Gündem
  • 29.5.2024 10:52

İsrail'in çadır katliamında kullandığı bomba Amerikan mühimmatı çıktı

CNN analizi, Refah çadır kampına düzenlenen ölümcül saldırıda ABD yapımı mühimmatların kullanıldığını gösteriyor..

CNN — 

Olay yerinden alınan videoların CNN analizi ve patlayıcı silah uzmanları tarafından yapılan inceleme, İsrail'in  Pazar günü Rafah'taki bir mülteci kampına düzenlediği ölümcül saldırıda ABD'de üretilen mühimmatın kullanıldığını ortaya çıkardı.

Gazze Sağlık Bakanlığı ve Filistinli sağlık görevlilerinin verilerine göre, İsrail ordusunun Gazze'nin en güneyindeki kentin eteklerine düzenlediği saldırı sonrasında çıkan yangında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 45 kişi öldü, 200'den fazla kişi de yaralandı.

CNN tarafından elde edilen görüntülerde, Refah'taki kampın büyük bir kısmı alevler içindeyken, çok sayıda erkek, kadın ve çocuk çılgınca gece saldırısından korunmaya çalışırken görülüyordu. Aralarında çocukların da bulunduğu yanmış cesetlerin kurtarıcılar tarafından enkazdan çıkarıldığı görüldü.

İsrail'in , İsrail operasyona başlamadan önce yaklaşık 1,3 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'ta artan saldırısı, uluslararası alanda hızla kınanmaya yol açtı; Birleşmiş Milletler kuruluşları, yardım grupları ve çok sayıda hükümet, İsrail'e saldırısını derhal durdurma çağrısında bulundu.

İsrail tanklarının, İsrail'in Hamas'a karşı yedi aydır sürdürdüğü savaşta ilk kez Salı günü Refah'a doğru ilerlediği görüldü ; bu, İsrail'in tartışmalı ve yıkıcı saldırısında yeni bir aşamaya doğru ilerlediğinin sinyalini verdi.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden İsrail'e yönelik politikasını değiştirmiyor ve bu ayın başlarında CNN'e verdiği bir röportajda  kesin bir izin vermeyeceğini söylemesine rağmen, ölümcül Refah saldırısının Amerikan desteğinde değişiklik yapılmasını zorlayacak kırmızı çizgiyi henüz aşmadığını öne sürüyor. ABD silahları  Refah'ta yapılacak büyük bir saldırıda kullanılacak.

CNN, "Kuveyt Barış Kampı 1" olarak bilinen, ülke içinde yerinden edilmiş kişilere yönelik kampa yapılan saldırının ardından alevler içindeki çadırları gösteren coğrafi konumu tespit edilmiş videolar.

Operational F-22's employ small diameter bombs during WSEP > Pacific Air  Forces > Article Display

CNN'in, kampın giriş tabelası ve yerdeki fayanslar dahil olmak üzere ayrıntıları eşleştirerek aynı sahneye konumlandırdığı sosyal medyada paylaşılan videoda, ABD yapımı GBU-39 küçük çaplı bombanın (SDB) kuyruğu görülüyor. CNN için videoyu inceleyen dört patlayıcı silah uzmanı.

The GBU-39 Small Diameter Bomb - YouTube

Patlayıcı silah uzmanı Chris Cobb-Smith Salı günü CNN'e verdiği demeçte, Boeing tarafından üretilen GBU-39'un "stratejik açıdan önemli nokta hedeflere saldırmak için tasarlanmış" ve düşük ikincil hasarla sonuçlanan yüksek hassasiyetli bir mühimmat olduğunu söyledi. Ancak aynı zamanda eski bir İngiliz Ordusu topçu subayı olan Cobb-Smith, "Bu büyüklükte bile olsa herhangi bir mühimmatın kullanılması, nüfusun yoğun olduğu bir bölgede her zaman risk oluşturacaktır" dedi.

Diagram Of The GBU-39 Small Diameter Bomb Ukraine Will Be Getting :  r/ukraine

Parçanın GBU-39'a ait olduğunu tespit eden eski ABD Ordusu kıdemli patlayıcı mühimmat imha ekibi üyesi Trevor Ball, CNN'e nasıl bu sonuca vardığını açıkladı.

