İSTANBUL TÜP GEÇİŞ PROJESİ, NİSAN 2004'TE START ALIYOR...
ALİ ULURASBA
ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-Boğaz Tüp Geçiş Projesi'nin 2004 yılı Nisan ayında start alacağını açıkladı. Yıldırım, demiryollarında işletim tekelinin de kaldırılacağını ve lisans devri gerçekleştirileceğini belirtti.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2004 yılı bütçesini sunumunda yaptığı açıklamada demiryollarına özel bir önem verdiklerini söyledi. Bugün toplam demiryolu ağının 10 bin 508 kilometre olduğunu belirten Yıldırım, "Bakanlığımızca önemli demiryolu projeleri başlatılmış olup mevcut mali imkanlar çerçevesinde en kısa zamanda bu projelerin hayata geçirilmesine çalışılmaktadır" dedi.
Bakan Yıldırım, 1.5 milyar dolar tutarındaki İstanbul Tüp Geçiş inşaatının, 54 ayda tamamlanacağını ve inşaatın da 2004 Nisan ayında start alacağını bildirdi. Yıldırım, "Boğaz tüp geçişi inşaatının gecikmesine meydan verilmemesi amacıyla imkanları çerçevesinde kamulaştırma çalışmalarına başlanmış olup, bu amaçla 2004 yılı bütçesinden 70 trilyon ödenek öngörülmüştü" diye konuştu.
ANKARA-İSTANBUL DEMİRYOLU
Yıldırım, Ankara-İstanbul Demiryolu inşaatı ile ilgili de bilgiler verdi. Bu hat sayesinde Ankara, İstanbul arasındaki yolculuk süresinin ilk etapta konvansiyonel trenlerle 5 saate, 2. aşamada ise yeni eken ve çekilen araçların temini ile 3 saat 10 dakikaya indirileceğini belirten Yıldırım, bu konudaki çalışmalarla da önemli ölçüde ilerleme sağlandığını ifade etti. Bakan Yıldırım, "TCDD'nin etkin ve verimli işletmecilik yapabilmesi amacıyla yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda hazırlanmış olan yasa taslağı da AB müktesebatına uyumluluk çalışmalarına başlanmıştır" diye konuştu.
Yıldırım, açıklamalarında bu proje kapsamı çerçevesinde demiryolu işletmeciliğinde tekel hakkının kaldırılarak 2. şahıslara verilecek lisanslar ile tren işletme hakkı verileceğini kaydetti.
İÇ HAT SEFERLERİNDE THY'NİN TEKELİ KALKIYOR
Bakan Yıldırım, havayollarında iç hat seferlerinde THY'nin tekelinin kaldırılacağını da belirterek, şunları söyledi:
"Tarifeli iç hat yolcu taşımacılığı ve bölgesel havayolu taşımacılığı önündeki yasal engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmaların sonucunda 'Her vatandaşımız hayatında en az bir defa uçağa binmeli' projemiz kapsamında, Fly Havayolları 20 Ekim 2003 tarihinde yurt içinde tarifeli seferlere başlamış, Onur Havayolları ise 17 kasım 2003 tarihinde başlayacaktır. Havayolu yolcu taşımacılığında istenen düzeye gelinmesi ve vatandaşlarımıza ucuz ve konforlu seyahat etme imkanının sağlanması amacıyla sivil havacılık kuruluşlarının desteklenmesi gerekmektedir. Bu konuda bakanlığımızca alınan ve alınacak tedbirlerin yanı sıra bilet ücretlerinin yüzde 50'sine yakın kısmını oluşturan vergiler nedeniyle oluşan vergi yükünün azaltılması konusunda yapılacak düzenlemeler de son derece önem taşımaktadır. Bu yönde gerçekleştirilecek iyileştirmelerle iç hat yolcu taşımacılığının geliştirilmesinin yanında atıl hava alanlarının ekonomiye kazandırılması da mümkün olacaktır."
Yıldırım, GAP Havaalanı'nın da 2006 yılında tamamlanarak hizmete girmesinin programlandığını belirtti.
TELEKOMİNİKASYON KANUNU
Yıldırım, Telekomünikasyon Kanunu'nun hazırlandığını da ifade ederek şöyle konuştu:
"Hükümetimizce uygulamaya konulan Acil Eylem Planı kapsamında telekomünikasyon alanında değişik kanunlarda düzenlenen mevzuatta dağınıklığın giderilmesi, sektörde liberalleşmenin hızlandırılması ve AB müktesebatına uyumlu lisans, ara bağlantı, evrensel hizmet ve numaralandırma düzenlerini gerçekleştirmek ve sektörde düzenleyici, denetleyici ve politika belirleyici kurumların görevlerinin açık bir şekilde tadat edilmesini sağlamak amacıyla, Bakanlığımız koordinasyonunda hazırlanan yeni Telekomünikasyon Kanun Taslağı, sektörde yer alan işletmeler, sivil toplum örgütleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne sunulmuştur. Alınacak görüşme doğrultusunda taslağa son şekli verilerek Aralık 2003 sonunda Başbakanlığa arz edilecek duruma getirilecektir."
İNTERNETTE YENİ DÖNEM
Bakan Yıldırım, internet ile ilgili ise şu bilgileri verdi:
"Türkiye'de internet hizmeti için gerekli olan veri iletişim altyapısını oluşturarak tüm sektörlerin internet taleplerine cevap verebilecek kapasite ve hızda, genişbant data servisi sunabilmek amacıyla yatırımlar devam etmekte, 2004 yılının ilk yarısında şu anda 15 bin olan genişbant internet abone sayısının 300 bine ulaşması planlanmaktadır. Geliştirilmesi ve işletilmesi için 42 milyon dolar tutarında harcama yapılan TTnet projesi, 145 adet erişim noktası ile tüm il merkezlerini ve büyük illerimizdeki trafiği yoğun ilçe merkezlerini kapsamaktadır. Sistem tüm yurtta hizmete verilmiştir. Ayrıca internet kapasitesini 500 kat artırılması projesi uygulamaya başlamış olun 2004 Mayıs ayında hizmet verilecektir."
Yıldırım, PTTbank projesinin de hayata geçirileceğini belirterek, "PTTbank oluşumu ile büyük pazar olan bankacılık sektöründen, PTT'nin gerekli payı almasının yanı sıra ülke çapında bankacılığın en ücra köşelere götürülerek yaygınlaştırılması ve halkımıza bankacılık alanında daha etkin bir hizmet sunulması sağlanmış olacaktır" dedi.
Ulaştırma Bakanlığı 2004 yılı bütçe toplamı 435 trilyon 817 milyar lira. Bu rakamın 46 trilyon 200 milyar lirası personel giderlerine, 6 trilyon 280 milyar lirası sosyal güvenlik kuruluşları prim giderlerine, 7 trilyon 409 milyar lira mal ve hizmet alımlarına, 9 trilyon 2 milyar lirası cari giderlere, 295 trilyon 826 milyar lira yatırım giderlerine, 71 trilyon 100 milyar lirası da yatırım giderleri ve kamulaştırma için ayrılmış durumda.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:00