Sağlık
  • 30.10.2008 02:13

İŞTE KADINLARI KILLANDIRAN HASTALIK!..

Polikistik Over Sendromu (PKOS) hastalığında yumurtalıkların dış veya kabuk kısmında dizilmiş çok sayıda küçük kistler vardır. Bu haliyle yumurtalıklar ultrasonografide tipik araba tekerleği şeklinde görülmektedir. Kistciklerin büyüklüğü 2-10 mm ve 10-12 adet kadar sayıları vardır. Mercimek büyüklüğünde dizilmiş olarak görülmektedir.
Androjen üretir
Hastalığın sebebi tam olarak açıklanamamıştır. Bu hastalıkta yumurtalıklar fazla androjen hormonu (erkekleştirici hormon) üretmektedir. Bu sendrom;
* Adet bozukluğu
* Şişmanlık (obezite)
* Tüylenme
* Kistik yumurtalıklar
* Kısırlığa neden olmaktadır.
Kıllanması olan kadınların yüzde 70-90 kadarında polikistik over bulunmaktadır. Polikistik overli hastaların en az yarısında kıllanma, yumurtlayamama ve kısırlık görülmektedir. Ayrıca obezite (şişmanlık), virilizm (erkek tipi kıllanma), kanama bozuklukları, seyrek adet görme, şeker hastalığına meyil görülebilir.
Saçlar dökülebilir
Çeşitli teorilerle anlatılan nedenlerle yumurtalıklarda androjen hormon yapımı artar. Bu hormon yumurtaların olgunlaşmasını baskılayarak, engeller. Yumurtalıkların kapsülünü kalınlaştırır. Sonuçta androjenler yumurta gelişmesini engelleyerek çok sayıda küçük kistlerin oluşmasına sebep olur. Yumurtalıklarda kistler içerisinde artan androjenler vücutta östrojene dönüşerek yumurtlamayı kısır döngü ile daha da bozar. Androjenler, yüzde, gögüs ve sırtta aşırı koyu renkte erkek tipi kıllanmalara neden olur. Ayrıca saç dökülmesi, meme boyutlarında azalma, yüzde akne, klitoriste büyüme, cinsel istekte (libido) artışa neden olabilir. (takvim)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:50

İLGİLİ HABERLER