İŞTE IRAK'A GÖNDERİLECEK ASKERİ KOMUTA EDECEK GENERAL
Irak'a gönderilecek birliklere ilişkin ön çalışmaların Mamak'taki 1. Taktik Tümen Karargâhı'nda yürütüldüğü ortaya çıktı. İstikrar gücüne destek verilmesi durumunda, Irak'a gönderilecek birlikleri de yönlendireceği belirtilen karargâhın komutasını Tümgeneral Ümit Şahintürk yürütüyor. Şahintürk'ün Irak'a gönderilecek birliklerin komutasını üstlenebileceği belirtiliyor. ABD'nin Afganistan'da yürüttüğü ''Sınırsız Özgürlük Harekâtı''nda Florida-Tampa'da görev alan ve irtibat heyetinin başkanlığını yürüten Ümit Şahintürk, Washington'un askeri taleplerini Ankara'ya ileten isim olmuştu. İstikrar gücüne destek verilmesi durumunda, Irak'a, Türkiye'nin görev alacağı sektördeki birliklere komuta edecek tümgeneralin yanı sıra iki tuğgeneral gönderilecek.
TUĞGENERALLER BELLİ DEĞİL
ABD ile koordinasyonu sağlayacak tuğgenerallerden biri Bağdat'ta, diğeri Kuzey'deki ABD komuta merkezinde görev alacak. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral John Abuzaid'e bağlı karargâhlarda ikmal ve güvenlik konularında ''irtibat görevi'' yürütecek tuğgenerallerin isimleri henüz belli değil. Türk askerinin, gönderilmesi durumunda, Kuzey ya da Güney Irak'ta değil, Sünni nüfusun ağırlıkta olduğu Orta Irak bölgesinde konuşlanabileceği de belirtiliyor. Mamak'taki karargâhta ön hazırlıkları yürütülen birlik, modüler unsurların bir araya getirilmesinden oluşacak. Tugay seviyesinde hazırlığı yürütülen birlikte şu unsurlar bulunacak:
ASKERİ PSİKOLOGLAR DA VAR
28. Mekanize Piyade Tugayı
Psikolojik harekât unsurları
Jandarmaya bağlı takviye unsurlar
Güvenlik ve ikmal için silahlı helikopterler ile nakliye helikopterleri
Hava Kuvvetleri'nden ileri hava kontrol timi
Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları
Askeri sosyolog ve psikologlar
Halkla ilişkiler uzmanları
Tercümanlar
SÖZLÜ YANIT VERİLECEK
İlk planlamalara göre 3 bin 500-4 bin kişilik bir kuvvet göndermeyi öngören Türkiye'nin komutası altında bulunacak sektörde, diğer ülkelerden de iki tugaylık bir gücün konuşlanması öngörülüyor. Bu tugayların Pakistan, Hindistan ve Türk cumhuriyetlerinden oluşması üzerinde durulurken, sektörde 3 tugaydan oluşan toplam 12 bin kişilik bir gücün konuşlanması öngörülüyor.
Türkiye'nin Irak'ta nerede, nasıl ve kaç kişiyle görev yapacağına ilişkin soruları içeren sualnameye yanıt, Türkiye'ye beklenen ABD'li heyetler tarafından sözlü olarak verilecek.
ABD'DEN HEYET BEKLENİYOR
Türkiye'ye önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen ilk ABD heyeti, askeri yetkililerden oluşacak. Görüşmelerin 22 Ağustos'taki MGK toplantısı öncesinde gerçekleşmesi planlanıyor. ABD'ye gönderilen sualnamenin yanıtının da, söz konusu askeri heyet ile Türkiye'ye iletilmesi bekleniyor. Gelecek heyetin alt düzeyde askeri temsilcilerden oluşacağı ve ağırlıklı olarak teknik konuları masaya yatıracağı belirtiliyor. Irak'ta bazı etkili aşiretlerin temsilcilerinin de Türkiye'ye gelebileceği dile getiriliyor. Türkiye'ye gelecek heyetler askerlerle sınırlı kalmayacak. ABD Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosu'ndan iki ayrı heyetin iki hafta içinde Türkiye'ye gelmesi planlandı.
SUALNAMEDEKİ 6 SORU
Türkiye'nin ABD'ye yolladığı sualnamede, temel olarak altı soru bulunuyor. Bu sorular, ''Türk askerinin nerede görevlendirilmesinin düşünüldüğü, kaç kişilik bir kuvvet istendiği, gönderilecek kuvvetin kime bağlı olarak çalışmasının düşünüldüğü, masrafların kim tarafından ve nasıl karşılanacağı, birliklerin lojistik desteğinin hangi yolla sağlanacağı, Irakta'taki bilgilerin koordinasyonun nasıl sağlanacağı'' şeklinde. Bu arada Türkiye, bölgedeki önceliklerini de belirliyor. Türk askeri, Irak'a gitmesi halinde ''Irak halkını oluşturan tüm unsurların muhatap alınması, halkın eğilimlerinin göz ardı edilmemesi, güvenliğin sağlanması, altyapı ve sağlık ihtiyacının karşılanmasına öncelik verilmesine'' dikkat edecek.
milliyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:30