Gündem
  • 30.6.2009 11:00

İŞTE ERDOĞAN & BAŞBUĞ ZİRVESİNİN İÇERİĞİ...

Darbe andıcının sızmasından sonra acil olarak biraraya gelen Erdoğan ve Başbuğ dün yine sürpriz bir görüşme yaptılar. Bugünkü kritik MGK öncesinde yapılan görüşmede darbeye teşebbüs eden askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören düzenleme masaya yatırıldı.

Görüşmede Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a AB'ye uyum kapsamında Türkiye'nin bu tür yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini anlatan Başbakan Erdoğan'ın "Bu değişikliği yapmamız gerekiyordu, yaptık" görüşünü dile getirdiği belirtildi.

Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, dün sürpriz bir şekilde bir araya geldi. 1 saat 35 dakika süren görüşmede darbecilere yargılanma yolu açan Türk Ceza Kanunu'ndaki değişikliğin gündeme geldiği öğrenildi.

16 Haziran Salı günü Başbakan Erdoğan'ın isteği üzerine Başbakanlığa gelerek 80 dakika süren bir görüşme yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün bu kez kendi talebi üzerine Başbakan Erdoğan'la bir araya gelerek 95 dakika süren bir görüşme yaptı. Başbuğ'u Başbakanlık Merkez Binası'nda, Müsteşar Efkan Ala ve Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan karşıladı.

TALEP BAŞBUĞ'DAN GELDİ

Başbakanlık kaynakları, dün gerçekleşen görüşmenin talebinin Başbuğ'dan geldiğini iletti. Önceki gün Başbakan'ın şehir dışında olduğu sırada gelen talebin ardından yapılan temaslar sonucunda dün saat 11.00'da görüşme yapılması yönünde karar alındığı belirtildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada Erdoğan ile Başbuğ'un görüşmesi 1 saat olarak planlanmıştı. 11.00'da başlayacak olan görüşmenin ardından Erdoğan'ın 12.00'da Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceği yazılı olarak bildirilmişti. Ancak görüşme planlanandan 35 dakika fazla sürerek 1 saat 35 dakikanın ardından tamamlandı.

ERGİN KATILMADI

Erdoğan görüşmeye Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte geldi. Ergin'in, Erdoğan'ın makam aracı ile Başbakanlık'a geldiği görüldü. Erdoğan ve Ergin'in Başbakanın evinde bir süre görüştükleri öğrenildi. Erdoğan ile Başbuğ'un görüşmesi sırasında Ergin'in Bakanlar Kurulu toplantısını beklediği ve görüşmeye girmediği öğrenildi. Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında Türkiye'nin bu tür yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini anlatarak, bu yükümlülüğün 2008 yılı katılım ortaklığı belgesinde yer aldığını Başbuğ'a hatırlattığı öğrenildi. Erdoğan'ın, görüşmede "AB'ye uyum açısından bu değişikliği yapmamız gerekiyordu, yaptık" görüşünü dile getirdiği belirtildi.

ÇEKME SÖZ KONUSU DEĞİL

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Gül onayladıktan sonra yürürlüğe girecek olan yasal düzenlemenin geri çekilmesi ya da değiştirilmesi gibi önerilere sıcak bakmadığı ifade edildi. Erdoğan'ın darbecilere yargılanma yolu açan ve çıkar amaçlı suç örgütlerine bulaşan askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması yolunu açan yasal düzenlemeyi TSK'ya yönelik bir girişim olarak gösterilmesine tepki gösterdiği ve yasa değişikliğinin hayata geçirilmesi için kararlı olduğu belirtildi. TCK'daki değişikliği Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından gerekli gören Erdoğan'ın yasal düzenlemeden geri adım atılmasına karşı olduğu, değişikliğin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesini beklediği ifade edildi. Görüşmede Erdoğan'ın gündeme getirmesi üzerine Türkiye'nin bu konuda AİHM'de kaybettiği davaların üzerinde de durulduğu öğrenildi.

Askeri yargı AB raporlarında

Sivillerin askeri yargıda yargılanması konusu tüm AB ilerleme raporlarında yer aldı. Raporlarda, askeri yargının sivilleri yargılaması kaygı verici olarak nitelendirildi. Bu konuyla ilgili yapılan değişiklikler olumlu gelişme olarak raporlarda yer aldı. 2002 yılında yayımlanan ilerleme raporunda, askeri mahkemelerin siviller üzerindeki yargılama yetkisinin kaygı verici olduğu ifade edilerek, 2001 yılında 176 sivilin askeri mahkemelerde yargılanmasına dikkat çekildi. 2003 raporunda, "Askeri Ceza Kanunu'nun 58'inci maddesinde yapılan düzenleme ile sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması imkanı ortadan kalkmıştır" ifadesi yer aldı. 2008 yılı ilerleme raporunda ise Şemdinli davasının Van Askeri Mahkemesi'ne devredildiği hatırlatıldı ve Van Askeri Mahkemesi'nin, dava sırasında sanığın serbest bırakılması emrini verdiği belirtildi.

Kendi takdirleridir

Bakanlar Kurulu'nun ardından gazetecilerin CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladığı yasa ile ilgili olarak gazetecilerin soruların cevaplandıran Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek şunları söyledi: "Hükümetler, Anayasa'ya aykırılığın değerlendirildiği kurullar, makamlar değil. Hükümet bir tasarı hazırlarken, hiç şüphesiz hazırladığı tasarının Anayasa uygunluğunu dikkate alarak hazırlar. Ama buna rağmen eğer muhalefet ya da Anayasa Mahkemesi'ne konuyu götürmeye yetkili yargı makamı, hükümet tarafından Anayasa'ya uygun olduğu kanaatiyle Meclis'e sevk edilen tasarı kanunlaşırken, bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir. Tasarı, TBMM'den geçmiştir. Yeterli çoğunlukla geçmiştir, hatta tartışılan madde açısından bakarsanız, herkesin mutabakatıyla geçmiştir. Tutanaklara baktığımızda aksine bir durum söz konusu değildir' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER