Gündem
  • 23.2.2024 11:30

İran Hizbullah’ı fırçaladı.. Niye İsrail’i vuruyorsunuz

Hizbullah ile İran arasında İsrail'le tırmanan gerilime ilişkin anlaşmazlık 

Bilgili İran kaynakları ve Lübnan Hizbullah'ına yakın diğer kişiler , 22 Şubat 2024 Perşembe günü, Tahran'ın partiden Güney Lübnan'daki İsrail işgalini kızıştırmamasını istediğini ve bunun Hizbullah ile İran arasında anlaşmazlıklara yol açtığını ortaya çıkardı.

Kaynaklar, "Lübnan-İsrail sınırında devam eden çatışmalar ışığında, son zamanlarda Tahran ve Hizbullah liderleri arasında İsrail ile gerilimi tırmandırma meselesine ilişkin birçok tartışma ve anlaşmazlığın meydana geldiğini" açıkladı.

İran Hizbullah'tan gerilimi artırmamasını istedi

Hizbullah ile İran arasındaki anlaşmazlık hakkında "Arabi Post"a konuşan İran Devrim Muhafızları'na yakın ve Muhafız liderlerinin son dönemde Lübnan'a yaptığı ziyaretleri bilen bir kaynak, " İran heyeti tarafından Hamaney’ den Nasrallah'a özel bir mesaj iletildi" dedi.  Hamaney Nasrallah’tan, “Stratejik sabrına bağlı kalmasını rica ediyorum. Ve partiyi (Hizbullah) korumak için İsrail ile gerilimi tırmandırmaya sürüklenmemesini."

"Stratejik sabır", İran'ın, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in İran dışındaki çıkarlarına ve kendisine sadık unsurlarına yönelik saldırılara karşı, bunlara yanıtını uygun zaman ve yere erteleyerek karşı koyma politikasıdır.

Arabi Post'un daha önceki bir raporuna göre, İran da aynı politikayı Irak'taki silahlı Şii gruplardan talep ediyor ve onlar da endişelerini dile getiriyor .

Aynı durumun Hizbullah için de geçerli olduğunu belirten kaynaklar, "Direniş ekseninin Lübnanlı ve Iraklı üyelerinden, Tahran'ın stratejik sabır politikası olarak adlandırdığı politikaya uyma talebinde bulunduğu yönünde şikayetler var" dedi.

Hizbullah ve İran, İsrail'in Lübnan'daki suikastlarına nasıl yanıt verileceği konusunda anlaşamadı…

Bu bağlamda Lübnan Hizbullahına yakın İranlı bir diplomat, konunun hassasiyeti nedeniyle bunu atfetmemeyi tercih ederek "Arabi Post"a şunları söyledi: "Lübnan Hizbullahı liderleri arasında bu politikadan büyük rahatsızlık var. İran bunun tavizsiz uygulanmasını talep ediyor.

Kaynak, Hizbullah ile İran arasındaki anlaşmazlığa ilişkin şunları ekledi: "Amir Abdullahian son kez Lübnan'ı ziyaret ettiğinde partinin gerilimi tırmandırmaması konusunu Nasrallah'la konuştu ancak Nasrallah ona yanıt verilmemesi konusunda büyük şikayetler olduğunu söyledi. İsrail'in gerilimi tırmandırmasını destekliyoruz ve parti içinde üst düzey liderler var.” "İsrail saldırılarına ve suikastlarına karşılıklı bir yanıt verilmesini talep ediyor."

Hizbullah ile İran arasında Safad operasyonu konusunda anlaşmazlık

14 Şubat 2024'te İsrail medyası, Güney Lübnan'dan atılan roketlerin işgal altındaki kuzeydeki Safad bölgesine isabet etmesi sonucu 1 kişinin öldüğünü, 7 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Arab Post'a konuşan İranlı kaynaklara göre Hizbullah'ın gerçekleştirdiği saldırı Tahran'ı bir ölçüde kızdırdı.

İran'ın başkenti Tahran'daki karar alma çevrelerine yakın bir İranlı güvenlik kaynağı, "Arabi Post"a adını vermemeyi tercih ederek, "Safad operasyonunun İran'daki liderlerle koordinasyon olmadan gerçekleştiğini ve bunun bir ihlal olduğunu" söyledi. Direniş ekseninin kendi aralarında eşgüdüm esasına dayanan ilkelerinden söz ediyoruz.”

Safed operasyonu sonrasında Devrim Muhafızları komutanlığından bir heyetin Lübnan'ı ziyaret ederek neler olduğunu öğrenmek istediğini sözlerine ekledi.

Bu bağlamda Hizbullah ile İran arasındaki anlaşmazlığa ilişkin İranlı kaynağa göre, "Hizbullah liderleri, özellikle partinin bu operasyonda modern İran füzelerini kullanması nedeniyle, Safad operasyonu ve İsrail ile gerilimin tırmanması konusunda Tahran'a mantıklı nedenler sunmadı." 

Aynı zamanda şunu da ortaya koydu: "Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İran delegasyonuna partinin üst düzey liderlerinin İsrail'in tırmandırmasına ve işgal tarafından gerçekleştirilen son suikastlara karşılık vermek ve intikam almak isteyen büyük talepleri olduğunu söyledi."

Konuyla ilgili yorum yapan İran Devrim Muhafızları'na yakın kaynak, "Devrim Muhafızları içinde Safad operasyonunu kutlayan bazı liderler var ama Hamaney ve İran'daki siyasi ve güvenlik liderleri buna kızmıştı, çünkü bu operasyon Suriye ile koordinasyon olmadan gerçekleşti. Tahran, Hizbullah'ın konuyu tekrarlamamasını talep ediyor." .

