Gündem
  • 22.2.2008 14:58

İŞTE IRAK'LA YAPILAN SAVAŞ PROTOKOLÜ

Iraklı Kürt kaynaklar, Türkiye'nin Bağdat'taki Büyükelçiliği ve Amerikan yetkilileri aracılığıyla Irak merkezi hükümetine daha önceden operasyonun "insansız ve kontrolsüz bölgede yapılacağını" bildirdiğini ifade ettiler. Aynı kaynaklara göre, operasyonun "ana hatları", Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un Bağdat ziyareti sırasında Iraklı askeri yetkililere de iletildi. Ancak Iraklılara, operasyonun "kesin tarihi" konusunda bilgi verilmedi.

Gerek Bağdat hükümeti, gerekse Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, operasyonu başladıktan sonra öğrendiler.
ABD'nin de desteğiyle, Ankara ile Bağdat arasında varılan uzlaşma çerçevesinde, Kuzey Irak'taki peşmergeler ve bölgedeki az sayıdaki Amerikan askeri, PKK kamplarının yoğunlaştığı ve son dönemde "insansız hale getirilen" bölgelerden çıkarıldılar. Bu bölgelerde, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları operasyon yapacak.

Irak hükümet yetkilileri, Türkiye'nin operasyonunun kamuoyu yönünde yaptıkları açıklamalarla eleştirecekler. Ancakdiğer yandan da, operasyon için, Kuzey Irak'taki peşmergelere "Türk askeriyle karşı karşıya gelmekten kaçının, silah kullanmayın" talimatı verilecek.

TSK "VURUP, ÇEKİLECEK"
Yine Kürt kaynaklara göre, uzlaşmanın bir başka yönü ise, TSK'nın bölgede "kalıcı olmaması", kısa süre içinde PKK'nın havadan vurulamayan Kuzey Irak'taki kamplarını ve bölgede mağaralarda saklanan teröristleri yok edip, yeniden Türkiye'ye dönmesi. Ancak TSK'nın bölgede "ne kadar süre kalacağı" konusunda ne Iraklı, ne de Türk yetkililer ayrıntılı bilgi vermekten kaçınıyorlar. Türk kaynakları bu konudaki soruları, "gerektiği kadar kalınır" diyerek yanıtlıyorlar.

Varılan uzlaşmanın bir unsuru da, Türk yetkililerin de kamuoyu önünde "Irak'ın toprak bütünlüğüne bağlılıkları" konusunda açık ve net söylemlerde bulunmaları. Bu çerçevede, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül, operasyon konusunda yapacakları açıklamalarda, şu unsurların altını çizecekler:
-Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğüne bağlıdır
-Operasyon, Irak vatandaşlarına değil, Kuzey IRak'taki PKK varlığnına karşı gerçekleştirilmektedir
-Operasyonda, sivillerin zarar görmemesi için azami gayret sarfedilecektir.

MGK'DA KARAR ALINDI: BAĞDAT İLE KUZEY IRAK YÖNETİMİ BİRBİRİNDEN AYRILACAK
Operasyonun ayrıntıları ise, dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında son kez gözden geçirildi. MGK'da alınan bir diğer önemli siyasi karar ise, Türkiye'nin operasyon sırasında ve sonrasında Irak'a yönelik "nasıl bir siyaset izleyeceği" konusunda oldu. Bu çerçevede, Türkiye'nin Bağdat yönetimi ile Kuzey Irak'taki Kürt yönetimini "birbirinden ayırıp, ona göre davranması" konusunda uzlaşmaya varıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Irak'ın Kürt kökenli Devlet Başkanı Celal Talabani'ye bu çerçevede "sizi Türkiye'ye bir an önce bekliyoruz" davetini yaptı.

Yine aynı şekilde, "Bağdat'ı mutahhap alalım" kararı çerçevesinde Başbakan Erdoğan da, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi aradı.

(HÜRRİYET)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:44

İLGİLİ HABERLER