
İsrail gazetesi : Bütün ülkenin psikolojisi bozuldu, savaşı kaybediyoruz
"Netanyahu'nun savaşa ilişkin açıklamaları acı bir gerçeği gizlemektedir.
" Bir İsrail gazetesi, işgal ordusunun Gazze'ye yönelik saldırganlığında beklediği hedeflerin hiç birisine ulaşamadığını yazdı. 15 günde HAMAS'ın yok edileceğine inanan İsraillerin savaş uzadıkça psikolojilerinin bozulduğunu yazdı.
Bunun yanında Gazze'den gelen ölü ve yaralılar hem akrabalarını hem tanıdıklarını hem de şehirde yaşayanları perişan ettiğini kaydetti.
Netanyahu'nun da artık kısa zamanda savaşı kazanma umudunun yittiğine dikkat çeken İsrail gazetesi, savaşın şiddetini yavaş yavaş düşürüp çekilecek öngörüsünde bulundu.
İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth , 21 Aralık 2021 Perşembe günü yayınladığı haberde, Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığını yakın zamanda azaltacağını öne sürerek , Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus şehrinin İsrail'in saldırılarının son durağı olabileceğine dikkat çekti. İşgal ordusu, savaşın "zor aşaması" olarak adlandırılıyor ve bundan sonra ordu, operasyonlarının daha dar bir kapsamına geçecek.
Aynı haberde Arap gazetesi, Başbakan'ın savaşa ilişkin "zafere kadar" devam etmekte ısrar ettiği "sesli" açıklamalarının, operasyonun önümüzdeki dönemde azaltılması ihtimalini ortaya koyan bir başka "acı gerçeği" gizlediği değerlendirmesinde bulundu. mümkün olur olmaz.
Netanyahu'nun sözleri ile gerçeklik arasında
İsrail Başbakanı 20 Aralık Çarşamba günü şunları söyledi: "Savaşı sonuna kadar sürdüreceğiz" ve "savaş, Hamas ortadan kaldırılıncaya ve zafere kadar devam edecek." İsrail ile direniş örgütleri arasındaki savaş yıllarca, hatta belki nesiller boyu sürebileceğinden, bu belki de tarihsel açıdan doğrudur.
Ancak yakınları Gazze'de gözaltına alınan İsrailli ailelerde, 7 Ekim'de askere çağrıldıktan sonra kocalarıyla vedalaşan ve henüz dönmeyen eşlerde, oğulları veya kızları tutuklanan babalarda olaya bakış açısı farklı. sahada savaşan ve hayatları savaşla altüst olan tüm İsrailliler arasında.
İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, Netanyahu'nun savaşın devamına ilişkin açıklaması gibi yankı uyandıran açıklamalara ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini söylüyor. Çünkü gelecekteki savaşlardan bahsetmek, mevcut gerçekliğin kasvetini örtmeye yöneliktir. Bu nedenle gazete, Han Yunus'taki çatışmaların işgal ordusunun savaşın "zor aşaması" olarak adlandırdığı sürecin son durağı olacağına inanıyor.
Gazze'de "son düzenlemeler"
Aynı şekilde İsrail gazetesi, İsrail ordusunun Gazze'deki kara operasyonlarını genişlettiğine dair son iki günde yayınlanan haberlerin iki şeyi gösterdiğini değerlendirdi: Birincisi, işgal ordusu henüz Gazze Şeridi'nin kuzey kapılarını “temizleyemedi”. ve direniş savaşçıları hâlâ bazen binalardan, bariyerlerden ve tünellerden çıkıyor; İkincisi , işgal ordusu savaşın sonunun yaklaştığını hissediyor ve bu nedenle ateşkes ilan etmeden önce daha fazla başarı elde etmeye çalışıyor.
Nitekim Yedioth Ahronoth, Gazze'de askeri operasyonun son düzenlemeleri olarak adlandırılabilecek düzenlemelerin Gazze'de bugünlerde yaşandığını, bu düzenlemelerin amacının bir sonraki aşamada İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki varlığını kolaylaştırmak olduğunu iddia ediyor.
Gazete, nihai düzenlemelerin bu aşamasının Ocak ayının ilk yarısında tamamlanmasını bekliyordu. İsrail yedek askerlerinin büyük bir kısmının daha sonra evlerine dönmesi muhtemeldir. İşgal ordusunun, Şeridi çevre yerleşimlerden ayıran bir kilometre genişliğinde bir güvenlik şeridi oluşturmak için çalışması gerekiyor.
Meslek hayal kırıklığı
İsrail gazetesi, savaşın kendisi için belirlenen hedeflere ulaşamamasından dolayı ateşkesin İsrailliler açısından bir miktar acı içerdiğini söylüyor.
Ayrıca, İsrail siyasi sisteminin ordu için belirlediği hedeflerin çok zorlandığını ve ilk günden itibaren herkese imha, ezme ve yıkımın, yazarları etkilenen dileklerden başka bir şey olmadığını belirtti. İsrail'in 7 Ekim'de aldığı darbenin şiddeti.
İbrani gazetesi, dileklerin askeri planlar ya da stratejik planlar olarak ele alınmaması gerektiğini vurguladı.
Abartılı beklentilerin bundan sonra hayal kırıklığına yol açacağını ve savaşı sakinleştirmenin diğerlerine göre savaşan güçler için daha acı verici olacağını ve çok cepheli bir savaşı sabırsızlıkla bekleyen aşırı sağ unsurlar arasında da olacağını düşündü. Milyonlarca Filistinlinin sınır dışı edilmesine ve Gazze
Güncellenme Tarihi : 23.12.2023 22:25