Dünya
  • 2.5.2024 11:46

Rusya eze eze ilerliyor.. 2022'den sonraki en büyük toprak kazanımı

Kiev umutsuzca ABD silahlarını beklerken, Rusya Temmuz 2022'den bu yana en büyük toprak alanını ele geçiriyor

ABD Kongresi'nin Ukrayna'ya yapılacak 61 milyar dolarlık askeri yardımı onaylamasından önceki beş aylık bekleyiş, cephelerde önümüzdeki aylarda hissedilecek kalıcı hasara neden oldu.

Rus kuvvetleri, Aralık ayından bu yana Ukrayna'nın savunmasını engelleyen “topçu kıtlığını” Avdiivka yakınlarındaki doğu cephesinde ilerlemek için kullandı ve savaşın ilk aylarından bu yana en büyük ilerlemeyi kaydetti. 
Moskova'nın kaydettiği ilerleme, üst düzey Ukraynalı askeri yetkililerin, Kiev'in doğudaki ikmal hatlarına ve merkezlerine yönelik olası bir tehdide ilişkin uyarılarda bulunmasına yol açtı; bu hatlar artık tehlikeli bir biçimde Rus ateş gücünün menzili içinde olmaya çok yakın.

İlerleme yönündeki kasvetli haberler, Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki varlığını ve işgal altındaki liman kenti Mariupol'a yönelik mütevazı da olsa zorlu kazanımları tehdit edebilecek Mayıs ayı sonlarında beklenen Rus saldırısı öncesinde geliyor. 

Rusya, üç kilit noktaya doğru ilerleyerek doğu cephelerindeki zayıf Ukrayna savunmasına büyük kaynaklar harcadı: Avdiivka'nın batısındaki hayati önem taşıyan askeri merkez Pokrovsk; Bakhmut yakınlarındaki Chasiv Yar'ın stratejik yükseklikleri; ve güneydoğuda Kurakhove.

17 Şubat'ta Ukrayna, Rusya'nın almak için yüzlerce askerini feda ettiği görünen ve on yıldır uğruna savaştığı Avdiivka kasabasından çekildiğini duyurdu. Ancak Moskova'nın ilerleyişi burada bitmedi. Sonraki 10 hafta boyunca, CNN haritası ve Ukraynalı izleme grubu DeepStateMap'in analizinin gösterdiği gibi, Rus kuvvetleri, Kiev'in tahkimat inşa etmedeki başarısızlığından ve toprak kayıplarının boyutunu kamuoyuna açıklama konusundaki isteksizliğinden yararlanarak, yavaşça Avdiivka'nın batısındaki köyleri yavaş yavaş ele geçirdi. o bölgede.

Rusya son 10 haftada Avdiivka civarında ilerledi

Ukrayna'nın üst düzey askeri komutanı Oleksandr Syrskyi, astlarının günlerdir ısrarla üzerinde tartışıldığı bir dizi köyün düşüşünü ancak Pazar günü kabul etti. Sonuçta ortaya çıkan geri çekilme, CNN analizine göre Rus kuvvetlerinin iki aydan biraz fazla bir süre içinde Temmuz 2022'de Severodonetsk yakınlarındaki ilerlemelerinden bu yana en önemli ve hızlı ilerlemeyi kaydettiğini gösterdi.

Ukrayna'nın bu kayıpları kabul etme konusundaki isteksizliği, bazı Ukrayna yanlısı askeri blog yazarlarının ve analistlerin kamuoyunda eleştirilerine yol açtı. Cephe durumunu günlük olarak güncelleyen DeepStateMap, Avdiivka yakınlarında önemli kayıplar olduğunu gösterdi. Grubun kurucularından biri olan Ruslan Mykula, CNN'e, askeri bir sözcünün "gerçek durumu kontrol etme fırsatına sahip olduğunu, ancak [hala] doğru olmayan bilgiler sağladığını ve bunun bizim güvenilirliğimizi zayıflattığını" düşündükleri için açıkça konuştuklarını söyledi.

Mykula, Rusya'nın Avdiivka'nın batısında geçtiğimiz haftalarda ele geçirdiği Ocheretyne köyü yakınındaki Rus ilerlemelerinin "şu ana kadar taktiksel bir başarı" olduğunu ancak "stratejik bir başarı" haline gelebileceğini söyledi. Şunu ekledi: "Mevcut durumda düşmanı durdurmak çok zor olacak çünkü savunmanın yeterince dikkat etmediği yerlere baskı yapıyor."

Avdiivka'nın "sol kanadının tamamında" savunma tahkimatı eksikliği olduğunu söyledi  ;  bu da açık ovaların artık neredeyse Ukrayna'nın stratejik merkezi Pokrovsk'a giden ana otoyola kadar savunmasız olduğu anlamına geliyor.

Ukrayna genelkurmayından Salı günü yapılan güncellemede, kuvvetlerinin Pokrovsk'a rahat olandan çok daha yakın bir dizi köyü savunduğu belirtildi. Volodymyr Zelensky Salı günkü başkanlık konuşmasında "askerlerimizin yeteneklerini önemli ölçüde güçlendirmek için [Batılı] tedariklerin önemli ölçüde hızlandırılmasını" talep etti. Kiev'in savunmasının, güneyde Kurakhove yakınındaki diğer tehlikeli cephelerin yanı sıra, aynı zamanda Kupiansk yakınındaki kuzeydoğudaki diğer tehlikeli cephelerle birlikte "Pokrovsk yönünde kendini kanıtlaması gereken bir güce" ihtiyacı olduğunu söyledi.

Rusya'nın bu cephe hattının güneydoğu kesiminde Kurakhove'ye doğru daha fazla ilerlemesi, Ukrayna'nın yaz karşı saldırısı sırasında elde ettiği kazanımları tehlikeye atabilir. Kuzeyde Rusya, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Kharkiv'i düzenli olarak bombalıyor, ancak aynı zamanda 2022 yazının sonlarında yıldırım hızıyla ilerleyerek Ukrayna tarafından kurtarılan toprakları yeniden işgal etmek için Kupiansk yakınındaki cephe hatlarında da sert bir şekilde ilerliyor.

Ukraynalı yetkililer ayrıca, geçtiğimiz Mayıs ayında Ukrayna'nın kontrolünden vahşice koparılan Bakhmut kenti yakınlarındaki küçük bir kasaba olan Chasiv Yar'a yönelik tehdit konusunda da kamuoyuna uyarıda bulundu. Chasiv Yar bir tepenin üzerinde oturuyor ve Ukrayna Khortytsia komutanlığı sözcüsü Yarbay Nazar Voloshyn Salı günü Ukrayna televizyonunda yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin kanalın yakınındaki kanal boyunca ilerlemeyi ve yakındaki hayati öneme sahip kanala karşı stratejik bir avantaj elde etmek için kanalı ele geçirmeyi hedeflediğini söyledi. Ukrayna askeri şehirleri

Voloshyn, Ukrayna televizyonuna verdiği demeçte, "Mühimmat sıkıntısı sona erdiğinde, dış yardım almadan önce Chasiv Yar'ı almaları onlar için çok önemli olacaktır." "Düşman baskın yükseklikleri ele geçirirse ve işgalciler orada yer edinirse bu bizim için büyük bir sorun olur, çünkü Kostiantynivka, Kramatorsk, Sloviansk ve Druzhkivka hemen saldırıya uğrayacak."

Güncellenme Tarihi : 2.5.2024 11:51

İLGİLİ HABERLER