Japon deprem uzmanından İzmir için korkutan açıklama

2 dk okuma
Japon deprem uzmanından İzmir için korkutan açıklama

Hızlı Özet

‘Çocuklar için deprem güvenliği’ semineri vermek üzere Manisa 6. Kitap Fuarına gelen Yüksek Mimar-Yüksek İnşaat Mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki muhtemel İzmir Depremi için konuştu.






‘Çocuklar için deprem güvenliği’ semineri vermek üzere Manisa 6. Kitap Fuarına gelen Yüksek Mimar-Yüksek İnşaat Mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki muhtemel İzmir Depremi için konuştu. Moriwaki, “İzmir’deki depremde 18 bina çöktü ama İzmir’in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizindeki fay hattı kırıldı. İzmir’in kendi fay hattı topladığı gücü atmaya çalışacak dolayısıyla İzmir için deprem bekliyoruz.” dedi.



Yaklaşık 32 senedir Türkiye’de yaşayan ve özellikle çocuklara yönelik deprem bilinci oluşturma çabası ile tanınan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Manisa’da önemli açıklamalarda bulundu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde düzenlenen Manisa 6. Kitap Fuarı’na katılarak ‘Çocuklar için deprem güvenliği’ söyleşisi öncesinde açıklamalarda bulunan Moriwaki, “Manisa ve İzmir olarak deprem yönünden çalışma yaptım. 32 senedir Türkiye’deyim. Bu 3 senedir Silivri’den başlayarak, Doğu Anadolu Fay Hattı, Elazığ’da iki kere sonra Maraş, Elazığ’dayken Manisa’da deprem oldu, Muğla’da ve İzmir’de deprem oldu. İzmir’deki depremde 18 bina çöktü ama İzmir’in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizindeki fay hattı kırıldı. Dolayısıyla İzmir’in kendi fay hattı topladığı gücü atmaya çalışacak dolayısıyla İzmir için deprem bekliyoruz diyebiliriz. Türkiye’ye bakarsak, Doğu Anadolu Fay Hattı, Elazığ, Maraş, Hatay ve denizden Kıbrıs’a giden fay hattı var o da kırılabilir. Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattının birleştiği yer olan Bingöl, Muş, Bitlis, Van o bölgeler, Marmara Bölgesi ve İzmir Bölgesinde deprem bekliyoruz diyebilirim. Manisa’da fay hattı bir kere kırıldığı için depremi İzmir’de bekliyoruz. Marmara için en kötü senaryo olarak 7,9 büyüklüğünde görülebilir ama İzmir için en kötü senaryoda bile deprem 7 büyüklüğünün altında olur.” dedi.



Japon deprem uzmanından İzmir için korkutan açıklama



Kentsel dönüşümün çok önemli olduğuna dikkat çeken Moriwaki bu sürecin çok hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini ve önceliğin toprak zeminlerdeki binalara verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.



Çizgi romandan çocuklar için Türkiye’de ilk defa deprem anında ve önlem olarak neler yapılması gerektiğini anlatan bir kitap hazırladığını ve özellikle çocukların deprem anında paniğe kapılmaması gerektiğini söyleyen Moriwaki çalışmalarına devam edeceğini ifade etti.




Bu haber 534 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul için tarih verildi! Sağanak yağış kaç gün sürecek?
Gündem

İstanbul için tarih verildi! Sağanak yağış kaç gün sürecek?

Balkanlardan gelen soğuk hava Türkiye’yi etkisi altına alırken, uyarılar peş peşe sıralandı. Meteoroloji Uzmanı Adil Tek, İstanbul’da 3 gün boyunca sağanak etkisinin süreceğini belirterek “Cumartesi, pazar yağış artık etkisini kesiyor ve sıcaklıklar artacak” dedi. Tek, eylülün 20'sinden sonra yeniden havaların serinleyeceğini belirtti. Öte yandan Ankara Valiliği ise yarın kentte şiddetli sağanak beklendiğini açıklayarak uyardı.

Habervitrini13439 Görüntüleme
HÜRKUŞ-II envantere giriyor
Gündem

HÜRKUŞ-II envantere giriyor

Türk savunma sanayisinin geliştirdiği HÜRKUŞ-II, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmeye hazırlanıyor. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Rafet Dalkıran, HÜRKUŞ-II ve HÜRJET'in uçuşlarına katılırken, Görgün HÜRKUŞ-II'nin son testlerinin tamamlandığını ve ilk uçakların kısa süre içinde teslim edileceğini açıkladı.

Habervitrini13467 Görüntüleme
Türkiye'den Husilere sert tepki.. Alçakça saldırı
Gündem

Türkiye'den Husilere sert tepki.. Alçakça saldırı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Husilerin Mekke şehrini hedef alan İHA saldırısına ilişkin yapılan açıklamada, 'Suudi Arabistan’ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve güvenliğine olan desteğimizi teyit ediyor; Suudi Arabistan’la dayanışmamızı bir kez daha vurguluyoruz. Bölgesel istikrarı ve güvenliği de tehdit...

Habervitrini12708 Görüntüleme
Türk şirketi %99.88 oranında tungstein elde etmeyi başardı
Gündem

Türk şirketi %99.88 oranında tungstein elde etmeyi başardı

Kürşat Ar-Ge bünyesindeki Türk araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda %99,88 saflık oranında yerli saf tungsten (volfram) üretimi başarıyla gerçekleştirildi. Bu saflık seviyesine ulaşılmasıyla birlikte Türkiye, dünyada bu nitelikte tungsten saflaştırabilen 5. ülke konumuna yükseldi.

Habervitrini13068 Görüntüleme