IRAK'IN SÜNNİ CEMAAT LİDERİ SERT ÇIKTI : TÜRK ASKERİ SAKIN IRAK'A GELMESİN
Iraklı Sünni cemaat temsilcilerinden Heyetü’l Ulema’nın (Alimler Heyeti) Başkanı Prof. Dr. Muhammed El Ubeyd, Türk askerinin Irak’a gelmesini kesinlikle istemediklerini söyledi. El Ubeyd, kamuoyunda Türk askerinin Irak’a gelmesini istedikleri yönünde yanlış fikirlerin oluştuğunu savundu.
Amerika’nın Irak’ta gayri meşru bir zeminde işgal gücü olarak bulunduğunu vurgulayan El–Ubeyd, Türk askerinin bölgeye gelmesi halinde aynı duruma düşeceğini iddia etti. El Ubeyd, Türkiye’nin bölgeye barış gücü olarak bazı şartlarda girebileceğini açıklayarak, “Türkiye bölgede yer alacaksa bu ancak Birleşmiş Milletler çatısı altında, Amerikan askerlerinin Irak’tan ayrılma takvimini vermesi durumunda gerçekleşmeli. Bu bile yalnızca Iraklıların kendi güvenliğini sağlayamayacakları durumda düşünülebilir ki biz güvenliğimizi sağlayabiliceğimizi düşünüyoruz.” dedi. El Ubeyd, “Bu şartlar gerçekleşmeden Türk askeri Irak’a gelecek olursa Türk askerlerinin durumu Amerikan askerleri gibi olur. Iraklı direnişçilerle karşı karşıya gelir. Arap halkı ile Türkler arasında yüzyıllarca sürecek kin tohumları atılabilir” şeklinde konuştu.
İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından düzenlenen toplantıda Türk askerinin Irak’a girmesi konusunda görüşlerini açıklayan Alimler Heyeti temsilcileri adına konuşan Başkan Muhammed El Ubeyd, Irak’ta çok güç durumda kalan Amerikan ordusunun Türk askerini kendine kalkan yapmak istediğini ileri sürdü. El Ubeyd, Türk askerinin ABD askerlerine kalkan olmasını ve Müslüman kardeşlerinin kanının akmasını istemediklerini söyledi.
Heyette yer alan Abdulkadir Geylani Camii İmamı Mahmud İsavi ise Türk askerinin gelmemesi için hutbe vermek istediği yönünde basında çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi. İHH Başkanı Bülent Yıldırım da Irak’a hangi güç giderse gitsin çatışmayla karşılaşacağını, Türk askerinin en sorunlu bölgeye gönderilmek istendiğini söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:34