Dünya
  • 10.1.2015 16:24

IŞİD 30 peşmergeyi öldürdü

IŞİD, Irak’ta peşmerge güçlerinin kontrolünde olan ve Erbil’den yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Güver bölgesini ele geçirmek için saldırı düzenledi. Güver'i kısa süreliğine ele geçiren IŞİD, peşmergenin operasyonu sonrası geri çekildii

 

 

IŞİD'in 10 Haziran'da Musul'u ele geçirip Kürtlerin yaşadığı bölgelere saldırmaya başlayınca ABD havadan destek vermek için harekete geçmişti.[Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

Anadolu Ajansı'nın peşmerge kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, IŞİD gece saatlerinde Mahmur ilçesine bağlı Güver nahiyesini almak için peşmerge birliklerine saldırdı. Saatlerce süren şiddetli çatışmalarda 30 peşmerge öldü, 42 peşmerge de yaralandı. Çatışmalarda 40 IŞİD mensubu da öldürüldü.

Kaynaklar, üç koldan Güver’e saldıran IŞİD'in bazı bölgeleri kısa süreliğine ele geçirdiğini ancak peşmergenin operasyon düzenleyerek, buraları tekrar kontrol altına aldığını kaydetti. Bölgede çatışmalar yer yer ve zaman zaman devam ediyor.

Saldırıda dört canlı bomba kullanan IŞİD saldırı sırasında ilk kez Zap Suyu'nu kullanarak teknelerden ateş açtı. IŞİD’in iki teknesi nehirde batırıldı.

Peşmerge Doğu Dicle Cephesi Komutanı Zaim Ali de IŞİD'in Mahmur, Güver, Kerkük ve Dicle Nehri'nin batısındaki cephelerin tümünde eşzamanlı olarak büyük bir saldırıya geçtiğini belirtti. Ali’ye göre, peşmergenin müdahalesi ile IŞİD geri çekilmek zorunda kaldı.

 

 
 

 

ABD IŞİD'e karşı koalisyon oluşturmuştu

IŞİD, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

ABD yönetimi, IŞİD'in 10 Haziran'da Irak ve Suriye’de geniş bir alanı kontrol etmesi sonrasında, örgütün Irak’ta Kürt bölgesine ilerleyişi ve aralarında ABD vatandaşlarının da olduğu gazeteci ve yardım çalışanlarının öldürülmesinin ardından harekete geçerek, IŞİD ile mücadele için aralarında Arap ülkelerin de bulunduğu 60'tan fazla ülkenin katılımıyla bir koalisyon oluşturdu.

ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı gerçekleştirdiği hava saldırının bazıları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Arap ülkeleri tarafından düzenlenmişti.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:59

İLGİLİ HABERLER