Dünya
  • 11.6.2014 23:28

IŞİD Esad güçleriyle niçin savaşmıyor?

 24 TV’de Melik Yiğitel’in konuğu olan Yasin Aktay, IŞİD’in Esad güçleriyle savaştığına kimsenin şahit olmadığına Kürtler, Özgür Suriye Ordusu ve el Nusra ile savaştığını belirterek Esad’dan yana olduklarını belirtti. Esad’ın da Maliki’den yana olduğunu söyleyen Aktay, Maliki’nin de İran’dan yana olduğu denklemini kurarak bu denklemi göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı.

 
Yasin Aktay şunları söyledi:
 
“Normal şartlar altında böyle bir yapı ne kadar silahlı olursa olsun, bir şehre girip bu kadar kısa bir sürede teslim alması öyle kolay değildir. Kesin bir çıkarım yapmak henüz kolay değil ama gelen işaretler IŞİD’in tek başına davranmıyor olduğunu ve belli bir yardım alıyor olduğunu ve bu yardımın pek ala bugün kendisine karşı savaştığı güçler olduğu da anlaşılıyor. Tabi gerçekten de Musul’daki hali hazırdaki Bağdat yönetiminin askerleri savaşamayacak durumda olabilirler ve bir anda bir karar verilip, silahlarını bırakıp geri çekilmeleri de istenmiş olabilir.”
 
IŞİD’İN ŞUANDA BİR KURALI YOK
 
“Sadece Türk Konsolosluğunu hedef almamışlar. Şuanda IŞİD’in bir kuralı yok. Oradaki bütün yabancı temsilci misyonlara yönelik ve hükümet binalarına yönelik böyle bir operasyon var.”
 
ORTADA BİR PAZARLIK OLABİLİR
 
“Maliki, ya Musul’un gözden çıkarılmış olduğu anlamına geliyor. Veyahut IŞİD’le bir pazarlığı olabilir.
Bağdat Yönetiminin Musul’u koruyamamış olması Musul üzerindeki haklarını da aslında biraz kaldırır. Hukuken kaldırır. Bu fiilen Bağdat’ın Musul’la bağlantısının bitmesi anlamına geliyor.”
 
IŞİD’İN ESAD GÜÇLERİYLE SAVAŞTIĞINA KİMSE ŞAHİT OLMADI
 
“IŞİD ortaya çıktığı günden beri Esad rahat etmiştir. Olayın dengesi bu. Şuanda IŞİD’e verilen bir ikramiye de olabilir bu. Çünkü IŞİD Suriye’de şuana kadar Esad güçleriyle savaştığına kimse şahit olmamıştır. Ya Kürtlerle savaşıyor, ya da Nusra ile savaşıyor, ya da Özgür Suriye Ordusu ile. Onlarla savaşıyorsan Esad’dan yanasın. Esad kimden yana? Maliki’den yana. Maliki kimden yana? İran’dan yana. Yani böyle tuhaf bir denklem çıkıyor ortaya. Bu denklemi göz ardı ederek şuanda Irak’ta olanları yorumlamamız mümkün değil.”
 


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:16

İLGİLİ HABERLER