Ekonomi
  • 29.3.2022 13:13

İşte büyük KDV indiriminde kalem kalem ürünler

Büyük KDV indirimi için tüm detaylar belli oldu! Başkan Erdoğan açıkladı: Resmi Gazete'de yayımlandı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan`ın açıkladığı büyük KDV indirimi için karar Resmi Gazete`de yayımlanırken, detaylar da netleşti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı katma değer vergisinde (KDV) uygulanacak indirimlerin detayları belli oldu.

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tohumluk ve fidanların KDV oranı yüzde 1'e indirilecek.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce yüzde 18 KDV oranı uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile özel matrah uygulanarak yapılan teslimlerde yüzde 18 KDV uygulanacak.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için uygulanacak KDV oranı yüzde 1 olacak.

Yapılacak düzenlemeleri aşağıdaki başlıklar halinde sıralayabiliriz:

1) Büyükşehir KDV uygulaması kaldırılıyor mu?

Büyükşehirlerdeki net alanı 150 m2’ye kadar olan konutların KDV oranı, 2013 yılından itibaren inşaatın sınıfına ve arsa emlak vergisi değerine göre belirlenmekte, duruma göre % 1,8 ve 18 oranında KDV uygulanmaktadır. Ancak, bu düzenleme büyükşehirlerimizin büyük bir kısmında %1 veya 8 KDV oranına tabi konut yapılacak arsa kalmamasına neden olmuş, net alanı 150 m2’nin altında kalan konutlar da % 18 KDV’ye tabi hale gelmiştir. Yani, söz konusu düzenlemenin herhangi bir işlerliği kalmamıştır.

 



 sektörü de, uzun zamandır bu düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasını talep ediyordu.

Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararı ile, bu düzenleme yürürlükten kaldırılıyor.

2) Arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranı kaç olacak?

Konut inşaatlarında maliyetlerin büyük bir kısmını arsa ve arazi alım bedelleri oluşturuyor. Özellikle hasılat paylaşımı ve kat karşılığı inşaat işlerinde arsa sahibinin durumuna göre yapılan karşılıklı faturalaşmada, ciddi oranda KDV yüklenimi söz konusu oluyor.

Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararı ile, arsa ve arazi teslimlerinde uygulanmakta olan KDV oranı Yüzde 18’den yüzde 8’e indiriliyor.

3) Net alanı 150 metrekare üzeri konutlarda vergilendirme nasıl olacak?

Net alanı 150 m2 ve üzeri konutlar uzun yıllardan bu yana % 18 KDV’ye tabi bulunuyor.

Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararı ile, net alanı 150 m2 ve üzeri konut teslimlerinde kademeli vergilendirmeye geçiliyor, bu konutların 150 m2’ye kadar olan kısmı için % 8, aşan kısmı için ise % 18 KDV hesaplanacak.

4) Net alanı 150 metrekare üzeri konutlarda KDV oranı kaç olacak? 

Büyükşehir KDV düzenlemesi hariç net alanı 150 m2’ye kadar olan konut teslimlerinde yüzde 1 KDV uygulanıyordu.

Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararı ile, bu konutlarda KDV oranı yüzde 1’den yüzde 8’e yükseltiliyor. Bu yüzde 7’lik KDV oran farkının fiyatlara yansıtılması kaçınılmaz görünüyor. Yani, bu konutların fiyatlarında KDV oran yükseltmesinden kaynaklı artışlar olabilir.

5) Kentsel dönüşüm kapsamındaki konutlarda KDV oranı değişecek mi?

Kentsel dönüşüm kapsamındaki net alanı 150 m2’ye kadar olan konutlarda uygulanmakta olan yüzde 1 KDV oranı aynen muhafaza ediliyor, bundan sonraki dönemlerde de yüzde 1 KDV hesaplanmaya devam edilecek.

Ancak, kentsel dönüşüm mevzuatı kapsamında inşa edilen ve net alanı 150 m2’yi aşan konutlarda, 150 m2’ye kadar yüzde 1, aşan kısım için yüzde 18 KDV hesaplanacak.

6) Yeni düzenleme eski ruhsatlar için geçerli mi?

Yeni yapılan düzenlemeler bu tarihten itibaren alınan yapı ruhsatları için geçerli olacak. Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararının yürürlük tarihinden önce alınmış yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen/edilecek olan konutlar önceki düzenlemelere tabi olacak. Bu şekilde, kazanılmış haklar da korunmuş oluyor.

7) Konut sektöründe KDV iadesi azalacak mı?

Yapılacak bu düzenlemelerin en önemli sonucu, konut sektöründe orta vadede KDV iadelerini azaltacak olması. Bekleyip göreceğiz.

LOKANTALAR İÇİN YÜZDE 8 KDV

Yüzde 8 KDV oranı kapsamına Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Tıbbi Cihaz Yönetmeliği" ve "İn Vitro Tanı Amaçlı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği" hükümlerine tabi olan cihazların teslimi ile bunların kiralanması hizmetleri de dahil edilecek.

Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar için uygulanan yüzde 18 KDV oranı yüzde 8'e düşürülecek.

Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanacak.

TUVALET KAĞIDI, BEBEK BEZİ VE HİJYENİK PEDDE KDV İNDİRİMİ

Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, diş fırçası ve macunu, diş iplikleri ile bebek bezi, hijyenik ped gibi ürünlerin satışında KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek.

Yüzde 8 KDV oranı uygulanan tarım makinelerinin kapsamına sütçülükte kullanılan makine ve cihazlar ile yumurtaları, meyveleri veya diğer tarım ürünlerini ağırlık veya büyüklüklerine göre ayırmaya veya temizlemeye mahsus makine ve cihazlar da dahil edilecek.

Karar, 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek.

 

Güncellenme Tarihi : 29.3.2022 23:38

İLGİLİ HABERLER