Sağlık
  • 29.10.2008 02:49

İŞTE EN ÇEKİNİLEN CİNSEL SORULAR...

* Adet geciktirici hapları adet zamanından ne kadar önce kullanmak gerekir? Sağlık açısından bir yan etkisi var mıdır?
Geciktirici haplar hekim önerisine göre, jinekolojik değerlendirme sonrasında kullanılırlar. Çünkü geciktirici ilaçlar hormon ilaçlarıdırlar.
* Merhaba, ben 33 yaşında, evli bir erkeğim. Son zamanlarda boşalma sırasında çok ağrım oluyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Cinsel ilişki sırasında ağrı olması normal değildir, altında mutlaka organik bir sebep olur. Bu nedenle bir üroloji uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederim.
* Merhaba, banyoda mastürbasyon yaparken parmağımla vajenimin içine doğru baskı yaptım. Bu sırada biraz kan geldi. Adetimin de son günüydü. Acaba kızlık zarım bozulmuş olabilir mi?
Kızlık zarı vajenin 3 cm altında ince bir zar oluşumudur. Eğer zorlama oldu ise tabii ki yırtılma ihtimali vardır. Ancak kanamanın kesin olarak buna bağlı olup olmadığını bilemeyiz. Adetinizin son gününde olduğunuz için bu kan adet kanaması da olabilir. Kesin bilgiyi ancak jinekoloji muayenesinden sonra alabilirsiniz.
* Merhaba, eşim 55 yaşında. Zaman zaman idrarını tutamıyor. Çoğu zaman gece oluyor, üç-beş kez gündüz de oldu. Acaba bu konuda ne yapmamız gerekir?
Bazen veya her zaman idrar yapmayı kontrol edememek, öksürme, hapşırma, gülme, koşma veya başka fiziksel aktiviteler gibi karın kasları hareketlerine bağlı olarak idrarı tutamamanın birçok farklı nedeni olabilir. İdrarın tutulması veya dışarı atılmasını kontrol eden kas ve sinir sistemleri çok karmaşıktır ve hastalık, ilaçlar, böbrek yolu enfeksiyonları, prostat bezi sorunları, böbrek yollarında bir ameliyat ve hatta depresyon, kızgınlık veya zihin bulanıklığı gibi psikolojik nedenlerle etkilenebilirler. Çocuklarda yatak ıslatma sorunları çok yaygın olarak görülmektedir. Ancak, ergenlikten sonra idrarı tutamamak, ileri derecede yaşlılık yıllarına kadar ender görülür.
İDRAR KAÇIRMA
İdrarını tutamamak erkeklerden çok kadınlarda görülür. Birçok vakada, ilaç kullanarak veya günlük alışkanlıkları değiştirerek nedenler ortadan kaldırıldığı için, mesane kontrolü yeniden kazanılabilir. İdrarı tutamamak durumu devam ederse, sorunu denetleyebilmek için başka yollar bulunabilir. Alt karın kaslarını kuvvetlendirmek için yapılan özel egzersizlerle idrar kontrolü yeniden kazanılabilir. Çoğunlukla günlük hayatta küçük bir düzenleme yapmak (ilaç aldığınız zamanı veya uyku saatlerinizi değiştirmek gibi) büyük bir değişikliğe yol açabilir. Bazı insanlar tuvalete gitmeyi unutabilirler, bu durumda bir çalar saat çok yararlı olabilir. Tuvalet uzaksa veya tuvalete yetişmeye engel olan bir özür söz konusu ise yakında bir lazımlık bulundurmak kullanışlı olabilir. İdrar kaçırma sorununun değerlendirilmesinde en önemli aşama idrar kaçırma tipinin belirlenmesidir. Stres inkontinansın tedavisi hemen her durumda cerrahi ile mümkün olurken, diğer idrar kaçırmalar çoğu durumda ameliyat dışı tekniklerle tedavi edilmektedir.
* Sık idrara çıkıyorum, idrarım aralıklarla geliyor ve aşırı yanma oluyor. Normal zamanda da idrarın damla halinde akması sorunum var. Teşhisi ne olabilir?
Prostat hastalığı genellikle sık sık idrar yapma, geceleri sık idrara kalkma, idrarda çatallanma, idrar akımında zayıflama, kesik kesik idrar yapma gibi belirtilerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Prostat büyümesi 40 yaşından itibaren bu belirtileri vermeye başlar. Ancak bu tip idrar problemleri, idrar yolu enfeksiyonlarında da görülebilir. Şikayetler sürekli olarak görülüyorsa ürolojik açıdan muayene ve tetkik olmakta yarar vardır.
Dr. Gökhan Ordu

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:53

İLGİLİ HABERLER