Bilim
  • 27.3.2015 00:27

İşte Türkiye'de internet hızı ortalaması

Hazırlanan bir rapordaki bilgilere göre Türkiye’deki ortalama internet hızı geçen yılın son çeyreğinde 5.8 Mbps oldu.

Hem dünyada hem Türkiye'de internet hızları ve internet trafiği artıyor[Fotoğraf: Shutterstock]

İnternet altyapısı konusunda çalışmaları bulunan Akamai’nin hazırladığı rapora göre dünya çapında internet hızları artıyor. Aynı zamanda internet trafiği de hızla orantılı olarak artışını sürdürüyor.

Raporda Türkiye ile ilgili bilgiler de yer alıyor. Rapora göre geçen yılın son çeyreğinde Türkiye’deki ortalama internet hızı 5.8 Mbps oldu. Bu değer bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.9’luk bir hız artışı anlamına geliyor. Yıllık bazdaki ortalama internet hızı artışı ise yüzde 44 oldu. Türkiye’de internet hızının üst noktası ise son çeyrekte 33.7 Mbps oldu.

Rapordaki bir diğer bilgiye göre ise Türkiye’deki internet bağlantılarının yüzde 63’ü 4 Mbps’nin üstünde hızlara sahip. Yani abonelerin yarısından daha fazlasının hızı 4 Mbps ve üstündeki rakamlardan oluşuyor. İnternet abonelerinin sadece yüzde 3.5’inin hızı 15 Mbps’in üstünde değerlere sahip. Rapora göre Türkiye’deki ortalama mobil internet hızı ise geçen yılın son çeyreğinde 4.6 Mbps oldu.

Raporda yer alan bilgilere göre 2014 yılının son çeyreğinde dünya çapında internet hızı ortalaması 4.5 Mbps oldu. Yıllık bazda değerlendirildiğinde bu değer yüzde 20’lik bir artışa tekabül ediyor. İnternetin en hızlı olduğu ülkeler sıralamasında ise Güney Kore 22.2 Mbps ile birinci, Hong Kong 16.8 Mbps ile ikinci ve Japonya 15.2 Mbps ile üçüncü sırada yer alıyor.

Çeyrek bazda yayınlanan Akamai’nin raporu dünya çapındaki internet bağlantı hızlarını ve global anlamda internet trafiğinin geldiği noktayı gösteriyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Akamai

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:22

İLGİLİ HABERLER