Yaşam
  • 26.9.2008 01:20

İŞTE ÇAMAŞIR YIKARKEN YAPILAN BÜYÜK HATA!..

Enerji ve su tasarrufu için insanların alışkanlıklarını etkilemek gerektiği saptamasından hareket eden Unilever, Ar-Ge merkezindeki psikologlarla tüketicileri izliyor ve yönlendirmeye çalışıyor.Unilever Türkiye, şirketin deterjan, sabun, şampuan gibi ev ve kişisel bakım ürünlerinin geliştirildiği, İngiltere Port Sunlight’taki Ar-Ge merkezine bir gezi düzenleyerek, özellikle “Sürdürülebilir Gelişme” için yürütülen çalışmaları tanıttı.
ÖN YIKAMA ŞAMPİYONUYUZ
Burada verilen bilgiye göre bu tür temizlik malzemeleri kaynaklı tüketimi daha verimli kılmanın yolu yüzde 95 oranında tüketici davranışlarını değiştirmekten geçiyor. Çünkü, uygun bir deterjanla renkli çamaşırları 30 derece, beyazları 40 derece sıcaklıkta yıkamak yeterli iken, Türk tüketicisi renklileri ortalama 40, beyazları 60 derecede yıkıyor. Çamaşır makinelerinin ortalama kapasitesi 6 kilo iken, Türkler makineye ortalama 3.4 kilo koyuyor. Yine ön yıkama yapanların oranı AB’de yüzde iken, Türkiye’de yüzde 44.
ALIŞKANLIĞI DEĞİŞTİRMEK ZOR
Bu kapsamda Unilever, tüketici davranışlarını anlamak ve yanlışları düzeltmek için tüm dünyadaki bir dizi araştırma ve çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar da, şirket bünyesindeki psikologlar tarafından yönlendiriliyor. Yaptıklarını çalışmalarla ilgili bilgi veren Çamaşır Grubu CTI Müdürü, Psikolog Dr. Nieke Gerritsen, sadece ürün geliştirmenin yetmediğini, yerleşen alışkanlıklarını değiştirmenin zor olduğunu söyledi. Bu konuda örnek veren Gerritsen, “Yumoş için ‘bir kapak yeter’ dedik ama tüketici inanmadı. Bunu değiştirmek için kampanya düzenledik”dedi. Gerritsen, tüketicilere bilgi vermek için bir başka yol olarak evlere çamaşırcı da gönderdiklerini söyledi.
DETERJANA CASUS ÇİP
Yürütülen çalışmaların bir başka dikkat çekici örneği de, Ev ve Kişisel Bakım Duyu Platformu Direktörü, Psikoloj Richard Wright verdi. Bu kapsamda, Yumoş’un nasıl kullanıldığını anlamak için, tüketicinin bilgi dahilinde yumuşatıcının kutusuna çip yerleştirdiklerini belirtti. Bu çiplerdeki sistemin tüketicinin kullanımını (kaç kez, ne miktarda vb.) kaydettiğini belirten Wright, bu çiplerin daha sonra toplandığını ve içindeki verilerin incelendiğini söyledi.
Bu kapsamda bir başka çalışma da, çamaşır makinesi üreticileriyle yürütülüyor. Bu çalışma, yıkama başına deterjan miktarını tüketicinin inisiyatifinden çıkarmayı hedefliyor. Makinelerin içinde yerleştirilecek bir deterjan kartuşu üzerinde çalışılıyor.
BİR ŞEHRE ADINI VEREN SABUN
Ar-Ge Merkezinin bulunduğu Port Sunlight, sabunda ilk kez bitkisel yağ kullanan William Hesketh Lever’in, 1800’lerin ikinci yarısında kendi sabun markası “Sunlight’ın adını vererek kurduğu bir şehir. Lever’in temellerini burada atan Lever, işçilerinin kalması için bugün sayıları 900’ü bulan evler, tiyatro binası ve tesisler yaptırmış. Ar- Ge Merkezinde, 450’si doktoralı uzman 1000’e yakın kişi çalışıyor. Merkezde 35 değişik ülkeden çalışanlar var. Bu şehir, Unilever’in önemli bir deterjan üretim merkezi aynı zamanda.
DETERJANIN MERCEDES’i TÜRKiYE’DE
Unilever Türkiye, Türkiye dahil bölgedeki 10 ülkenin yönetildiği bir merkez. İran’ın bağlanmasından sonra bölge nüfusu 220 milyona çıktı. Unilever’in, Türkiye’de 7 fabrikası var. Unilever Türkiye, 2007’de 1 milyar euroda fazla ciro elde etti.
Deterjan pazarının Türkiye’deki cirosunun 740 milyon YTL’lik bir büyüklüğü ulaştığını söyleyen Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Zeynep Yalım Uzun, pazarda lider olduklarını, ‘deterjanın Mercedes’in de Türkiye’de ürettiklerini söyledi. Uzun, şunları söyledi: “Çünkü araştırmalara göre en titiz hanımlar Türkiye’de. Lekelerin çıkmasını mutlaka istiyor.” (bugün)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:56

İLGİLİ HABERLER