“[Mühimmatın] savaş başlığı kısmı belirgindir ve yönlendirme ve kanat kısmı diğer mühimmatlara kıyasla son derece benzersizdir. Mühimmatın yönlendirme ve kanat bölümleri genellikle mühimmat patladıktan sonra bile geride kalan kalıntılardır. Kuyruk çalıştırma bölümünü gördüm ve anında bunun SDB/GBU-39 varyantlarından biri olduğunu anladım.”

Ball ayrıca, GBU-39'un Odaklanmış Ölümcül Mühimmat (FLM) olarak bilinen, daha büyük bir patlayıcı yüküne sahip olan ancak daha az ikincil hasara neden olacak şekilde tasarlanmış bir çeşidi olmasına rağmen, bu vakada kullanılan varyantın bu olmadığı sonucuna vardı.

"FLM'nin karbon fiber kompozit savaş başlığı gövdesi var ve toz haline getirilmiş tungsten ile dolduruluyor. FLM testinin fotoğrafları, testteki nesnelerin tungsten tozuyla kaplandığını gösterdi, ancak bu durum [olay yerindeki videoda] mevcut değil" dedi.

Mühimmat kalıntılarının seri numaraları da Kaliforniya merkezli GBU-39 parça üreticisininkilerle eşleşiyordu; bu da bombaların ABD'de yapıldığına dair daha fazla kanıta işaret ediyordu.

İki patlayıcı silah uzmanı daha - İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli kriz ve çatışma araştırmacısı Richard Weir ve eski İngiliz Ordusu topçu subayı ve silah ve hedefleme uzmanı Chris Lincoln-Jones - parçanın ABD yapımı bir GBU'nun parçası olduğunu belirledi. 39, CNN için videoyu incelerken, kullanılan varyant hakkında yorum yapamadılar.

Salı günkü brifingde Refah saldırısında kullanılan mühimmat hakkında yorum yapması istenen Pentagon basın sekreteri yardımcısı Sabrina Singh, gazetecilere şunları söyledi: “O hava saldırısında ne tür mühimmat kullanıldığını bilmiyorum. Bu konuyu konuşmak için sizi İsraillilere yönlendirmem gerekir."

CNN ayrıca ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'ne de ulaştı.

Ana silah tedarikçisi

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI) verilerine göre ABD, uzun süredir İsrail'in en büyük silah tedarikçisi konumunda ve bu destek, Gazze saldırısı konusunda Biden yönetimi üzerinde artan siyasi baskıya rağmen devam ediyor.

Geçen ay Biden, İsrail-Hamas çatışması için 26 milyar dolar içeren bir dış yardım tasarısını imzaladı; bu yasanın 15 milyar doları İsrail askeri yardımı, 9 milyar doları Gazze'ye insani yardım ve 2,4 milyar doları bölgesel ABD askeri operasyonları içindi.

CNN'in mühimmatın tespiti, IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari'nin Salı günü yaşanan trajediyle ilgili bir brifingde öne sürdüğü iddiayla tutarlı.

Hagari gazetecilere, üst düzey Hamas komutanlarını hedef aldığını söylediği saldırıda 17 kilo patlayıcı içeren küçük savaş başlıklı iki mühimmat kullanıldığını söyledi ve bu bombaların "jetlerimizin kullanabileceği en küçük mühimmat" olduğunu ekledi. Geleneksel GBU-39 savaş başlığının 17 kiloluk patlayıcı taşıma kapasitesi bulunuyor.

Hagari, saldırının ardından çıkan ölümcül yangının yalnızca İsrail ordusunun kullandığı silahlardan kaynaklanmadığını söyledi.

Hagari, "Mühimmatımız tek başına bu büyüklükte bir yangını başlatamaz" dedi ve IDF'nin "bu kadar büyük bir yangının tutuşmasına neyin sebep olabileceğini" araştırdığını da sözlerine ekledi.

İsrail'in, saldırının "yakındaki bir yerleşkede depolanmış olası silahların kasıtsız olarak mı patlatıldığını" araştırdığını da sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah'taki ölümcül hava saldırısının " trajik bir hata " olduğunu söyledi ancak İsrail'in, uluslararası öfkeye ve ABD'nin devam etmeme uyarısına rağmen operasyonuna devam edeceğine söz verdiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 29.5.2024 11:02

İLGİLİ HABERLER