Gündem
  • 19.11.2017 11:11

İşte NATO'daki skandalın belgeleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Norveç’te düzenlenen NATO tatbikatındaki hedef skandalıyla ilgili sert mesajlar vererek, “Bazı yanlışlar vardır ki onları aptallar değil ancak alçaklar yapar. Bu da işte böyle bir hadisedir. Bu terbiyesizliği NATO içinde bir süredir varlığını müşahede ettiğimiz çarpık bir bakış açısının dışa vurumu olarak anlıyorum” dedi. Geç saatlerde ise Cumhurbaşkanlığı kaynakları, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak skandaldan dolayı özür dilediğini paylaştılar. Partisinin il kongrelerinin startını baba ocağı Rize’den veren Erdoğan, özetle şunları söyledi:

İŞTE TATBİKATTAKİ SKANDALIN BELGELERİ

NATO’nun Norveç’te düzenlediği komuta kontrol amaçlı Trident Javelin adlı tatbikatta Atatürk’ün fotoğrafının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da isminin ‘düşman taraf’ olarak gösterildiği ortaya çıkmıştı. Bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen tatbikatta Atatürk’ün fotoğrafı internetten alınarak ‘düşman kampta’ yer alan isimler arasına yerleştirildi. Norveç Silahlı Kuvvetlerine bağlı bir sivil personel de simülasyon çerçevesinde kullanılan sanal bir sohbet mecrasında ‘Recep Tayyip Erdoğan’ adlı sahte hesap açtı. Simülasyonda Erdoğan’ın ‘düşman ülke liderleriyle’ yakın ilişki içinde olduğu ve işbirliği yaptığı yönünde ifadeler kullanıldı. İki olay da Türk subayların dikkati sayesinde ortaya çıktı. Türkiye, bu skandalın ardından tatbikattaki 41 askerini geri çekti. NATO’dan en üst düzeyde resmi özür geldi. Tatbikatta kullanıldığı belirtilen görseller dün bazı basın yayın organlarında paylaşıldı.
 
Görsel sonucu



GÜVENİLİRLİĞİ SORGULANIR

“Türkiye güçlendikçe ülkemize ve dolayısıyla bizlere yönelik hücumların şiddeti de artıyor. İşte Norveç’teki NATO tatbikatında sergilenen terbiyesizliği sizler de takip ettiniz. Bazı yanlışlar vardır ki onları aptallar değil ancak alçaklar yapar. Bu da işte böyle bir hadisedir. Şahsımı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü hedef alan bu terbiyesizliği NATO içinde bir süredir varlığını müşahede ettiğimiz çarpık bir bakış açısının dışavurumu olarak anlıyorum. 

Suriye’den ülkemize tehditlerin zirveye çıktığı bir dönemde, füze savunma sistemlerini geri çekerek Türkiye’ye yönelik bir saldırı durumunda harekete geçilmeyebileceği intibaını veren NATO’nun güvenilirliği tüm üye ülkeler nezdinde sorgulanır hale gelmiştir. Güvenliğimizi sağlamak için Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almaya kalktığımızda ittifakın önde gelen kimi ülkelerince ortaya konan tepki de bu çarpıklığı teyit eder mahiyettedir. 

Bu iş öyle tatbikatlarda terbiyesizlik yapılarak, sahte sosyal medya hesapları üzerinden provokasyonlara girişilerek sonra da kuru bir özürle geçiştirilerek üzeri örtülebilecek bir konu değildir. Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlama konusundaki ihtiyacı yaşanan her hadiseyle bir kez daha ortaya çıkmaktadır. NATO’ya da diğer müttefiklerimize de açıkça ifade ediyorum. S-400’leri zaten aldık, iş bitti. Türkiye, çok uzak olmayan bir gelecekte kendi hava savunma sistemlerini kuracak ve bunları da dostlarıyla paylaşacaktır. Şimdi çok büyük, ağır tonajlı olanların çalışması yapılıyor. Bunlar bittiği zaman zaten şok olacaklar. Kimsenin bizi elindeki teknoloji gücüyle tehdit etmesine boyun eğecek değiliz.
 
NATO GENEL SEKRETERİ ERDOĞAN'I ARAYIP ÖZÜR DİLEDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak Norveç’teki skandal olaya dair özür diledi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre telefon görüşmesi dün akşam gerçekleşti. Stoltenberg, komuta kademesi tarafından soruşturmanın başlatıldığına ve sözleşmeli Norveçli teknisyenin işine derhal son verildiğine dikkati çekti. Stoltenberg, Türkiye’nin NATO için önemli bir müttefik olduğunu vurguladı. Stoltenberg, yaşanan skandalın NATO ve Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz etkilememesini ümit ettiğini de belirtti.

Güncellenme Tarihi : 19.11.2017 09:27

İLGİLİ HABERLER