Gündem
  • 3.10.2008 02:43

İŞTE ŞEHİTLERİN KEMİKLERİNİ SIZLATACAK KONUŞMALAR!..

Askeri mahkemede görülen 53 sanıklı davanın kilit ismi Neşe Başer'in, GATA Komutanı Tümgeneral Tuncay Çakan'ın akrabası olduğunu iddia ederek çok sayıda kişiye sahte çürük raporu ayarladığı ortaya çıktı.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), geçen Mayıs ayında büyük bir çürük raporu skandalıyla sarsılmıştı. Akademi, bugünlerde ikinci skandal gündeme damgasını vurdu. Haftalık Yeni Aktüel derginin haberine göre 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen ikinci skandalın davasında aralarında albay ve yarbayların da bulunduğu 53 kişi yargılanıyor.
Yargılananlar arasında, çürük raporu için aracılık yapan ve kendisini GATA Komutanı Tümgeneral Tuncay Çakan'ın akrabası olarak tanıtan Neşe Başer dikkat çekiyor. Skandalın ortaya çıkarılmasından bir süre önce Edirne Jandarma Komutanlığı, şehirde bazı kişilerin, askerlikten kurtulmak için çürük raporu verdikleri bilgisine ulaştı. Soruşturmanın derinleştirilmesi üzerine Neşe Başer ismine ulaşan jandarma, Başer'i teknik takibe aldı.
Başer'in telefonlarını dinleyen jandarma, ilginç konuşmalara tanık oldu. Jandarma, "Alo buyurun, çürük danışma hattı" diyerek telefonunu açan Başer'in, "Darda kalan, zorda kalan, Mehmetçik olmak istemeyenler, doğru yerdesiniz, doğru adrestesiniz, doğru adama geldiniz, en geç 15 gün içinde işiniz bitecektir ama bana biat etmelisiniz" ifadelerini kayıt altına aldı.
"Paşa akrabamdır"
Başer’in, 14 klasörden oluşan telefon kayıtları arasında, GATA Komutanı Tümgeneral Tuncay Çakan'ın akrabası olduğunu söylemesi dikkat çekiyor. Başer, yine bir sahte çürük raporu alma girişimi sırasında Burdur-Gölhisar Askerlik Şubesi'yle yaptığı telefon görüşmesinde ilginç itiraflarda bulunuyor. Başer, "Tuncay Paşa ile akrabayız. Babamların akrabası olduğunu biliyorum, buraya gelmeden önce de Malatya'da kardeşim onun yanında askerlik yaptı, hatta ifademin başında amcalarımın Çamlıca'da Habil Yarbay tarafından tedavi edildiğini söylemiştim. Bunlardan Fariz Çakan isimli amcam Çamlıca'da bizzat yattı" diyor.
50 bin YTL karşılığı ameliyat
Neşe Başer'in çürük raporları için bir başka bağlantısı ise Edirneli Osman ve Volkan Çakar kardeşlerdi. Davanın sanıklarından Osman Çakar, aynı davada yargılanan Tabip Yarbay Habil Tunç ile bağlantıyı kuruyordu. Tunç, askerlik yaptığı dönemde Çakar'a çürük raporu vererek 2000'de askerlikten muaf tutulmasını sağlamıştı. Bundan sonra Osman Çakar, Tunç'a arkadaş ve dostlarını göndermeye başladı. Tunç, zorlanmayacağı vakalarda gelen hastalara çürük raporu verirken, incelendiğinde problem çıkartacak durumlarda ise hastaları gerekmediği halde ameliyata alıyordu.
Hastaları, sahte bir müdahale ile askerliğe elverişsiz hale getiriyordu. Osman Çakar, İstanbul'da göze batacak durumları Trakya'da tanıdıklarıyla çözüyordu. Çakar'ın dava kapsamında yakalandığında karısı Nurcan Çakar'ın banka hesabında 94 bin euro, 47 bin dolar ve 7 bin YTL vardı. Çakar, Başer ile de Yarbay Tunç aracılığıyla tanışmıştı.
Başer, erkek arkadaşının patronu Seyfettin Ünal'ın askerlik sorununu halletme işini üzerine almıştı. Yapılan pazarlık sonucunda Tunç, 50 bin YTL karşılığında Ünal'ın işini halledecekti. Tunç, İstanbul'da Ünal'ı ameliyat etti ve Ünal, 15 gün sonra "askerliğe elverişli değildir" raporunu aldı.
iLK SKANDALDA 138 TUTUKLU VAR
GATA'da, para karşılığı düzenlenen sahte çürük raporlarıyla bazı kişilerin "askerlikten kurtulmalarına" olanak sağladıkları gerekçesiyle başçavuştan albaya tam 138 sanık hakkında dava açılmıştı. Mayıs ayında Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1. Ordu Askeri Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, çetenin rüşvet paralarını doktorlar ve personelle paylaştığı yer aldı. 982 yıla kadar hapis isteniyor Son yılların en büyük sahte çürük raporu operasyonuyla ilgili tutuklanan 138 kişi arasında 4 albay, 5 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı, 5 teğmen ve 5 başçavuş hakim karşısına çıktı.
279 sayfalık iddianamede, 2004-2005- 2006 yıllarında rüşvet alıp vermek, zincirleme askerlikten kurtulmak için hile yapmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt adına suç işlemek ve görevi ihmalle suçlanan sanıklar için, 2 ile 982 yıl arasında hapis isteniyor.
Balaban da var Ayrıca alınan rüşvetlerle, sahte rapor düzenleten er ve erbaşların TSK’dan aldığı hava değişimi paralarının tahsili ve 1 albay, 1 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı ve 5 başçavuşun ordudan çıkarılması talep ediliyor. Sanıklar arasında Ergenekon'un ilk dalgasında tutuklanan, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği üyesi Salih Zeki Balaban da bulunuyor. Balaban, bir emekli albayın oğluna sahte rapor almakla suçlanıyor.
KAYNAK:BUGÜN

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:47

İLGİLİ HABERLER