Japon Başbakan'dan nükleer güvence...

3 dk okuma
Japon Başbakan'dan nükleer güvence...

Hızlı Özet

"Sinop Nükleer Enerji Santrali projesinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirilmesini ve Türkiye'de güvenliğin temin edildiği bir nükleer enerji üretimini başarabileceğimize inanıyorum"


Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Türkiye ile Japonya'nın nükleer enerji alandaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sinop Nükleer Enerji Santrali projesinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirilmesini ve Türkiye'de güvenliğin temin edildiği bir nükleer enerji üretimini başarabileceğimize inanıyorum" dedi.

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Başbakanlık Merkez Bina'da başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından, JW Marriot Otel'de düzenlenen Türk-Japon İşadamları Toplantısı'na katıldı.

     Erdoğan ve mevkidaşı Abe, toplantının ardından Türkiye ve Japonya arasında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin bildiriyi ve daha önce imzalanan nükleer enerji işbirliği anlaşmasını taahhüt altına alan bildiriyi imzaladı. Erdoğan ve Abe, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

     Japonya Başbakanı Abe, burada yaptığı konuşmada, Erdoğan ile son derece faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini, özellikle iş adamlarına ilişkin hususlar olmak üzere çok çeşitli konuları ele aldıklarını ve somut projeler hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

     Abe, "Türkiye ve Japonya kültürel ve tarihi olarak dost ülkelerdir. İki ülke ulusları da birbirlerine karşı yakınlık duyguları içerisindedir. Bu ziyaretle, bu dostluk ilişkilerini zemin alarak, iki ülkenin karşılıklı menfaatlerine dayalı bir stratejik ortaklığın gerçekleşeceğine dair aynı görüşü paylaşıyoruz" diye konuştu.

     Mevkidaşı Erdoğan ile büyük çaplı altyapı çalışmaları, sağlık ve gıda alanları ile üçüncü ülkelerde işbirliği imkanlarını ele aldıklarını kaydeden Abe, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilerin hızlandırılmasına karar verdiklerini ifade etti.

    

     -Nükleer enerjide işbirliği

    

     Türkiye ile Japonya arasında nükleer enerji alanındaki işbirliğine de değinen Abe, "Japonya'ya yönelik nükleer enerji programında, projenin gerçekleştirilmesi yönünde bir hak tanındığını işitmekten memnuniyet duyuyoruz" dedi.

     İki ülke arasında nükleer enerji alanında iki anlaşmaya imza atıldığını kaydeden Abe, "Sinop Nükleer Enerji Santrali projesinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirilmesini ve Türkiye'de güvenliğin temin edildiği bir nükleer enerji üretimini başarabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

    

     -"Ay, yıldız ve güneş"

    


     Şinzo Abe, Türkiye'deki temaslarında iki ülkenin kültür ve bilim alanında ilişkilerini güçlendirilmesine de karar verdiklerini belirtti.

     Tokyo'nun İstanbul gibi 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak için aday olduğunu hatırlatan Japon Başbakan, "Biz de Japon halkına olimpiyatların zevkini tattırma düşüncesindeyiz. Eğer Türkiye kazanırsa ben ilk kutlayan olmak istiyorum. Eğer Tokyo seçilirse, sizin de ilk kutlayan olmanızı arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.

     Japonya Başbakanı Abe, konuşmasını şöyle tamamladı:

     "Japonya ve Türkiye'nin bayraklarına bakıyorum. Japonya güneş, Türkiye ay ve yıldız. Bir günü düşündüğümüzde, ay, yıldız ve güneş, bunlardan biri eksik olsa bir günü tamamlayamayız. İki ülkenin karşılıklı olarak birbirine ihtiyacı olduğuna, iki ülkenin işbirliğinden büyük neticeler çıkacağına inanıyorum. Bundan sonra da Başbakan Erdoğan ile işbirliği halinde, bölgelerimiz ve dünyamız için katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz."

    

     Muhabir: Duygu Özbay - Erkan Avcı

     Yayıncı: Hüseyin Köşger



 


Bu haber 565 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İsrail hapishanelerinde işkence gören engelli Gazzeli esir: Onlar için bir böcekten farksızdık
Gündem

İsrail hapishanelerinde işkence gören engelli Gazzeli esir: Onlar için bir böcekten farksızdık

İsrail'in 2014 ve 2023'te Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ağır yaralanan, bir bacağını kaybederek engelli kalan ve 2024'te de hapishanede işkence gören Filistinli esir Ebu Herbid, İsrail askerlerinin onlara "bir böcek" gibi davrandığını söyledi.

Habervitrini9819 Görüntüleme
Bahçeli : Eli kanlı terör örgütlerine harf oyunlarıyla isim değiştirip meşruiyet elbisesi giydirme devri kapanmıştır
Gündem

Bahçeli : Eli kanlı terör örgütlerine harf oyunlarıyla isim değiştirip meşruiyet elbisesi giydirme devri kapanmıştır

Türkiye'nin hava savunma ihtiyacını sürüncemede bırakıp haklı taleplerini oyalama anlayışı miadını doldurmuştur. Adalar Denizi'nde ve Doğu Akdeniz'de şımarık çocukların Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı yürüttüğü provokasyonların alkışlandığı günler geride kalmıştır.

Habervitrini13689 Görüntüleme
Dünyada haziran ayında birçok sıra dışı ve tuhaf olay basına yansıdı
Gündem

Dünyada haziran ayında birçok sıra dışı ve tuhaf olay basına yansıdı

Güney Kore'de ünlü müzik grubu BTS'in üyesini takip etmekten dolayı verilen hapis cezasından Japonya'da Trump'ın kendisini "Naruto" olarak tasvir etmesine karşı başlatılan imza kampanyasına kadar haziran ayında birçok olay dünya basınında yer aldı

Habervitrini10117 Görüntüleme
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda can kaybı 73 bin 66'ya çıktı
Gündem

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda can kaybı 73 bin 66'ya çıktı

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 73 bin 66'ya ulaştı.

Habervitrini12533 Görüntüleme