İRAN'DA YENİ MODA TÜRKÇE
Son gelişmelerden sonra tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken İran'da halk, olası bir savaşın çıkmasından dolayı tedirgin.
Buşehr kentindeki santralda nükleer silah üretme çalışmalarına yeniden başlayan İran, bu tavrıyla başta ABD ve BM olmak üzere tüm dünyanın tepkisini çekti. Öyle ki ABD ve BM sert bir dille 'Savaş çıkar' uyarısı yaptı. Bu tehdit altındaki İran'da vatandaş kenetlenmiş durumda. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad da, 'Dış ülkelerin zorbalıklarına boyun eğmeyeceğiz' diye açıklama yaptı. İranlılar, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a güveniyor.
YARIM GÜN TÜRKÇE YAYIN
İran halkı, Ahmedinecad'ın göreve geldiği günden beri kendilerine verdiği sözleri yerine getirdiğini belirtiyor. Ahmedinecad, İranlıları ABD ile mücadele edeceklerine inandırmış durumda. Irak savaşının izlerini yeni yeni üzerinden atan İran, her şeye rağmen ABD'ye boyun eğmemekte kararlı.
Geçiminin büyük bir bölümünü Türkiye'yle ticaret yaparak sağlayan İranlılar, olası bir savaşta Türkiye'nin yanlarında olacağına inanıyor. İran devlet televizyonu yarım gün Türkçe yayın yapıyor. Çünkü İran'da yeni trend Türkçe öğrenmek. Nüfusunun büyük bir bölümü Azerilerden oluşan İran'da halk Türkçe öğrenmek için kurslara gidiyor. Bazıları, Türk sınırlarına yakın olan Tebriz'e geçip, savaş durumunda Türkiye'ye sığınmayı hedefliyor.
Halk Ahmedinecad'ı seviyor
AHMEDİNECAD İran halkının tepkisini değil, güvenini kazanmış. İranlılar, gerekirse son nefeslerini verene kadar savaşmaya hazır olduklarını söylüyor. Aşırı muhafazakar tutumuyla tanınan eski Tahran Belediye Başkanı, yeni Cumhurbaşkanı'nın ilk icraatı, 1200 dolar olan kişi başına düşen milli geliri yükseltmek olmuş. Kararlı tutumu ile İran halkının gözdesi Ahmedinecad, İranlıları nükleer silahları dünyanın yararı için ürettiklerine bile inandırmış!
(akşam)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:54