine dikkat çekilirken, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak haftada 6 Iraklı subayın firar ettiğini iddia ediyor.
CIA KUZEY IRAK'TA
İngiliz The Independent Gazetesi ise CIA yetkililerinin, Kuzey Irak'ta olası bir harekatta asker ve silah indirmek için kullanılabilecek üç hava üssünde inceleme yaptığını yazdı. Hava üslerinin Erbil, Dohuk ve Süleymaniye civarında olduğu bildirildi. Bunlardan en büyüğü 1980'li yıllarda Irak ordusu için inşa edilen, Irak'a 35 km uzaklığındaki 2.5 Erbil Üssü.
CIA'nin geçen ayın sonunda gerçekleştirdiği ziyaretin Bağdat'ı olduğu kadar, İran ve Suriye'yi de rahatsız ettiği bildiriliyor. ABD'nin ele aldığı senaryolardan biri Afgan güçleriyle Afganistan'daki gibi bir ayaklanmayla Saddam'ı devirmek. Ancak Irak muhaliflerinin savaşçı sayısı 15 bin ve 400 bin kişilik Irak ordusuyla başetmesinin zor olduğu belirtiliyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:52