Gündem
  • 2.12.2023 22:43

İsrail Türkiye'deki Hamas liderlerine suikast düzenleyecek

"İsrail Türkiye'deki Hamas liderlerine suikast düzenlemeyi planlıyor"

İsrail'in Türkiye, Katar ve Lübnan gibi ülkelerde bulunan Hamas liderlerine suikast hazırlığı içerisinde olduğu bildirildi. İsrail'in yurt dışındaki Hamas liderlerine suikast düzenleyebileceği iddia edildi. Wall Street Journal'in İsrailli yetkililere dayandırdığı habere göre, İsrail'in istihbarat teşkilatları Lübnan, Katar ve Türkiye'deki Hamas liderlerine suikast düzenlemek için hazırlık içerisinde.

İsrail istihbaratının Başbakan Binyamin Netanyahu'dan Hamas liderlerine suikast düzenlemek için talimat aldığı ifade ediliyordu.

İsrail daha önce de başta Lübnan, Suriye ve Ürdün olmak üzere birçok ülkede Hamas liderlerine suikast gerçekleştirmişti.

Hamas'ın İsmail Heniye ve Halid Meşal başta olmak üzere çeşitli liderlerinin Türkiye ve Katar'da faaliyet gösterdiği biliniyordu.

İsrail'in bu iki ülkede herhangi bir suikast girişiminde bulunmasının geniş çaplı bir diplomatik krize yol açacağı düşünülüyor.

Bu sebeple olası suikastların Türkiye ve Katar gibi ülkeler yerine Lübnan, Suriye veya İran'da gerçekleştirilebileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

 Financial Times: İsrail, 3 Hamas liderine suikast düzenleyerek Gazze'nin güneyini işgal etmeyi planlıyor.

İngiliz Financial Times gazetesi , 1 Aralık 2023 Cuma günü yayınlanan bir haberde, bilgili kaynakların İsrail işgalinin Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı "bir yıl veya daha fazla sürecek" bir kampanya planladığını söylediğini aktardı. Kara saldırısının yoğun aşaması 2024'ün başlarına kadar devam ediyor.

Çok aşamalı strateji, kuzey Gazze'de konumlanan İsrail güçleri tarafından kuşatma altındaki Filistin yerleşim bölgesinin güneyinin derinliklerine yakın bir saldırıyı öngörüyor. 

3 Hamas liderine suikast

Hedefler arasında üç üst düzey Hamas liderine - Yahya Al-Sinwar, Muhammad Al-Deif ve Merwan Issa - suikast düzenlerken, hareketin 24 tugayına ve yer altı tünel ağına karşı "kesin" bir askeri zafer elde etmek ve "Hamas'ın Gazze'yi yönetme kabiliyetini yok etmek" yer alıyor. Gazetenin haberine göre..

Kaynakların, İsrail'in Gazze'ye yönelik kapsamlı stratejisinin, sahadaki operasyonel ilerleme, uluslararası baskı ve İsrailli rehineleri serbest bırakma fırsatları da dahil olmak üzere esnek olduğunu söylediği aktarıldı. 

İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi'nde 7 gün süren insani ateşkes, Cuma sabahı, İsrail işgal ordusunun " Hamas'a karşı mücadelenin yeniden başladığını " duyurduğu sırada, her iki taraf da uzatıldığını duyurmadan sona erdi. o.

Hazırlıklara aşina olan kişiler, yenilenmiş, yüksek yoğunluklu bir kara operasyonunun yeni yıla girerken muhtemelen birkaç ay daha gerektireceğini tahmin ederken, ABD-İsrail'in savaşla ilgili tartışmalarına aşina olan bir kişi şunları söyledi: “Haftalar sürmeyecek. ” 

Bundan sonra, 2024'ün sonlarına kadar sürebilecek, daha düşük askeri yoğunlukta bir "geçiş ve istikrar" aşaması olacak ve bu aşamada İsrail kara kuvvetlerinin konumu belirsiz olacak. 

İsrailli bir yetkili, daha önceki İsrail askeri operasyonları ve savaşlarından farklı olarak sabit bir son nokta olmayacağını belirterek, "Hakem son düdüğünü çalmayacak ve mesele bununla bitecek" dedi. 

Yetkiliye göre, İsrail işgali 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir savaş yürütüyor; bu savaş, büyük altyapı yıkımına ve çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce sivilin ölümüne ve benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açtı. Filistin ve BM kaynakları.

Gazze'nin güneyine saldırı

İsrail'in savaş planlarını bilen bir başka kişi ise, ordunun Gazze'nin kuzeyindeki operasyonları hâlâ eksik gördüğünü belirterek şunları ekledi: "Gazze Şehri henüz tamamlanmadı ve tamamen işgal edilmedi. Görevin yüzde 40'ının gerçekleşmesi mümkün." "Kuzey'in tamamı için bu muhtemelen iki haftadan bir aya kadar sürecek." 

İsrail'in şu ana kadar yalnızca ara sıra hava saldırılarına maruz kalan güney Gazze'ye kara saldırısının da paralel olarak başlaması bekleniyor. İsrailli yetkililer, Hamas'ın liderlerinin çoğunun, savaşçılarının ve roket cephaneliğinin büyük kısmının ve geri kalan İsrailli mahkumların çoğunluğunun şu anda güneyde olduğunu belirtti. 

Biden yönetiminden üst düzey yetkililer, İsrail'i güney Gazze'ye yönelik yaklaşımının farklı olması gerektiği konusunda uyardı ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, dün Perşembe günü Tel Aviv'e yaptığı ziyarette, bu tür bir saldırının "sivillerin korunmasına büyük önem verdiğini" doğruladı. ”ve yardımların artmasına olanak sağlıyor. İnsanlık. 

Tartışmalara aşina olan kişilerden biri, Washington'un İsrail'i güneyde "daha küçük bir askeri ayak izi", daha az sivil kaybı, "açık bir insani plan" ve güvende kalmak için "sivillerin gidebileceği yerler" için düzenlemeler yapmaya çağırdığını söyledi. 

İsrailli yetkililer yaklaşımın değişmesi gerektiğini kabul etti ve İsrail'in savaş planlarına aşina bir kişi şunları söyledi: "Kuzeyde yürüttüğümüz operasyonel yapıyı güneyde yürütemeyeceğimizi biliyoruz. Şu anda iki milyon sivil var (Kuzey'de). güneyde) ve sivilleri tahliye etme yöntemi tekrarlanamaz.” Toplu olarak (kuzeyde olduğu gibi).” 

Aynı rapora göre güneydeki saldırı, Gazze'nin en önemli ikinci kent merkezi ve Sinwar ile Deif'in doğum yeri olan Han Yunus'un yanı sıra Şeridi'nin en güneyinde, 

Güncellenme Tarihi : 2.12.2023 22:59

İLGİLİ HABERLER