
İŞTE SON 25 YILIN BAYRAM TRAFİĞİNİN KORKUNÇ BİLANÇOSU!..
Son 25 yılda bayram günlerindeki trafik kazalarında 8 bin kişi hayatını kaybederken 20 bin kişinin de yaralandığı belirtildi. Bayram kazalarına çoğunlukla acemi sürücülerin sebep olduğuna dikkat çeken yetkililer, yıl boyu aracı garajda bulunan, sadece bayramlarda eşinin dostunun yanına gitmek için kullanılan araçların potansiyel tehlike oluşturduğunu kaydetti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın verilerine göre, 1980-2005 yılları arasında Ramazan bayramlarında 199 gün, Kurban bayramlarında 212 gün tatil yapıldı. Toplam 501 günlük tatil süresinde 10 bin 403 trafik kazası meydana geldi. Kazalarda 7 bin 996 kişi ölürken 20 bin 96 kişi de yaralandı. En fazla ölümlü kaza ise 1999 yılında meydana geldi. Dokuz günlük tatilde 239 kişi öldü. Yaklaşan Kurban Bayramı’nda yolların kan gölüne dönmemesi için sürücüleri uyaran yetkililer, vatandaşlardan araçlarının bakımını yaptırmalarını isterken trafik kurallarına azami dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulundu.
Türkiye genelinde her yıl binlerce kişinin ölümü, binlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazaların adli tıp raporlarına göre yüzde 97'lik kısmının sürücü hataları sonucu meydana geldiği belirtiliyor. Acemi sürücülerin sebep olduğu kazalar ise yüzde 85'lik dilimi oluşturuyor. Kurban Bayramı nedeniyle alarma geçen trafik hizmetlerini yürüten emniyet birimleri bayramda vatandaşların gidecekleri yere güvenli bir şekilde ulaşmaları için tam kadro çalışacak. Kurban Bayramı'nın 4 gün olmasına rağmen birçok vatandaşın bulunduğu şehirden bayram için başka şehirlere gittiğini belirten Adana Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilileri, sürücülerin öncelikle araç bakımlarını yaptırmalarının önemine, yorgun ve uykusuz yola çıkılmaması hususuna dikkat çektiler. Bayramlarda şehiriçinde aktif olarak araç kullanmayan birçok acemi sürücünün direksiyon başına geçerek uzun yola çıktıklarını hatırlatan yetkililer, acemi sürücülere yorgun ve uykusuz sürücülerin de eklenmesiyle kazaların kaçınılmaz hale geldiğinin altını çizdi.
Trafik hizmeti yürüten güvenlik güçleri uzun yola çıkacak vatandaşlar için de bir dizi öneride bulundu: “Yıpranmış lastiklerle uzun yola çıkmayın. Kar yağışı olma ihtimali olan bölgelere gidecekler yanlarında mutlaka zincir ve çekme halatı bulundurmalı. Yanınıza yağmurluk, el feneri, yedek bijon ve araç için GSM şarzı, yedek sigorta, far, sinyal, fren lambası ambulleri ve işçi eldivenleri bulundurmak faydalı olur. Yola çıkacak sürücüler uykusunu almış olmalı. Yaşları 10'dan küçük olan çocuklarınızı mutlaka arka koltukta oturtun. Yolculuk sırasında sürücüyü meşgul etmeyin. Ağır ve yağlı yiyecekler yemeyin. Hava ve görüş şartlarına göre hız ve fren mesafesini ayarlayın, sık sık mola verin. Kurallara titizlikle uyun, hatalı sollama yapmayın.”
YOLUNUZ AÇIK OLSUN
YOLA ÇIKMADAN BİR DAKİKA
1- Otomobile yaklaşırken hızlı bir göz gezdirin.
2- Lastiği inmiş, camı kırılmış, bagajı açık
kalmış mı?
3- Aracınız yola çıkılmayacak kadar kirli mi?
4- Dikiz aynası arka camla örtüşecek
bir konuma getirilmeli.
5- Yan aynalar ise aracın yanlarından itibaren geniş bir açıdan bakabilmelidir.
6- Kapıları kilitlemeyi alışkanlık haline getirin.
7- Direksiyonun başına geçtiğinizde sürüş pozisyonunuzu belirleyin.
8- Kemerinizi takın.
9- Koltuğun yüksekliği de yolu ve arabayı tam kavrayabileceğiniz durumda olmalı.
10- Her şey tamamsa zihninizde gideceğiniz rotayı çizip hangi farklı yolları kullanabileceğinizi hayal edin. Böylece, yolda kararsız kalmazsınız.
SOLLAMA
1- Sollamaya çıkarken eğer hızınız sollayacağınz araçtan çok fazla değilse vites küçülterek ani ivmelenme yani fazladan 15-20 km/saat hız kazanabilirsiniz. Sollayacağınız aracın ardına kadar yanaşmadan diğer şeride geçerek sollamaya başlayın.
2- Yanınızdaki aracı tehlikeye atacak şekilde çok yakından değil yolun müsaade ettiği kadar dışarıdan sollayın, hızınızı kesmeyin.
3- Solladığınız aracı geçer geçmez değil, belli bir süre yol aldıktan sonra tekrar şeridinize geçin, burada ani direksiyon kırmayın.
4- Çift yönlü yollarda karşıdan gelen aracın hızını tahmin edebilmelisiniz. Bu paniğinizi engeller. Bu durumda ona göre hızlanıp kolayca sollama yapabilirsiniz. Geceleri de karşıdan gelenin hızını ışığından algılayabilirsiniz. Emin olmadığınız durumlarda asla ‘acaba’ diyerek sollamaya çıkmayın, telafisi olmayan şeylerden biri yanlış sollamalardır. Sağdan sollamak trafik suçudur.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BAZI KARA NOKTALAR
Türkiye'de trafik kazalarının yoğunluk kazandığı 477 kara nokta bulunuyor. Trafik kazalarının en çok yaşandığı 10 kara nokta ise şöyle sıralanıyor; Malkara-Şarköy ayrımı Kınalı kavşağı, İstanbul Boğaz Köprüsü-İzmit çıkışı, İzmit- Karamürsel ayrımı-Yalova, Hendek-Düzce, Düzce-Akçakoca, Bolu Dağı geçişi, Gerede-Kurşunlu, Sungurlu-Samsun, Ünye-Samsun, Of-Ardeşen.' karayollarından oluşuyor.
Zaman