Gündem
  • 21.5.2024 12:32

İsrailli hamamlarda Reisi sevinci.. Köpek geberdi

Yahudi hahamlar İran Cumhurbaşkanı'nın ölümünü "ilahi ceza" olarak nitelendiriyor. İsrailliler onun ölüm haberini böyle aldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ve beraberindeki heyetin ölüm haberi İsrail işgalinde yankı uyandırdı Ölümünün resmen duyurulmasından birkaç saat sonra, en belirgin ve aşırı olanı işgalci hahamlardan gelen tepkiler net bir şekilde ortaya çıkmaya başladı. 

Resmi olarak, İran cumhurbaşkanının ölümü olayıyla ilgili İsrail hükümeti tarafından resmi bir açıklama yapılmadı, ancak resmi yayın kuruluşu, resmi kaynak olarak tanımladığı şu ifadeleri aktardı: "İran cumhurbaşkanının ölümüyle ilgimiz yok."

Hahamlardan övünme 

Jerusalem Post'un haberine göre, işgalci hahamların açıklamalarında sevinç ve övünme ifadeleri açıkça görülüyordu. Haham Meir Aboutboul, İsrail ve Yahudi halkına yönelik düşmanlığı nedeniyle İran cumhurbaşkanından açıkça "cellat" olarak söz etti . 

Aboutboul, Facebook gönderisinde şunları söyledi: "Bu köpek Yahudileri asmak istedi, bu yüzden Tanrı onu, İsrail'den nefret eden mürettebatıyla birlikte bir helikopter kazasında rüzgârda dağıttı." olayın bir tür ilahi ceza olduğunu ima etti. tarif ettiği gibi. 

Aynı şekilde Haham Nir Ben Artzi de olayı "ilahi hoşnutsuzluğa" bağladı ve Ben Artzi, Facebook paylaşımında şu uyarıda bulundu: "Kendinize merhamet edin, artık yeter dedi, siz onu kızdırdınız." İsrail gazetesinin haberine göre, "Başkanım ve yönetiminin aldığı tedbirler üzerine" diye konuştu.

Bu seslerin yanı sıra Haham Yitzchak Patzri de sosyal medyada Raisi'yi "İncil'deki kötü adam Haman"a benzeterek düşüncelerini paylaştı. 

"İran'da büyük deprem"

Yedioth Ahronoth gazetesi ise raporunda İran cumhurbaşkanının öldürülmesinin İslam Cumhuriyeti'nde büyük bir deprem oluşturduğunu ve olayın Tahran'daki siyasi sistem için bir şok oluşturacağını kaydetti. 

İsrail gazetesi, Raisi'nin bu anda sahneden çekilmesinin İran'ı iç, bölgesel ve uluslararası alanda önemli gelişmelerin ortasında bıraktığını belirtti. Gazete, iç alanda ülkenin özellikle dalganın ardından ciddi bir meşruiyet krizi yaşadığına inanıyor. İran'da 2022'de Mahsa Amini'nin öldürülmesinin ardından patlak veren protestolar, yetkililerin sokağa yeniden huzur getirmesini sağladı. 

Gazete aynı zamanda Raisi hükümetinin "vatandaşlar arasında giderek kötüleşen ekonomik ve sosyal zorluklara çözüm getirmede başarısız olduğuna" inanıyor ve şunu ekliyor: "İran'da son parlamento seçimlerinde eşi benzeri görülmemiş derecede düşük seçmen katılım oranları, kamuoyunun güveninin devam eden erozyonunu açıkça gösteriyor."

Gazete aynı zamanda İran'ın dış politikasında önemli bir rol oynadığını ve Tahran'ın İran'a olan yakınlığının yanı sıra Orta Doğu hakkında derin bilgisi olan ve Arapça diline hakim olan Dışişleri Bakanı Amir Hossein Abdullahian'ı kaybetmesinin etkisine de dikkat çekti. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü. 

Güncellenme Tarihi : 21.5.2024 13:35

İLGİLİ HABERLER