Gündem
  • 28.5.2024 10:54

İsrail'in Refah Kampı saldırısına küresel öfke.. Dehşet verici bir olay

İsrail'in Refah kampına yönelik saldırısının "dehşeti" gün yüzüne çıktıktan sonra küresel öfke artıyor. İşte en son gelişmeler

CNN çalışanlarından

İsrail'in Refah'ta yerlerinden edilmiş Filistinlilere yönelik bir kampa düzenlediği ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 45 kişinin ölümüne ve 200 kişinin de yaralanmasına yönelik hava saldırısına uluslararası tepki artıyor .

Buna yanıt olarak Başbakan Binyamin Netanyahu, saldırıyı "trajik bir hata" olarak nitelendirdi ve İsrail'in olayı araştırdığını söyledi.

CNN tarafından elde edilen görüntülerde kampın alevler içinde olduğu, çok sayıda erkek, kadın ve çocuğun gece saldırısından çılgınca saklanmaya çalıştığı görülüyor. Aralarında çocukların da bulunduğu yanmış cesetlerin kurtarıcılar tarafından enkazdan çıkarıldığı görüldü.

Grev, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e  şehirdeki saldırısını durdurması yönündeki talimatından birkaç gün sonra geldi  ve çok sayıda insani yardım kuruluşu, "acil eylem gerekli" diyerek BM Güvenlik Konseyi'ne mahkemenin emirlerini uygulamaya çağrıda bulundu.

Giderek artan sayıda ülke, dünya lideri ve yardım kuruluşu, "Gazze'de güvenli alan yok" diyerek saldırıyı kınadı.

İşte uluslararası tepkilerden bazıları:

"Korku sona ermeli": BM şefi Antònio Guterres sert bir kınama yayınladı. "Gazze'de güvenli bir yer yok. Bu dehşetin durması gerekiyor" dedi. Bir BM diplomatına göre, BM Güvenlik Konseyi Salı günü saldırıyı görüşmek üzere acil bir toplantı yapacak.

"İğrençlik": BM yardım şefi Martin Griffiths, Netanyahu'nun saldırıya tepkisini eleştirdi . Griffiths, "Saldırının bir savaş suçu mu, yoksa Gazze halkı için 'trajik bir hata' mı olduğu konusunda hiçbir tartışma yok. Dün gece yaşananlar, yaşananların en sonuncusu ve muhtemelen en acımasızıydı." dedi.

"Dayanılmaz": Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, grevlerden "öfkelendiğini" söyledi ve ateşkes çağrısında bulundu. Almanya, "hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu yanmış ceset görüntülerini" "dayanılmaz" olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borrell, İsrail'in  UAD'nin kararını uygulaması gerektiğini söyledi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıyı "katliam" olarak nitelendirdi ve ülkesinin İsrailli yetkililerden hesap sormak için "elinden gelen her şeyi yapacağını" söyledi.

"Yürek parçalayıcı":  Bir ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, saldırının  "yürek parçalayıcı " olduğunu söyleyerek, ABD'nin ne olduğunu belirlemek için İsrail'deki yetkililerle "aktif bir şekilde temas kurduğunu" ekledi. Sözcü ayrıca "İsrail'in Hamas'ın peşine düşme hakkı var" dedi Bu saldırının İsrailli sivillere yönelik saldırılardan sorumlu iki üst düzey Hamas teröristini öldürdüğünü anlıyoruz."

"Sivillerin hayatları tamamen göz ardı ediliyor": Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières)  saldırıyı şiddetle kınadı ve Gazze'de "derhal ve sürekli ateşkes" çağrısında bulundu. MSF, kampa yapılan hava saldırısının "sivillerin hayatlarının hiçe sayıldığını gösterdiğini" söyledi. MSF'nin hemşire faaliyetleri yöneticisi Gaia Giletta, Gazze'den şunları söyledi: "Sivillere yönelik sürekli saldırılar karşısında şok olduk ve burada gördüğümüz dehşeti anlatacak kelimemiz yok."

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Yeryüzünde cehennem": "Dün geceye ait görüntüler, Refah'ın yeryüzünde nasıl cehenneme dönüştüğünün bir kanıtıdır" dedi. Lazzarini, dün gece Refah'tan gelenlerin yürek parçalayıcı olduğunu ve bazı kurbanların "yanarak öldüğü"nü söyledi.

Grev, rehine görüşmelerini engelleyebilir: Katar, İsrail'in Refah kampına saldırmasının, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'de ateşkes sağlanmasını amaçlayan müzakereleri "engelleyebileceğini" söyledi. Katar dışişleri bakanlığı, saldırının "uluslararası yasaların ciddi bir ihlali" olduğunu söyledi ve bunun "devam eden arabuluculuk çabalarını karmaşıklaştıracağı" yönündeki endişelerini dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Refah'a saldırısının ardından bugün acil toplantı yapacak

BM diplomatına göre, BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentindeki yerinden edilmiş kişiler için kurulan çadır kampına yönelik ölümcül hava saldırısını görüşmek üzere bugün acil bir toplantı yapacak .

Diplomat, toplantının Cezayir tarafından talep edildiğini söyledi.

Diplomat, Güvenlik Konseyi'nin Salı öğleden sonra saat 15.30'da özel görüşmeler yapacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri Antònio Guterres Pazartesi günü sert bir kınama yayınladı.

Guterres, X'e yaptığı açıklamada, "İsrail'in bu ölümcül çatışmadan sığınmak isteyen çok sayıda masum sivili öldüren eylemlerini kınıyorum" dedi
. "Gazze'de güvenli bir yer yok. Bu dehşet sona ermeli" diye ekledi.

Güncellenme Tarihi : 28.5.2024 11:03

İLGİLİ HABERLER