BERGAMA köylüleri, altın çıkarılmasına karşı eylemlere götüren ve bu eylemlerin hep en önünde yer alan Oktay Konyar'ın ve yandaşlarının, işsiz eylemcileri nasıl maaşa bağladığının belgesine ulaşıldı.
En önemlisi, yüzlerce kişiye bu paraları veren Konyar ve ekibinin, bu parayı kendi ceplerinden vermedikleride ortaya çıktı. Nitekim Ankara DGM'de önümüzdeki günlerde başlayacak olan 'casusluk' davasının iddianamesi de, bu görüşü doğrularcasına, kaynağının Almanya adına Türkiye'de faaliyet gösteren Vakıflar olduğunu belirtiyor.
Almanların sinsi planı
İddianamede, Almanya'nın bu girişiminin altında; Dünya Altın Rezervi İstatistik'lerine göre 400 ton altına sahip olduğu ve bu nedenle, 'rekabet' kaygısıyla başka ülkelerde altın çıkarılması girişimlerini 'Bergama' türü eylemlerle engellemesinin yattığı ileri sürülüyor. İşte star, sözde 'çevre kirliliği ve ölümlere neden olacak' denilerek Bergama'da altın üretimine geçmek isteyen yabancı şirketlerin faaliyetlerine karşı örgütlenen köylülere, el altından para dağıtan 'işbirlikçilerin' foyasını ortaya çıkardı.
Seni işe sokacağım
İddiaya göre, ortaya çıkan bu belge ve gelişimi şöyle oldu: Levent Akçit, siyanürle altın çıkarılmasına karşı eylemlerde yer alan gençlerin başında geliyordu. Amcası Narlıca Köyü'nün Muhtarı Veysel Akçit'le, hemen her eyleme destek verdiler. Narlıca, Bergama ilçesi sınırları içerisinde altına en yakın köylerden olması nedeniyle, konuya daha duyarlı. Cebinde beş kuruşu olmayan, ancak köyünün geleceğini kurtarmak için günü geldiğinde aç karnına eylemlere katılan Levent'in bu faaliyetlerini gören Oktay Konyar, işsiz gence günün birinde 'Seni işe sokacağım' diye söz veriyor.
'Git bankaya, paran hazır'
Ancak aradan geçen süre içerisinde işsiz Levent bir türlü işe giremiyor. Durumu Konyar'a hatırlattığında ise Konyar, 'Belgelerini tamamla, halledeceğiz' diyor. Bir eylemde yine iş konusunu açan Levent, Konyar'ın 'Seni işe soktum. Git, Bergama Ziraat Bankası'ndan havalen gelecek. Paran hazır' diye cevap veriyor. Eylemden eyleme koşan Levent Akçit, hemen bankaya gidiyor ve gerçekten de 07.01.2002'de bankada adına 189 milyon 500 bin lira yatırıldığını görüyor. Bu parayı alan Levent Akçit, bundan sonraki eylemlere daha mutlu katılıyor. Akçit'e bundan sonraki aylarda da hep 189 milyon 500 bin lira yatmaya devam ediyor.
Paraları yatıran kim?
Levent Akçit gibi yüzlerce Bergamalı, aylarca böyle havalelerle eylemlere, 'maaş' karşılığı götürüldü. Ancak ilginç olan, banka havalelerinin kimden geldiği idi. Paralar Ankara DGM'deki 'casusluk' iddianamesinde adı sanıklar arasında yer alan Özcan Durmaz tarafından yatırılıyordu. İzmir'de oturan ve Ziraat Bankası Çamdibi Şubesi'nden köylülere para gönderen Durmaz, Türk asıllı Alman Birsel Lemke'nin yanında çalışan en yakın adamıydı. Özcan Durmaz'ı, Lemke'nin yanına sokan ise daha önce Bergama Belediye Başkanlığı yapan ve 'casusluk' davasında yargılanan Safa Taşkın'ından başkası değildi. Çünkü Durmaz'ın daha önceki görevi ise eski Belediye Başkanı Taşkın'ın Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu görevinde bulunmuştu.
BİRSEL LEMKE VE PERDE ARKASI!
TÜRK Asıllı Alman Birsel Lemke, 1975-1985 yılları arasında Almanya'da yaşadı ve burada çalıştı. Ankara DGM'de açılan davanın iddianamesinde Lemke, Bergama köylülerinin Siyanürlü Altın karşıtı eylemlerinin arkasındaki en önemli destekleyici olmanın ötesinde, işsiz köylülere sağlanan parasal kaynağında 'finansörü' olarak gösteriliyor. Lemke Türkiye'ye geldiğinde ilk iş olarak, Truva'dan Bergama'ya kadar 62 maden projesi ve tüm Türkiye'de yer alan 560 projeye karşı eylemleri örgütlemeye başladı.
Politik destek sağladı
Lemke, bir yandan projelerin bulunduğu yerdeki köylüleri projeye karşı çıkmaya ikna etmeye çalışırken, bir yandan da 13 Belediye Başkanı'nı Almanya'ya götürerek, ellerini ceplerine bile sokmadan tüm masraflarını karşıladı. Lemke buradaeylemler için Hasse Parlamentosu'ndan politik destek sağladı. Birsel Lemke, Bergamalılara dağıtılmak ve eylemlere destek için 1.5 trilyon tutarında ödül bile aldı. Ama paranın akıbeti belli olmadı.
star
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:58