
KADDAFİ EN GÜVENDİĞİ ADAMDAN DA DARBE YEDİ
Libya'dan pazartesi günü Tunus'a geçen ve buradan da İngiltere'ye kaçan Libya Dışişleri Bakanı Musa Kussa, İngiltere'den sığınma talebinde bulundu.
Dışişleri Bakanı Kussa'ya yakın bazı kaynaklar, bakanın, Libya hükümetinin sivillere yönelik saldırılarından ötürü kabineden ayrıldığını öne sürdü.
Libya hükümeti, Kussa'nın diplomatik görevde olduğunu ileri sürmüştü.
ABD: "İstifa çok önemli"
Kussa'nın istifasının çok önemli olduğunu belirten ABD'li üst düzey bir yetkili, istifanın Libya lideri Muammer Kaddafi'nin çevresinin artık Kaddafi rejiminin sağlamlığına inanmadığını ortaya koyduğunu belirtti.
Üst düzey yetkili, "Bu istifa çok önemli, çünkü Kaddafi'nin yakın çevresindeki kişilerin artık sonun yakın olduğunu anladıklarını gösteriyor" diye konuştu.
Kaddafi'ye en yakın isimlerden biri olarak bilinen 59 yaşındaki Musa Kussa, "Kaddafi'nin en güvendiği adam" olarak tanınıyordu.
1994 ile 2009 yılları arasında Libya istihbarat servisini yöneten Kussa, Libya rejiminin omuriliğini oluşturan devrim komitelerinin en güçlü ismiydi.
İngiliz Dışişleri Bakanlığı, görevi yurtdışında Kaddafi rejimini temsil etmek olan Musa Kussa'nın artık bu görevi yürütmek istemediğini belirtti.
Rüzgar tersine döndü
Bingazi'ye sıkışmışken, Kaddafi'nin askeri kapasitesini hedef alan saldırılarla bir bir kentlerde kontrolü ele geçirdiler. Ancak rüzgar tersine döndü.
Libyalı muhalifler kazandıkları mevzileri Kaddafi'ye bağlı güçler karşısında teker teker kaybediyor. Onlar için cephede mücadele bir ileri bir geri.
Libyalı liderin memleketi Sirte'de karşılaştıkları direnişten bu yana ibre onlardan yana değil.
İsyancılar top ateşi ve keskin nişancıların saldırıları karşısında araçlarına atladıkları gibi geri çekildiler. Hem de petrol kenti Ras Lanuf'a kadar.
Muhaliflere ait hedeflerin füzelerle vurulması ve bombalanmasının ardından kent yeniden Kaddafi'ye bağlı birliklerin elinde.
Muhaliflere silah desteği mi?
Kentte isyancılar ve Kaddafi güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Misrata'da da zaman zaman silahlar konuşuyor.
Ama askeri kapasite açısından daha üstün olan Kaddafi'nin ordusuna karşı mücadele vermek zor.
Tam da bu yüzden Libyalı isyancıların silahlandırılması gündemde. Amerikan yönetimi muhaliflere silah desteği verilmesi ihtimalini yok saymıyor.
Hatta CIA'in Libya'da bu konuda çalışmalar yaptığı belirtiliyor, Obama'nın ise Libya'da muhaliflere örtülü desteğe izin veren gizli bir kararı imzaladığı iddia ediliyor.
Ancak muhaliflerin silahlandırılması yönünde Obama yönetiminden alınmış henüz net bir karar yok.
Koalisyon gücü içinde de görüş birliği olduğu söylenemez. Sebebi de BM Güvenlik Konseyi kararı kapsamında Libya'ya uygulanan silah ambargosu.
Ancak İngiltere ve Fransa BM kararının, muhalefetin silahlandırılmasına müsade edebileceğini düşünüyor. Bu yüzden de böylesi bir adıma sıcak bakıyor.