Dünya
  • 2.5.2024 12:42

İsrail'deki ankatten Netanyahu'yu yıkıcı sonuçlar

İsraillilerin yarısından fazlası Netanyahu'nun derhal istifa etmesi gerektiğine inanıyor - anket

Seçimlerin ne zaman yapılması gerektiği konusunda ankete katılanların %54'ü bu seçimlerin öne alınması gerektiğini söyledi.

N12 tarafından Salı günü yayınlanan bir ankete göre , İsrail halkının yarısından fazlası (%58) Başbakan Binyamin Netanyahu'nun derhal istifa etmesi gerektiğine inanıyor; buna Netanyahu'yu destekleyen bloğa oy verenlerin %28'i de dahil.

Ayrıca İsraillilerin yüzde 48'i Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın derhal istifa etmesi gerektiğine inanıyor, yüzde 50'si IDF Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin derhal istifa etmesi gerektiğine inanıyor ve yüzde 56'sı Shin Bet başkanı Ronen Bar'ın hemen istifa etmesi gerektiğine inanıyor.

Seçimlerin ne zaman yapılması gerektiği konusunda ankete katılanların %54'ü bu seçimlerin öne alınması gerektiğini söyledi. Üçte birinden fazlası (%37) Bakanlar Benny Gantz ve Gadi Eizenkot'un hükümetten ayrılması gerektiğini söyledi .

Partiler yeni seçimlerde ne yapacak?

Anket ayrıca, seçimlerin bugün yapılması durumunda Gantz'ın Ulusal Birlik Partisi'nin 31, Likud'un 18, Yesh Atid'in 15, Shas, Yisrael Beytenu ve Otzma Yehudit'in ise 10'ar sandalye kazanacağını ortaya koydu. Birleşik Tevrat Yahudiliği (UTJ) sekiz sandalye, Hadash-Ta'al ve Ra'am beşer sandalye, Meretz ve Dini Siyonist Parti ise dört sandalye kazanacak.

Anket sonuçları, şu anda Netanyahu'yu destekleyen bloğun 50 sandalyeyle, Gantz ve Yair Lapid çevresindeki bloğun ise 65 sandalyeyle kalacağını gösteriyor. (Hadash-Ta'al geleneksel olarak koalisyonlarda yer almaz)

Eski başbakan Naftali Bennet, eski Mossad şefi Yossi Cohen ve MK Gideon Sa'ar'ın birlikte yeni bir parti kurması durumunda parti 18 sandalye kazanacak. Ulusal Birlik Partisi 22 sandalyeye, Likud 16 sandalyeye, Yesh Atid 11 sandalyeye düşecek ve İşçi Partisi altı sandalye kazanacak (eğer Yair Golan İşçi Partisi'nin kontrolünü ele geçirirse). 

Bu arada KAN tarafından Salı günü yayınlanan bir ankette, bugün seçim yapılması halinde Ulusal Birlik Partisi'nin 29, Likud'un 21, Yesh Atid'in 15 ve Yisrael Beytenu'nun 11 sandalye kazanacağı ortaya çıktı.


Ankete göre Shas 10 sandalye, Otzma Yehudit dokuz sandalye, UTJ yedi sandalye, Dini Siyonist Parti beş sandalye, Hadash-Ta'al beş sandalye ve Meretz ile Ra'am Her biri dört sandalye kazanın.

Anket sonuçları, şu anda Netanyahu'yu destekleyen bloğun 52 sandalyeyle, Gantz ve Yair Lapid çevresindeki bloğun ise 63 sandalyeyle kalacağını gösteriyor.

Güncellenme Tarihi : 2.5.2024 12:47

İLGİLİ HABERLER