Dünya
  • 16.11.2005 12:28

İŞTE IRAK'TA AÇ BIRAKILIP DÖVÜLEN ESİRLERİN İÇ BURKAN GÖRÜNTÜLERİ...

CNN televizyonu dövülen tutsakların görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, tutsaklara yapılan kötü muamelenin izleri açıkça görülüyor.

Tutuklular, ABD güçleri tarafından İçişleri Bakanlığı'na ait bir binanın yeraltı sığınağında bulundu. Iraklı yetkililere göre tutukluların çoğu aç bırakıldı, dövüldü ve işkence gördü.
 
Irak Başbakanı İbrahim Caferi konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını emretti. Başbakan Yardımcısı Hüseyin Kemal ise “zalimce dövülmekten kaynaklanan işkence izlerini gördüm. Tutuklulardan bir iki tanesi felç olmuş, bazılarının ise vücutlarının değişik yerlerinde derileri yüzülmüş durumda” dedi.
 
Kemal, "son iki yıldan bu yana Bağdat'ta bu kadar kötü bir durumla karşılaşmadım. Bu en kötüsü ve inkar edilemez" sözleriyle durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. 
 
Tesadüfen bulundular

Tutukluklar geçtiğimiz pazar gecesi ABD askerlerinin kayıp bir genci ararken yaptıkları baskın sonucunda bulundu.

İşkence nedeniyle vücudunda morluklar oluşan bir başka mahkum
Yeraltı sığınağında bulunan tutukluların çoğunun, Şii ve Kürt ağırlıklı hükümete karşı Sünni direnişini desteklemek suçlamasıyla gözaltına alındıkları anlaşıldı.
 
ABD askeri kaynakları, askerlerin haftalardır yemek verilmemiş ve dövülmüş tutuklularla karşılaştıklarında şok geçirdiklerini bildirdi.
 
Uluslararası Af Örgütü ve Kızılhaç, konuyla ilgili ayrıntıların kamuoyuna açıklanmasını istedi.

 

Ebu Garib işkenceleri

Mahkumları ABD askerleri buldu
Geçtiğimiz yıl patlak veren Ebu Garib Cezaevi skandalında ABD askerlerinin tutuklulara fiziksel ve psikolojik işkence yapıp cinsel aşağılamada bulundukları ortaya çıkmıştı.

Pentagon'un denetimindeki cezaevinde tutuklulara kötü muamele ve cinsel aşağılama uygulanması ABD ve dünyada büyük tepki yaratmıştı.
 
Ebu Garib cezaevinde yapılan işkenceler arasında zanlıları yerlerde süründürmek, uykusuz ve çıplak bırakmak, başlarına çuval geçirmek, köpekle korkutmak, hemcinsleriyle cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel taciz de bulunuyor.
 
İşkence görenler, Sünni direnişini desteklemek suçlamasıyla gözaltına alınanlar...
2004 baharında Ebu Garib cezaevinde görevli ABD'li ve İngiliz askerlerinin Iraklı mahkumlara işkence ve kötü muamele yaparken görüldüğü fotoğrafların basına yansımasıyla işkence skandalı patlak vermişti.
 
Olayın ardından ABD yönetimi en sıkıntılı dönemlerinden birini geçirmişti. Dünyayı ayağa kaldıran fotoğraflar nedeniyle ABD Başkanı George W. Bush, Iraklı esirlerin ABD askerleri tarafından kötü muamele görerek aşağılanmalarından dolayı 'üzgün' olduğunu belirtmişti.
 
Skandaldan ötürü 'üzgün' olduğunu belirten bir diğer isim ise Savunma Bakanı Donald Rumsfeld olmuştu.
 
Ancak bu durum, Rumsfeld'i 2004 başından beri skandaldan haberdar olduğu halde konuyu karanlıkta tuttuğu suçlamalarıyla karşı karşıya kalmaktan alıkoyamadı.

(cnntürk)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:38

İLGİLİ HABERLER