Dünya
  • 14.5.2022 11:23

İsrail polisi öldürdüğü gazeteci Abu Akleh'in cenaze konvoyuna saldırdı

İsrail güçleri, vurarak öldürdüğü Al Jazeera muhabiri Shireen Abu Akleh'in cenaze konvoyuna saldırıda bulundu.

Filistinli gazeteci Shireen Abu Akleh, geçtiğimiz çarşamba günü işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail saldırısına ilişkin haber yaptığı sırada İsrail güçleri tarafından ateş açılması sonucu yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Filistin bayraklı tabutu taşıyan konvoya saldırdılar

İsrail polisi, cenaze konvoyunun geçtiği yollarda araçların ve yayaların girişlerini engellerken, Filistin bayrağına sarılı tabutu taşıyan konvoya saldırdı.

Öldürülen gazetecinin fotoğrafının asılması da engellendi

İHA'ya göre polis, konvoya göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, gençlerin Abu Akleh'in fotoğrafını kilisenin dış duvarlarına asmaları da engellendi.

"İsrail polisinin davranışlarından derin üzüntü duyduk"

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'da bir yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada Filistinli Amerikalı gazeteci Ebu Akile'nin ailesine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diledi.

Blinken, açıklamasında, "İsrail polisinin Ebu Akile'nin cenaze törenine izinsiz girdiği görüntüleri görmekten derin rahatsızlık duyduk. Her bir aile sevdiklerini onurlu ve engelsiz şekilde gömebilmeyi hak ediyor. İsrailli ve Filistinli muhataplarımızla yakın temas halinde olmaya devam ediyoruz ve tarafları tansiyonu daha fazla artıracak eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

İsrail polisinden gazeteci Abu Akleh in cenaze konvoyuna saldırı #1

 

Mısır ve Katar kınadı

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, ölülerin haysiyetini, ailelerinin ve Filistin halkının insani duygularını dikkate alarak keyfi tedbirlerini derhal durdurmasının zorunlu olduğu kaydedildi.

Açıklamada, İsrail’in Ebu Akile cinayeti nedeniyle hesaba çekilmesi ve suça karışanların uluslararası adalete teslim edilmesi çağrısı yinelendi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız da yayımladığı açıklamada, Ebu Akile'nin işgal altındaki Doğu Kudüs'te düzenlenen cenazesi sırasında ortaya çıkan görüntülere tepki gösterdi.

İsrail polisinin Filistinli gazetecinin cenazesine müdahale etmesinin şiddetle kınandığı açıklamada, "Bu gibi saldırılar kabul edilemez, bir gerekçesi olamaz ve Filistin halkının haklarını çiğnemek anlamına gelir, Filistin topraklarındaki istikrarsızlığın artmasına neden olur." ifadesi kullanıldı.

"Görüntüler şoke edici"

Fransa’nın İsrail'deki başkonsolosluğunun Twitter hesabından yapılan açıklamada, Fransa’nın koruması altındaki St Joseph Hastanesinde Şirin Ebu Akile’nin cenaze töreni sırasında yaşanan polis şiddetinin kaygı verici olduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu görüntülerin derinden "şoke ettiği" vurgulandı.

 

İsrail polisinden gazeteci Abu Akleh in cenaze konvoyuna saldırı #2

 


 

Güncellenme Tarihi : 14.5.2022 09:25

İLGİLİ HABERLER