Neden tırmandırmıyorsunuz? Hizbullah içinde yanıt verilmesi yönünde baskı

Hizbullah ile İran arasındaki anlaşmazlığa aşina olan İranlı kaynaklar, İranlı üst düzey liderliğin partiyi İsrail ile gerilimi tırmandırmaya sürüklememe gerekçesinin "dikkati Gazze'de olup bitenlerden başka yöne çevirmemek" olduğunu söyledi.

Lübnan Hizbullah'ına yakın bir İranlı diplomat ise "Arabi Post"a şunları doğruladı: "İran liderliği, İsrail'in, partiyi ve onun askeri yeteneklerini yok etmek ve dikkatleri başka yöne çekmek için Hizbullah'ı daha geniş bir savaşa sürüklemek istediğine inanıyor."
Tahran’ın Gazze’de ne yaşanırsa yaşansın Stratejik sabıra bağlı kalınmasında ısrar ediyor. İsrail’in yaptığı ve yapacağı bütün saldırılarda da bu sabırın devre olması isteniyor.

Şöyle konuştu: "Nasrallah'ın stratejik sabır konusunda hemfikir olduğu doğrudur ancak aynı zamanda İsrail'in üst düzey liderlerini hedef alan suikastlarına yanıt verilmemesi nedeniyle parti içinde büyük bir öfkeyle karşı karşıya olduğunu da söylüyor. Partinin son dönemde Tahran'a bir patlamadan korktuğunu söylemesi parti içinde önem taşıyor.

İran kaynaklarına göre, yakın zamanda Lübnan'ı ziyaret eden Devrim Muhafızları komutanları ve İranlı diplomatlardan oluşan heyetler, İsrail ile gerilimin bir sonraki aşamasına ilişkin Hizbullah liderlerinin görüşlerini almayı, İran Dini Lideri'ne rapor göndermeyi hedefliyordu.

Lübnan Hizbullahı liderlerinin İranlılara, İsrail suikastlarının intikamını almaları gerektiğini söylediğini ve Tahran'ın, İsraillilere karşı caydırıcı gücünü yeniden tesis etmesi için Hizbullah'a modern İran füzeleri verdiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak Lübnan Hizbullah'ına yakın İranlı diplomat şunları söyledi: “Hizbullah'taki liderler, partinin halk tabanını kaybetme endişesi göz önüne alındığında, partinin caydırıcı gücünü yeniden tesis etmenin ve Tel Aviv'e şu izlenimi vermemenin daha iyi olduğuna inanıyor: Hizbullah caydırıcılığını kaybetmiştir ya da yüzleşmekten korkuyor” dedi.

Ancak İran'ın yanıtı, "stratejik sabır" politikasına bağlı kalınması gerektiğini vurguladı ve İranlı diplomatik kaynak şu yorumu yaptı: "Bu ısrar, Lübnan'daki birçok Hizbullah liderini hayal kırıklığına uğrattı.

Tahran'ın, İsrail'in Hizbullah'la gerilimi tırmandırma sorununa alternatif çözüm olarak gördüğü şeye gelince, partiyi ve Lübnan'ı İsraillilerle daha geniş bir savaştan korumak için diplomatik çözümlerin bulunabileceğine inanıyor.

Tahran'daki karar alma çevrelerine yakın bir İranlı siyasetçi Arab Post'a şunları söyledi: "İran liderliği, İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimi azaltmak için diplomatik çözümlere ve siyasi girişimlere başvurmanın daha iyi olduğuna inanıyor."

Şöyle söyledi: "Tahran'daki liderlik, Tel Aviv ile Hizbullah arasındaki mevcut gerilimin, partiyi İsraillilerle daha geniş bir savaşa sürükleyeceğinden ve bu savaşta uzun yıllar boyunca inşa ettiği askeri gücü kaybedeceğinden çok korkuyor." "İran'da bu konuda bir bölünme var" diye ekledi.

Devrim Muhafızları'nın bu konudaki görüşüne gelince, Hizbullah'ın suikastlara ve İsrail saldırılarına karşılık vermesinin gerekli olduğuna inandığını, Kudüs Gücü'nün de bir şekilde karşılık verilmesi konusunu desteklediğini belirterek, “Ancak Hamaney bunu istemiyor. Hizbullah'ın kaybının bedelinin İran açısından ağır olacağına inanıyor.”

Ancak kendisi, "İsrailliler Hizbullah'la gerilimi tırmandırmakta ısrar ederse, partinin İran'ın stratejik sabır talebine bağlı kalacağı kesin değil ve İran'daki liderler arasında endişe çıkaran nokta da bu" dedi.

İbrani medyasının 14 Şubat 2024'te Al-Manara ve Tanawa yerleşimlerini ve Safed kentindeki İsrail askeri üssünü hedef alan füze yağmuruna tutularak bir kadın askerin hayatını kaybettiğini ve 8 askerin de yaralandığını haber vermesi dikkat çekicidir. Magen David Adom tarafından onaylanan şey.

Bunun üzerine İsrail işgal ordusu, resmi bir açıklama yaparak Lübnan'da Hizbullah ve İran'a bağlı “Radvan Gücü”ne yönelik baskınlar düzenleyeceğini duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 24.2.2024 11:22

İLGİLİ HABERLER