Gündem
  • 7.6.2024 15:14

İşte Türkiye'nin satın aldığı 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağının müthiş özellikleri

Türk Hava Kuvvetleri'nde F-16 uçakları önemli bir rol oynamakta olup, ana vurucu gücü oluşturmaktadır. Türkiye, 1987 ile 2012 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nden 270 adet çeşitli modellerde F-16 uçakları satın almıştır. Bu sayede Türkiye, ABD ve İsrail'den sonra en fazla F-16 uçağına sahip ülke konumundadır. Terörle mücadele gibi güvenlik sorunlarıyla sık sık karşılaşan Türkiye, bu uçakları aktif bir şekilde kullanmaktadır. Bu nedenle Türk Hava Kuvvetleri, uçaklar hakkında ciddi bir deneyim ve bilgi birikimine sahiptir ve yeni ve gelişmiş F-16'ları hizmete almaya karar vermek mantıklı bir seçimdir.

Diğer taraftan, Türkiye'nin envanterindeki F-16 uçaklarının birçoğunun eskimeye yüz tutması yeni uçak tedarikini gerektiriyor. Türkiye’nin F-16 envanteri Blok 30, Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ konfigürasyonlarından oluşuyor. Türkiye'nin F-16 filosunun büyük kısmının (Blok 30 ve Blok 40 konfigürasyonlarında 160 uçak) 1987 ile 1995 yılları arasında hizmete girdiği düşünüldüğünde durum daha net anlaşılabilir. Hava kuvvetlerinin en modern F-16'sı olan Blok 50+ uçakları ise yaklaşık 10 yıldır hizmette bulunuyor. Dolayısıyla beşinci nesil uçakların bazı özelliklerine de sahip olan en yeni model F-16 Blok 70 satın alınmak isteniyor.

Benzer şekilde, Türk savunma sanayisinin de F-16 uçaklarıyla uzun bir geçmişi bulunuyor. Türk firmalar geçtiğimiz yıllarda uçaklara yapısal ve aviyonik modernizasyon programları uyguladı. Bu şekilde uçakların uçuş ömürleri uzatıldı ve daha modern ekipmanlarla donatıldı. Diğer taraftan, Türkiye'nin 1987 ile 1995 arasında alımını yaptığı 160 F-16'nın ilk 8 uçağı hariç kalanının Türkiye'de üretildiği de belirtilmelidir. Benzer şekilde Mısır'a ihraç edilen 46 F-16, 1993-1995 yılları arasında Türkiye'de üretildi. Ayrıca, Türkiye geçtiğimiz 20 yıl içinde Pakistan ve Ürdün'e ait F-16'ların modernizasyonunu da gerçekleştirdi. Türkiye, yeni uçakların yanında 79 adet modernizasyon kiti de talep ederek, elindeki diğer F-16'ları Blok 70 seviyesine kendisi yükseltmeyi amaçlıyor.

F-16'sı - Block 70/72 

Günümüzün F-16'sı - Block 70/72 - şimdiye kadar yapılmış en gelişmiş 4'üncü nesil savaş uçağıdır ve dünya genelindeki hava kuvvetlerine yeni bir yetenek düzeyi getirmektedir.

F-16 Önden Görünüm

Gelişmiş Radar

Northrop Grumman'ın gelişmiş APG-83 AESA radarı, F-22 ve F-35 AESA radarlarıyla donanım ve yazılım ortaklığından yararlanarak Block 70/72'ye 5. Nesil savaş radarı yetenekleri sağlıyor. Daha fazla durumsal farkındalık, esneklik ve tüm hava koşullarında daha hızlı hedefleme sağlar ve pilotlara benzeri görülmemiş hedef alanı ayrıntıları ve döndürme ve yakınlaştırma özellikleriyle özelleştirilebilen dijital harita görüntüleri sağlar. 

F-16 Kokpit

Geliştirilmiş Savaş Alanı Farkındalığı

Block 70/72, pilotlara kritik taktiksel görüntüler sağlayan ve onların AESA ve hedefleme podu verilerinden tam olarak faydalanmalarına olanak tanıyan yeni, yüksek çözünürlüklü bir Merkezi Kaide Ekranına (CPD) sahiptir. Yeni CPD, renkli hareketli haritalar, daha büyük ve yönetimi daha kolay havadan havaya Durum Ekranları, ekranlar arasında bilgi değiştirme yeteneği ile yakınlaştırma işlevi, Uçuş Aleti Verilerinin dijital ekranı ve renkli/gece kaskına monte edilmiş ekran sağlar. Lockheed Martin  Sniper® Gelişmiş Hedefleme Podu  ve  Legion-ES™ IRST  sisteminin ek entegrasyonu  , pilotun durumsal farkındalığını artırır ve savaşçıların hayatta kalma kabiliyetini artırır. 

