Gündem
  • 3.5.2013 19:55

Japon Başbakan'dan nükleer güvence...

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Türkiye ile Japonya'nın nükleer enerji alandaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sinop Nükleer Enerji Santrali projesinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirilmesini ve Türkiye'de güvenliğin temin edildiği bir nükleer enerji üretimini başarabileceğimize inanıyorum" dedi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Başbakanlık Merkez Bina'da başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından, JW Marriot Otel'de düzenlenen Türk-Japon İşadamları Toplantısı'na katıldı.
     Erdoğan ve mevkidaşı Abe, toplantının ardından Türkiye ve Japonya arasında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin bildiriyi ve daha önce imzalanan nükleer enerji işbirliği anlaşmasını taahhüt altına alan bildiriyi imzaladı. Erdoğan ve Abe, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
     Japonya Başbakanı Abe, burada yaptığı konuşmada, Erdoğan ile son derece faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini, özellikle iş adamlarına ilişkin hususlar olmak üzere çok çeşitli konuları ele aldıklarını ve somut projeler hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
     Abe, "Türkiye ve Japonya kültürel ve tarihi olarak dost ülkelerdir. İki ülke ulusları da birbirlerine karşı yakınlık duyguları içerisindedir. Bu ziyaretle, bu dostluk ilişkilerini zemin alarak, iki ülkenin karşılıklı menfaatlerine dayalı bir stratejik ortaklığın gerçekleşeceğine dair aynı görüşü paylaşıyoruz" diye konuştu.
     Mevkidaşı Erdoğan ile büyük çaplı altyapı çalışmaları, sağlık ve gıda alanları ile üçüncü ülkelerde işbirliği imkanlarını ele aldıklarını kaydeden Abe, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilerin hızlandırılmasına karar verdiklerini ifade etti.
    
     -Nükleer enerjide işbirliği
    
     Türkiye ile Japonya arasında nükleer enerji alanındaki işbirliğine de değinen Abe, "Japonya'ya yönelik nükleer enerji programında, projenin gerçekleştirilmesi yönünde bir hak tanındığını işitmekten memnuniyet duyuyoruz" dedi.
     İki ülke arasında nükleer enerji alanında iki anlaşmaya imza atıldığını kaydeden Abe, "Sinop Nükleer Enerji Santrali projesinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirilmesini ve Türkiye'de güvenliğin temin edildiği bir nükleer enerji üretimini başarabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.
    
     -"Ay, yıldız ve güneş"
    

     Şinzo Abe, Türkiye'deki temaslarında iki ülkenin kültür ve bilim alanında ilişkilerini güçlendirilmesine de karar verdiklerini belirtti.
     Tokyo'nun İstanbul gibi 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak için aday olduğunu hatırlatan Japon Başbakan, "Biz de Japon halkına olimpiyatların zevkini tattırma düşüncesindeyiz. Eğer Türkiye kazanırsa ben ilk kutlayan olmak istiyorum. Eğer Tokyo seçilirse, sizin de ilk kutlayan olmanızı arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.
     Japonya Başbakanı Abe, konuşmasını şöyle tamamladı:
     "Japonya ve Türkiye'nin bayraklarına bakıyorum. Japonya güneş, Türkiye ay ve yıldız. Bir günü düşündüğümüzde, ay, yıldız ve güneş, bunlardan biri eksik olsa bir günü tamamlayamayız. İki ülkenin karşılıklı olarak birbirine ihtiyacı olduğuna, iki ülkenin işbirliğinden büyük neticeler çıkacağına inanıyorum. Bundan sonra da Başbakan Erdoğan ile işbirliği halinde, bölgelerimiz ve dünyamız için katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz."
    
     Muhabir: Duygu Özbay - Erkan Avcı
     Yayıncı: Hüseyin Köşger

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:41

İLGİLİ HABERLER