Yarının Pilotlarını Kurtarmak

Lockheed Martin tarafından geliştirilen  Otomatik Yerde Çarpışmayı Önleme Sistemi (Auto GCAS),  ölümcül kazaları önlemek amacıyla özel olarak tasarlandı ve sistem 2014 sonlarında ABD Hava Kuvvetleri'nde hizmete girdiğinden bu yana çok sayıda pilotun ve F-16'nın hayatını kurtardı. Auto GCAS, araziye kontrollü uçuş veya CFIT olarak bilinen olayları azaltmak için tasarlanmıştır. ABD Hava Kuvvetleri istatistiklerine göre, CFIT olayları uçak kayıplarının yüzde 26'sını ve tüm F-16 pilot ölümlerinin şaşırtıcı bir şekilde yüzde 75'ini oluşturuyor.

F-16 Pilotu

 

Eşsiz Silah Entegrasyonu

Lockheed Martin, F-16 ile 36 yıldan fazla silah entegrasyonu deneyimine sahiptir ve bu onun şimdiye kadarki en çok yönlü çok amaçlı savaş uçaklarından biri olmasını sağlar. Başka hiç kimse bu silah entegrasyonu deneyimiyle eşleşemez. Lockheed Martin, ABD Hava Kuvvetleri ve çok sayıda F-16 Yabancı Askeri Satış müşterisiyle birlikte, 180'den fazla silah ve depo türü için 3.300'den fazla taşıma ve bırakma konfigürasyonunu onayladı. 

F-21

Genişletilmiş Yapısal Yetenekler  

Block 70/72, önceki üretim F-16 uçaklarının ömrünün yüzde 50'sinden fazla olan, 12.000 saate kadar endüstri lideri genişletilmiş yapısal ömre sahiptir. Bu, çoğu hava kuvvetleri için en az 40 yıllık hizmet ömrüne sahip, son derece güvenilir, bakımı kolay bir jet anlamına gelir ve bu jetin tüm ömrü boyunca uzatılmış yapısal onarımlar beklenmez. Uyumlu yakıt depoları, geliştirilmiş performanslı motorla birlikte jetin aerodinamik performansından ödün vermeden daha fazla yakıt ve ilave menzil sağlar.  

F-16 Pazarlama Çekimi

Entegre Tedarik Zinciri Ortaklıkları

F-16'nın dünya çapında 600'den fazla tedarikçisi var. Örnek olarak Martin-Baker'ın US18E Fırlatma Koltuğu, F-16'ya 5. Nesil kaçış performansını sunuyor. Koltukta bir Martin-Baker Elektronik Sıralayıcı, Boyun Koruma Cihazı ve IGQ6000 daha büyük çaplı paraşüte sahip Baş Destek Panelinin yanı sıra daha kolay bakım ve daha düşük yaşam döngüsü maliyeti için modüler bir tasarım bulunur. 

Yeni üretim F-16'lar, uluslararası F-16 filosunun 2060 ve sonrasına kadar çalışabilmesini sağlayan yapısal ve yetenek yükseltmelerinden yararlanıyor. 


 

F-16V uçağı ve modernizasyon kitlerinin tedarikinde neden sorun yaşanıyor?

Türkiye Ekim 2021'de ABD'den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti satın almak üzere talep mektubunu iletti. Fakat olası satışın gerçekleşmesi için Kongreye resmi olmayan bildiri ancak geçtiğimiz haftalarda yapıldı. Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında ABD Başkanı Joe Biden Türkiye'ye uçakların ve modernizasyon kitlerinin satılmasını desteklediğini açıkladı. Takip eden süreç içinde Kongreden çeşitli itirazların yükselmesi ve satışı belirli şartlara bağlayan yasa tasarılarının geçirilmesi karşısında Başkan Biden satışa olan desteğini yineledi. Buna müteakip, satışı şartlara bağlayan maddeler 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasından (NDAA) çıkarıldı.

Yönetimin Kongreye resmi olmayan bildirimi yapmasının ardından Kongre ile müzakereleri başlatan süreç (tiered review) devreye girdi. Söz konusu süreç 20-40 gün arasında sürmekte olup, sonrasında resmi bildirim yapılıyor. Ancak Kongreden gelen çeşitli itirazlar, durumu belirsizliğe sürükledi. Son olarak 29 Senatör, Biden'a yolladıkları mektupta İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları Türkiye tarafından onaylanana kadar uçak ve modernizasyon kitlerinin satışına onay vermeyeceklerini ifade etti. Bu anlamda yönetim Kongreye resmi bildirimi yapmaktan geri durabilir ki bu da satışın rafa kaldırılması anlamına gelir. Clinton döneminde AH-1W Super Cobra helikopteri ile Obama döneminde Predator ve Reaper İnsansız Hava Araçlarının (İHA) satışlarında olduğu gibi, geçmişte bunun örnekleri de mevcuttur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamaları, Türkiye'nin özellikle İsveç'in NATO üyeliğine -en azından kısa vadede- onay vermeyeceğine işaret ediyor. Aslında olası satışla İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri arasında bir ilgi bulunmuyor. Türkiye de resmi olarak bu görüşü dile getirdi. Ancak her büyük silah satış anlaşmasında olduğu gibi konu kaçınılmaz olarak siyasallaştırıldı.

Güncellenme Tarihi : 8.6.2024 21:27

İLGİLİ HABERLER